Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

  






Το λεύκωμα AGGELIKA KOROVESSI Sculpture αποτυπώνει την καλλιτεχνική σας πορεία. Πώς αισθάνεστε βλέποντας το έργο σας συγκεντρωμένο σε αυτόν τον τόμο;

Η δημιουργία και η έκδοση του είναι μεγάλη ικανοποίηση και δικαίωση. Ή Πρωτοτυπία αυτού του πονήματος αναδεικνύει πολλές πτυχές της προσωπικής μου αναζήτησης ,έρευνας ,και εξέλιξης επηρεασμένες από ιστορικές στιγμές , γεγονότα και αλλαγές που σημάδεψαν αυτήν την 50κονταετία.

Η ευγενική χορηγία  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες δράσεις που στηρίζουν την εικαστική δημιουργία για μια κοινωνία που έχει ανάγκη να ανακάμπτει.

Η δημιουργία αυτής της Δίγλωσσης Μονογραφίας ήταν ένα διετές έργο πολλών άξιων δημιουργών και επιστημόνων .Περιληπτικά αναφέρομαι στους:  Επιμελητή κο Γιάννη Κολοκοτρώνη, που με την Ιστορική του γνώση ανέδειξε αυτήν την μονογραφία σε διεθνές επίπεδο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, τον ξεχωριστό Γραφίστα  κο Κώστα Πολίτη που με την σχεδιαστική του αρτιότητα φώτισε το έντυπο και στον Κο Νίκο Καρατζά Διευθυντή των εκδόσεων που το πρόσθεσε στην 40χρονη εξελισσόμενη αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ.

 

Ποια ήταν η συνεργασία σας με τον Γιάννη Κολοκοτρώνη και πώς βοήθησε στην ανάδειξη της φιλοσοφίας σας μέσα από το λεύκωμα;

Η συνεργασία μας ήταν δημιουργική ,με την μέθοδο της μαιευτικής. Μέσω διαλόγου ,ανέδειξε ιστορικούς συσχετισμούς ,εντόπισε διαφορές και συσχετίσεις ανάμεσα σε χρονικές περιόδους ,συνέδεσε το έργο μου με άλλους καλλιτέχνες του διεθνούς στερεώματος. Πρόσθεσε και ενημέρωσε παλαιότερες δικές του προσεγγίσεις στο έργο μου από συνεργασίες μας σε εκθέσεις , όπως στην «SonArt Olympics» που προλόγιζα με μία εκτενή διαδραστική έκθεση τους ολυμπιακούς αγώνες «Αθήνα 2004» σε Ευρώπη και Αμερική. Φώτισε  πολλές πλευρές και ανέδειξε με τον πιο άρτιο τρόπο την φιλοσοφία των έργων μου.

Τα «Ηχογλυπτά» σας είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του έργου σας. Τι σας ενέπνευσε να συνδέσετε τον ήχο με την γλυπτική τέχνη;

Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και  να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου.

 Η ομορφιά της μουσικής που σε διαπερνά στιγμιαία και χάνεται ήταν μία πρόκληση να συγκρατήσω αυτό το συναίσθημα και από άυλο να γίνει ορατό.    Από το έργο του Υάννη Ξενάκη οδηγήθηκα στην Ηλεκτρονική μουσική. Έτσι είδα την ηλεκτρονική καταγραφή της μουσικής. Με την σκέψη πως όλα συνδέονται με έναν τρόπο μπήκα σε δρόμους έρευνας του ήχου. Δημιούργησα το πρώτο Ηχογλυπτό «Επικοινωνία                                                                                           «Επικοινωνία-ελεύθερη ραδιοφωνία» .Στη συνέχεια αναρωτήθηκα για τον κραδασμό της γλώσσας και προσκύνησα την προαιώνια μουσικότητα της λέξης και δημιούργησα τα ηχογλυπτά λέξεων.

Πώς η εμπειρία σας από τον παγκόσμιο διαγωνισμό γλυπτικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου επηρέασε την καλλιτεχνική σας κατεύθυνση;

΄0ταν σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό (26 χώρες από όλες τις ηπείρους,2500 καλλιτέχνες ) με συγκεκριμένα θέματα ολυμπισμού ,μπορείς να δεις την ευρύτητα και τη δημιουργικότητα που έχουν οι καλλιτέχνες με διαφορετικές κουλτούρες αποκτάς μια εμπειρία που δεν την έχεις μέσα στα όρια μίας κουλτούρας. Στην απονομή των μεταλλίων που με βράβευσαν με το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στην τέχνη ,βρέθηκα ανάμεσα με οργανωτές και καλλιτέχνες και μου ανοίχτηκε ένα παράθυρο στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.


Ποιο είναι το προσωπικό σας αγαπημένο έργο από την πορεία σας και γιατί;

Η «Ειρήνη» είναι το ηχογλυπτό που έχω αναπτύξει σε πολλές εκφάνσεις. Η Σύνθεση αποτελείται από δύο ομάδες ανθρώπων που ισορροπούν πάνω σε ένα ημικύκλιο με μία εύθραυστη ισορροπία. Θα μπορούσε να είναι και η Απολλώνια λύρα που φέρνει την ισορροπία στον κόσμο. Τώρα μία «ΕΙΡΗΝΗ» μου (ύψος 5 μέτρα) ανυψώνει το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας στο πάρκο των Ολυμπιακών αγώνων των Πανεπιστημίων της Chengdu στην Κίνα. Στην προαιώνια ανθρώπινη περιπέτεια το ίδιο πάντα ζητούμενο, πάντα επίκαιρο η Ειρήνη ...

Ποια είναι η σημασία του δημόσιου χώρου στην τέχνη σας και πώς προσεγγίζετε τη δημιουργία γλυπτών που συνδιαλέγονται με το αστικό περιβάλλον;

Η Σύγχρονη γλυπτική στο Δημόσιο χώρο έχει την βαρύτητα της ουσιαστικής παιδείας για πολλούς αποδέκτες. Όπως η ηχογλυπτική εγκατάσταση «Επικοινωνία -ελεύθερη ραδιοφωνία», που προανέφερα, Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Αθήνας στον ανισόπεδο κόμβο στην Λ. Κατεχάκη. Η σύνθεση αποτελείται από ρυθμικές πολυάριθμες κεραίες ραδιοφώνου που συμβολίζουν την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία των πολιτών. Ευθυγραμμίζεται δε χρονικά με το αίτημα του δήμου Αθηναίων για ελεύθερη ραδιοφωνία. Τοποθετείται με την ίδρυση του 9,84 ‘Το ραδιόφωνο της πόλης μας» Έτσι αυτός ο συμβολισμός είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Όμως οι πολλαπλές αναγνώσεις του δεν είναι μόνο οι εμφανείς .Ένα έργο τέχνης αμφισβητεί δεδομένα προκαλεί ερωτήματα ,εκφράζει την εποχή του ,και δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Αργότερα γίνεται αφορμή και κάλεσμα και για ένα άλλο άξιο έργο πλησίον της ,την γέφυρα Καλατράβα  που συνομιλούν εικαστικά.

Πώς ενσωματώνεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στα έργα σας;

Η μελέτη των κλασσικών γλυπτών (Αθήνας και Δελφών) ,που μας οδήγησε ο δάσκαλος μας στην Σχολή Καλλών Τεχνών ,ο σπουδαίος Δημήτρης Καλαμάρας με δίδαξαν την αποθέωση της ανθρώπινης φύσης και την δύναμη της Δωρικής Αφαίρεσης Το μέτρο της κλασσικής γλυπτικής απελευθέρωσε το καλλιτεχνικό μου ένστικτο, και αναζήτησα τις έννοιες μάλλον παρά την ανθρωπομορφική περιγραφή. Έτσι επιδίωξα την αφαίρεση της μάζας ,τον συμβολισμό, την ισορροπία και την αρμονία..

Η κιβωτός της μνήμης και του πολιτισμού είναι τα μουσεία μας όπως και η γλώσσα. Ο θαυμασμός μου για αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά με οδήγησε στην ανάπτυξη της αναδρομικής μου έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το κορυφαίο Μουσείο διεθνώς για την Σπουδαιότερη  συλλογή των γλυπτών κλασσικής περιόδου.

 Με αυτήν την έκθεση «Ο χρόνος οι μορφές οι έννοιες» το  2013 μία νέα εποχή για τον πολιτισμό αρχίζει, ανοίγουν οι  πύλες  όλων των αρχαιολογικών μουσείων σε περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παράλληλα με τις μόνιμες συλλογές των .

Στο λεύκωμα παρουσιάζονται βίντεο τέχνης μέσω QR κωδικών. Πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γλυπτική;

Η διαδραστικότητα που προσφέρεται μέσω των QR κωδικούς δίνουν στο βιβλίο μία επιπλέον Πνοή κατανόησης. Εκτός του πνευματικού υλικού που μεταδίδεται με τις εικόνες και τα αναλυτικά κείμενα ,ζωντανεύουν δράσεις τέχνης που προσθέτουν στην κατανόηση της γλυπτικής και για αυτή τη πρωτοτυπία μία καινούργια εμπειρία προστίθεται σε αυτό το νέο υβριδικό βιβλίο τέχνης.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη δημιουργία εμβληματικών έργων, όπως το μνημείο για την εξέγερση του 1927 στην Πανεπιστημίου 42;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την δημιουργία ενός ιστορικού μνημείου είναι πως θα δημιουργηθεί  η δύναμη της εικόνας .Πώς θα εικονοποιηθεί το γεγονός ώστε να γίνει κατανοητό στο ευρύτερο κοινό και να εμπνεύσει τα ίδια συναισθήματα ώστε να διδάξει τις αξίες που το προκάλεσαν και να ενταχθεί τελικά στη συλλογική μνήμη.

Στο μνημείο για την εξέγερση του 1927 στην οδό πανεπιστημίου αναπτύσσονται οι αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας μέχρι τις υπέρτατης θυσίας,

ΟΙ κενές φιγούρες των τριών θυσιασθέντων ανάμεσα στο πλήθος αφστοιχα ﷽﷽﷽νος της θυσίας.

να παως θα δημιουργηθε..................................----ήνουν να φαίνεται το σημερινό αστικό τοπίο. Είναι σαν τρις χαρακιές στον χρόνο που μας ενώνουν με το γεγονός και μας παραδειγματίζουν συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Το πλήθος των εξεγερθέντων είναι κατάλευκο σαν να πάγωσε ο χρόνος της εκτέλεσης. Το μικρό μέγεθος του είναι προσιτό για τον θεατή που μπορεί να το περιεργαστεί από πολύ κοντά.

Αντίθετα στο μνημείο της «Εθνικής Αντίστασης» στον Κορακόλιθο  Λειβαδιάς κοντά στο Δίστομο ,που είναι εκτός πόλης,  ο τοίχος εκτέλεσης με τις κενές φιγούρες των εκτελεσθέντων ηρώων είναι μνημειακών διαστάσεων . Η  φιγούρα του Αγωνιστή που αναπηδά από τον ίδιο τοίχο της θυσίας είναι μεγαλοπρεπής και προκαλεί δέος με το ύψος των 8 μέτρων. Συμβολίζει Την τραγικότητα της θυσίας αλά και την δυνατή ανάπτυξη της εθνικής αντίστασης εναντίων των κατακτητών.

Αν έπρεπε να συνοψίσετε τη φιλοσοφία της τέχνης σας σε μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;

Η προσέγγιση θα επηρεαστεί  από τον συμβολισμό του έργου   και από τον χώρο στον οποίο θα βρεθεί .

Όταν ο περιβάλλον χώρος είναι πολύ μεγάλος όπως στην εγκατάσταση της Land art  στο Acheres Γαλλίας, ΒΔ.του Παρισιού ,με τίτλο "Αλληλουχία κρυστάλλων" που δημιούργησα ,τότε έχει μνημειακές διαστάσεις (50 μέτρα). Ο συμβολισμός του καθαρού νερού με τον «ποταμό» κρυσταλλικών αντανακλάσεων και λάμψεων έγινε με ανυψωμένους κύβους από καθρέφτες του ενσωματώνουν το τοπίο,τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και είναι ορατό από μεγάλη απόσταση .

Ενώ  έργα με θέματα που μιλάνε για την έκφραση και την επικοινωνία, που είναι η πραγμάτωση της ύπαρξης και ευθυγραμμίζονται με τα  σύγχρονα θέματα της μεταβλητότητας, της ανάγκης για ισορροπία και ελευθερία είναι διαφορετικά και αναφέρονται στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στους « Ισορροπιστές » μου αναζητάω  την ισορροπία με τον εαυτό μας ,με τους άλλους ,με το περιβάλλον μας.

Η Ελευθερία στην σκέψη, στην ζωή ,είναι άλλη μία παράμετρος στις αναζητήσεις μου που εκφράζεται με τα ανατρεπτικά δίκτυα, όπως ονομάζω ,τα σμήνη των πουλιών που ξεπερνούν την βαρύτητα και κερδίζουν τον ουρανό.

Αν έπρεπε να συνοψίσετε τη φιλοσοφία της τέχνης σας σε μία φράση, ποια θα ήταν αυτή

Επειδή η δημιουργία στην τέχνη για μένα είναι ο δρόμος κατανόησης του εσωτερικού κόσμου και η σχέση μου με τους άλλους με μία πρόταση θα ήταν :

«Ο δρόμος προς την αρμονία των δύο κόσμων».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και τι θα θέλατε να εξερευνήσετε καλλιτεχνικά στο μέλλον;

Η επικοινωνία συναισθημάτων, σχέσεων ,καταστάσεων μέσα από τον κραδασμό της γλώσσας παραμένει ένα ανοιχτό πεδίο έρευνας .

Επειδή όμως νομίζω πως όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο ίσως οδηγηθώ στο μέλλον σε άλλα μονοπάτια έκφρασης .

www.aggelikakorovessi.com

 

Της Αλεξίας Βλάρα, 3/12/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".

Η Νεφέλη Μαϊστράλη & Μάνος Καζαμίας μιλούν στο Open Mind

Είδαμε και προτείνουμε: Ήρωες best off