Είδαμε και προτείνουμε: "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α."

 


Η θεατρική παράσταση "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." της Λένας Κιτσοπούλου στο Μικρό Χορν, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Σολωμού και σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, αποτελεί ένα καυστικό και αιχμηρό σχόλιο για τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις κοινωνικές συμβάσεις και τα υπαρξιακά αδιέξοδα. Ο μονόλογος της Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. αναδεικνύει με χιούμορ και πικρία την καθημερινότητα μιας γυναίκας που παλεύει να βρει τη δική της "Ιθάκη" εν μέσω ενός κόσμου γεμάτου στερεότυπα και πίεση. Η σκηνοθεσία της Λύτρα, λιτή αλλά αποτελεσματική, εστιάζει στην ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και στην αποδόμηση των κλισέ της ζωής, ενώ παράλληλα ενισχύει τη μοναχική φύση της ηρωίδας που ανοιχτά μοιράζεται τις προσωπικές της σκέψεις και ανησυχίες.

Η υπόθεση του έργου αφορά τη ζωή μιας 37χρονης γυναίκας που χρησιμοποιεί το μπάνιο της ως σκηνικό για να αποκαλύψει τον εσωτερικό της κόσμο. Η ηρωίδα, με το καυστικό και ειρωνικό χιούμορ της, διαπραγματεύεται τις καθημερινές απογοητεύσεις, τα όνειρα που συρρικνώνονται και τις κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται, μετατρέποντας απλές στιγμές, όπως το βράσιμο του καφέ, σε φιλοσοφικές παρατηρήσεις για τη ζωή και τα όνειρα. Μέσα από το λευκό σκηνικό του μπάνιου της, απλώνει και αναλύει "τα άπλυτα" της ανθρώπινης ψυχής, προσφέροντας στο κοινό μια σειρά από βαθιά ειρωνικά σχόλια για την καθημερινότητα, την ελευθερία, και τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Η σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα είναι υποδειγματική, καθώς δίνει χώρο στη Μαρία Σολωμού να αναδείξει την ψυχολογία της ηρωίδας, χωρίς να αποσπά το κοινό με υπερβολικά εφέ ή σκηνικά. Η σκηνική λιτότητα δημιουργεί έναν χώρο απογυμνωμένο, που ενισχύει την αίσθηση του προσωπικού και του εσωτερικού διαλόγου. Το μπάνιο, ως τόπος εξομολόγησης και κάθαρσης, λειτουργεί ως μεταφορά για την κατάσταση της ηρωίδας που παλεύει να καθαρίσει τον εαυτό της από τις προσδοκίες και τις πιέσεις που της επιβάλλονται. Το παιχνίδι με το φως και τη σκιά δίνει βάθος στις σκέψεις της πρωταγωνίστριας, ενισχύοντας τη μοναξιά και την εσωτερική της ένταση.

Η ερμηνεία της Μαρίας Σολωμού είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία της παράστασης. Με μια ευρεία γκάμα εκφράσεων, από καυστικό χιούμορ μέχρι στιγμές βαθιάς συγκίνησης, καταφέρνει να αναδείξει την πολυπλοκότητα της ηρωίδας. Η Σολωμού ενσαρκώνει τη Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. με απόλυτη φυσικότητα, προσδίδοντας ζωντάνια στον μονόλογο και κάνοντάς τον προσιτό στο κοινό. Οι ειρωνικές και χιουμοριστικές αναφορές της για τα καθημερινά αδιέξοδα καταφέρνουν να προκαλέσουν γέλιο, ενώ παράλληλα μεταφέρουν το βάθος των υπαρξιακών αναζητήσεων της ηρωίδας. Η αμεσότητα της ερμηνείας της Σολωμού επιτρέπει στο κοινό να ταυτιστεί με τους προβληματισμούς της και να αισθανθεί την πικρία και τη μοναξιά που κρύβεται πίσω από το χιούμορ της.

Δυνατά Σημεία

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της παράστασης είναι η ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και την τραγικότητα της ηρωίδας. Η Λένα Κιτσοπούλου καταφέρνει μέσα από τον μονόλογό της να καταδείξει με καυστικό τρόπο τα σύγχρονα κλισέ, τις κοινωνικές πιέσεις και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, ειδικά οι γυναίκες. Το καυστικό χιούμορ της Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. φέρνει γέλιο, αλλά ταυτόχρονα το κοινό νιώθει την υπόγεια τραγικότητα της ηρωίδας, που παλεύει να βρει νόημα στη ζωή της. Επίσης, η ερμηνεία της Σολωμού και η σκηνοθετική απλότητα της Λύτρα ενισχύουν αυτή την ένταση, δημιουργώντας μια παράσταση όπου τα προσωπικά βιώματα της ηρωίδας γίνονται καθρέφτης της κοινωνίας.

Αδύναμα Σημεία

Η δραματουργική επιλογή του έργου να παραμείνει προσηλωμένο στην ψυχολογία της ηρωίδας, για κάποιους μπορεί να ενισχύει την εσωτερική ένταση, ενώ για άλλους να δημιουργεί αίσθηση στασιμότητας.

Η παράσταση "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." αποτελεί ένα σημαντικό θεατρικό γεγονός, καθώς προσφέρει στο κοινό μια ενδοσκοπική ματιά στην καθημερινή πάλη του ατόμου με τις κοινωνικές πιέσεις και τα προσωπικά του όνειρα. Η αξία του έργου έγκειται στο ότι μιλάει για τη σύγχρονη γυναίκα με τόλμη, χιούμορ και αλήθεια, ενώ θίγει σημαντικά θέματα όπως η καταπίεση των προσδοκιών και οι κλισέ ρόλοι που επιβάλλονται στις γυναίκες. Για όποιον αναζητά μια παράσταση που συνδυάζει το χιούμορ με τον προβληματισμό και προσφέρει μια ευκαιρία για αυτοκριτική και σκέψη, η "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α." είναι η ιδανική επιλογή.

Συνολικά, η παράσταση είναι μια απολαυστική και ταυτόχρονα προκλητική εμπειρία, που προσφέρει στο κοινό έναν καθρέφτη για να δει τον εαυτό του μέσα από το πρίσμα της κοινωνίας και των δικών του εσωτερικών αγώνων.


Της Αλεξίας Βλάρα, 20/10/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".