Διαβάσαμε και προτείνουμε: Σφακτηρίας 21Α

 

Το βιβλίο ποιημάτων «Σφακτηρίας 21Α» του Δημήτρη Καλπογιαννάκη παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο ποιητικό κόσμο, όπου η μνήμη, η μοναξιά και η υπαρξιακή αναζήτηση πρωταγωνιστούν. Η συλλογή αυτή αγγίζει θέματα που αφορούν την εσωτερική ζωή του ατόμου, ενώ οι στίχοι φαίνονται να εστιάζουν στην προσωπική εμπειρία του ποιητή και σε συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν καθολικό αντίκτυπο.

Τα ποιήματα καταπιάνονται με συναισθήματα όπως η νοσταλγία, η μοναξιά και η πάλη με τον εαυτό. Η θεματική της απώλειας –είτε είναι προσωπική είτε αφορά στιγμές που έχουν περάσει– διαπερνά τη συλλογή, ενώ γίνεται φανερή και η τάση του ποιητή να επαναφέρει το παρελθόν και να το αναμετρά με το παρόν. Η μνήμη είναι κεντρικό θέμα στο βιβλίο, με τον Καλπογιαννάκη να δείχνει πως οι στιγμές που χάθηκαν μπορεί να είναι ανεπανάληπτες αλλά παραμένουν ζωντανές μέσα του. Το παρελθόν δεν είναι μόνο ένας τόπος γλυκών αναμνήσεων, αλλά και μια πηγή αυτογνωσίας.


Η μοναξιά είναι άλλη μία κυρίαρχη θεματική, την οποία ο ποιητής προσωποποιεί, σχεδόν σαν έναν σύντροφο που βρίσκει τον δρόμο του μέσα από τον χρόνο. Στο "Η μοναξιά συστήνεται", για παράδειγμα, βλέπουμε μια αλληλεπίδραση με τη μοναξιά ως κάτι αναπόφευκτο, αλλά και ταυτόχρονα εσωτερικά γνωστό και οικείο.

Η μοναξιά συστήνεται

Επιτέλους σε βρήκα!

Αν ήξερες πόσα χρόνια μακριά σου χάνω τις ώρες μου,

 τις μέρες μου, τον χρόνο μου αναζητώντας σε,

Τι απίστευτη συνάντηση, τι τύχη!

Σου δίνω το χέρι μου, σφίγγω το δικό σου.

Ξαφνικά όλη αυτή η αναμονή, η προσμονή,

η ανυπομονησία, η...

Συγγνώμη, δεν ρώτησα

από την τόση ευτυχία που είσαι δίπλα μου

 πώς σε λένε.

-Είμαι η μοναξιά-

 

Η γραφή του Καλπογιαννάκη είναι απλή και λιτή, πράγμα που διευκολύνει τη μετάδοση των συναισθημάτων χωρίς υπερβολικές γλωσσικές φιοριτούρες. Παρά την απλότητα, η δύναμη των συναισθημάτων διατηρείται και μάλιστα ενισχύεται, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί άμεσα με τις καταστάσεις που περιγράφονται. Η ποίηση του δεν αναλώνεται σε πολύπλοκες μεταφορές ή αφηρημένες εικόνες, αλλά χρησιμοποιεί εικόνες της καθημερινότητας για να εκφράσει βαθύτερες ψυχικές καταστάσεις.

 

Δυνατά Σημεία:

- Εξομολογητικός τόνος: Τα ποιήματα φαίνεται να προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες, γεγονός που τα καθιστά αληθινά και αυθεντικά.

- Συναισθηματική ένταση: Η συναισθηματική φόρτιση διατηρείται σταθερή και δημιουργεί έναν έντονο δεσμό με τον αναγνώστη.

- Απλότητα: Η απλότητα της γλώσσας συντελεί στην καθαρότητα της μετάδοσης των νοημάτων, χωρίς να γίνεται φορτική ή υπερβολικά διανοουμενίστικη.

Αδύναμα Σημεία:

- Έλλειψη πειραματισμού: Η γραφή είναι αρκετά ασφαλής και παραμένει σε γνώριμα μονοπάτια, ενώ ίσως θα μπορούσε να ωφεληθεί από μεγαλύτερη ποικιλία στην τεχνική ή τη θεματολογία.

Το «Σφακτηρίας 21Α» του Δημήτρη Καλπογιαννάκη είναι μια ποιητική συλλογή που απευθύνεται σε όσους αναζητούν αυθεντικές και ειλικρινείς εξομολογήσεις μέσα από την ποίηση. Η νοσταλγία, η μοναξιά και η διαρκής πάλη με τον χρόνο και τον εαυτό συνθέτουν έναν κόσμο βαθιά συναισθηματικό και υπαρξιακό.


Της Αλεξίας Βλάρα, 16/10/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".