Είδαμε και προτείνουμε: «ΗΡΩΕΣ»

 ΗΡΩΕΣ του Gérald Sibleyras

Θέατρο Από μηχανής σκην. Δημήτρης Μυλωνάς 1959. Το σκηνικό: μια μικρή βεράντα στο πίσω μέρος ενός οίκου ευγηρίας για απόμαχους στρατιωτικούς.
Ένας άνεμος υπόσχεσης φυσά από το λόφο με τις λεύκες προς τη μικρή βεράντα του οίκου ευγηρίας την οποία έχουν οικειοποιηθεί τρεις ηλικιωμένοι στρατιωτικοί που θέλουν να απαγορεύσουν παντί τρόπω την πρόσβαση στους άλλους ένοικους. Αυτοί οι τρεις φίλοι, τόσο ανόμοιοι όσο και αχώριστοι, αναπόφευκτα συναντιούνται κάθε μέρα για να συζητήσουν τις ηρωικές πράξεις του παρελθόντος ή να επικρίνουν την αδελφή Μάντλέν, την αυταρχική διευθύντρια, αλληγορική φιγούρα της εξουσίας.

Ο μεγαλύτερος ο Χένρι, που έχει υιοθετήσει τις μικρές του συνήθειες τα είκοσι πέντε χρόνια που είναι εκεί, είναι πολύ περισσότερο σε εγρήγορση από τους συντρόφους του. Ο Φελίπε, που λιποθυμά όλη την ώρα από τη σφαίρα που έχει σφηνωθεί στο κεφάλι του. Και ο Γουσταύος, ο γκρινιάρης στρατιώτης, που φεύγει μόνο για λίγες στιγμές από το δωμάτιό του για να βρει τους συντρόφους του στη μικρή βεράντα και που ξαφνικά συμπάθησε το πέτρινο διακοσμητικό σκυλί που κοσμεί το χώρο. Τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες που συγκρούονται λεκτικά. Το μόνο κοινό τους: η απόλαυση να βλέπουν τις λεύκες να ταλαντεύονται, μέχρι που μια μέρα αποφασίζουν να δραπετεύσουν προς το λόφο για να κάνουν εκεί πικνίκ. Μια απόδραση που παίρνει την όψη αποστολής και δίνει προοπτική και ελπίδα στη βαρετή ζωή τους.
Σκηνοθετημένο σε ένα πολύ εκλεπτυσμένο και ρεαλιστικό σκηνικό, το έργο του Gérard Sibleyras ζωγραφίζει στην κυριολεξία τρία πορτρέτα ανδρών που αρνούνται να αποδεχτούν αμαχητί τον χρόνο που τους απομένει πριν το τέλος τους. Εκτός από τα ένδοξα πεδία των μαχών, οι ήρωές μας δεν κατάφεραν να διαπρέψουν στην προσωπική τους ζωή. Μοναχικοί, ίσως και κάπως φοβισμένοι από την ενδεχόμενη επαφή με τους άλλους, κυρίως όταν πρόκειται για γυναίκες, αφήνονται να γοητευτούν από τα νιάτα των κορασίδων που φοιτούν στον τοπικό παρθεναγωγείο και από την «σαν κρίνο» όμορφη δασκάλα τους.

Παρακολουθούν λοιπόν με τα κιάλια τα κορίτσια που έχουν ανεβεί στο λόφο με τις λεύκες. Τι τραγική ειρωνεία, τι μοιραία σύμπτωση! Ανάμεσα στο λόφο και τον οίκο ευγηρίας βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού όπου καταλήγουν και οι αποβιώσαντες στρατιωτικοί! Είναι η μοίρα που τους περιμένει…
Και όμως, το αεράκι του κινεί της λεύκες και η ανεπαίσθητη κίνηση των κοριτσιών που ανεβαίνουν στο λόφο, αντί να τους αποθαρρύνει- αφού η κίνηση γι’αυτούς είναι αποτρεπτική- ξεσηκώνει μέσα τους ακατόρθωτα όνειρα με χιούμορ και τρυφερότητα. Ο παρορμητικός και πομπώδης Γουσταύος, με αρχηγικές τάσεις, βάζει την ιδέα: να φύγουν, να πάνε μακριά στην Ινδοκίνα…, στο διπλανό χωριό…, έστω στο λόφο απέναντι από τη βεράντα για να κάνουν πικνίκ. Ασκεί την επιρροή του στους άλλους δυο, τον Φελίπε, πιο απόμακρο, φοβισμένο και ντροπαλό και τον Χένρι, εξυπηρετικό αλλά οπλισμένο με σταθερή κοινή λογική.

Μια αδύνατη «αποστολή» που φυσικά τροφοδοτεί τις φαντασιώσεις τους και τους δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα ζωντανοί.
Μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του. Μια υπέροχη τριάδα ηθοποιών που συναγωνίζονται σε αλήθεια: χάρη σε αυτούς, το έργο αποτυπώνει μια μυρωδιά νεότητας που μας εμποδίζει να δούμε το γήρας ως ασθένεια.
Η εξαιρετική επιλογή των τριών βετεράνων ηθοποιών – Αρζόγλου, Βαλαβανίδη και Σκουρολιάκου- απογειώνει η γλυκόπικρη κωμωδία του Sibleyras.
Μαρία Κουμαριανού,20/10/2024

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυβραβευμένη κωμωδία «ΉΡΩΕΣ» του διάσημου συγγραφέα Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση της Μαριάννας Τόλη.

Τους ρόλους των τριών βετεράνων στρατιωτικών που, κόντρα σε όλα και κυρίως στον ίδιο τον χρόνο, βάζουν στόχο να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν ενσαρκώνουν οι: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος.

Μια σημαντική θεατρική στιγμή, ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από τρεις σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε μια παράσταση- σταθμός που θα μας κάνει να γελάσουμε αλλά και να συγκινηθούμε!

«ΗΡΩΕΣ»
του Gerald Sibleyras
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου 2024.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Link προπώλησης: https://t.ly/0aeGs
Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: https://t.ly/fBFGC

Λίγα λόγια…
… για το έργο

Οι «ΗΡΩΕΣ» (πρωτότυπος τίτλος “Le Vent des Peupliers”), γραμμένο το 2003, παίχτηκε για πρώτη φορά στο Théâtre Montparnasse, ενώ έλαβε 4 υποψηφιότητες για το βραβείο “Molière” εκ των οποίων κι εκείνο του καλύτερου συγγραφέα. Έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες και σημαντικές θεατρικές σκηνές. Μάλιστα, μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Τομ Στόπαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου, κερδίζοντας το “Lawrence Olivier Best New Comedy Award”.

… για την πλοκή
Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί, κλεισμένοι σε ένα γηροκομείο, θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία των νιάτων τους. Το πάθος τους όμως για τη ζωή που τρέχει, δεν σταματά κι όλοι μαζί σχεδιάζουν την απόδρασή τους, ώστε να οδηγηθούν στην ελευθερία του έξω κόσμου.
Ακόμα κι αν η σωματική τους κατάσταση δεν τούς επιτρέπει να τα καταφέρουν, ακόμα κι αν με δυσκολία μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα, οι ίδιοι επιμένουν να πιστεύουν στο όνειρο. Στόχος τους, σ’ αυτή τη μάχη απέναντι στη φυσική φθορά, να βγουν με τη φαντασία τους νικητές!

Μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του. Οι τρεις ηλικιωμένοι βετεράνοι γίνονται πραγματικοί ήρωες καθώς κατορθώνουν όχι μόνο να μην παραδοθούν στο προγεγραμμένο τέλος που όλο και πλησιάζει αλλά και να μας δείξουν ότι η αγάπη για τη ζωή και η επιθυμία για το όνειρο δεν έχει ηλικία!

Σκηνοθετικό σημείωμα
Η Ιστορία του θεάτρου στον τόπο μας σίγουρα θα ήταν πιο φτωχή χωρίς τις αμέτρητες ώρες σκηνικής πτήσης των Κώστα Αρζόγλου, Χρήστου Βαλαβανίδη και Πάνου Σκουρολιάκου, τριών σπουδαίων ηθοποιών οι οποίοι μου κάνουν τη μεγάλη τιμή να τους σκηνοθετώ στο υπέροχο έργο «ΗΡΩΕΣ».
Και όπως οι ήρωες του Gerald Sibleyras επιμένουν στο όνειρο, έτσι και οι τρεις εξαιρετικοί αυτοί ηθοποιοί, με την ουσία που μόνο η εμπειρία μπορεί να σου προσφέρει, σε ταξιδεύουν σε ατραπούς ονειρικούς με την ερμηνεία τους.
Είναι υπέροχο να βλέπεις τους βετεράνους στρατιωτικούς του Sibleyras, γαλουχημένους για χρόνια στην πειθαρχία, τώρα να σπάνε τους κανόνες ή καλύτερα να ορίζουν τους δικούς τους κανόνες με γνώμονα ό,τι πιο σπουδαίο: την αγάπη για τη ζωή. Και είναι ακόμα πιο υπέροχο να βλέπεις τον Κώστα Αρζόγλου, τον Χρήστο Βαλαβανίδη και τον Πάνο Σκουρολιάκο αβίαστα να μπαίνουν στο πετσί των αξιαγάπητων αυτών χαρακτήρων και να γίνονται, με το ίδιο πάθος όπως την πρώτη φορά που χρόνια πριν πάτησαν στο σανίδι, οι ήρωες της παράστασης. Γιατί για εμάς τους θεατρίνους, η αγάπη για το θέατρο είναι συνώνυμη με την αγάπη για τη ζωή.
Τους ευχαριστώ από καρδιάς!
Δημήτρης Μυλωνάς

Ταυτότητα παράστασης
ΗΡΩΕΣ
(Le Vent des Peupliers”)
Του Gerald Sibleyras
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού, Κατερίνα Γκίκα
Φωτογραφίες & Trailer: Δάφνη Δρακούλη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will



Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο
Πότε: Από 16 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21:00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:30
Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (65+, ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές)
Προπώληση: More.com
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".