Είδαμε και προτείνουμε: Goodbye, Lindita

 

Η παράσταση "Goodbye, Lindita", σε σκηνοθεσία του Μάριο Μπανούσι, αποτελεί μια συγκλονιστική θεατρική τελετουργία που προσεγγίζει την απώλεια και το πένθος μέσα από την τέχνη και τη σιωπή. Ο Μπανούσι, ένας νέος σκηνοθέτης με ξεχωριστό εικαστικό όραμα, δημιουργεί έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, αναδεικνύοντας τα ανθρώπινα συναισθήματα μπροστά στον θάνατο και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Η σκηνοθετική προσέγγισή του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ωριμότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το σκηνικό, λιτό και οικείο, θυμίζει ένα απλό σπίτι, με την καθημερινότητα να κυριαρχεί στις αρχικές σκηνές. Μέσα από μια σταδιακή κλιμάκωση, οι καθημερινές δραστηριότητες μετατρέπονται σε τελετουργία πένθους, οδηγώντας σε μια μνημειώδη κορύφωση. Εδώ, η σκηνοθεσία αναδεικνύει τη δύναμη της σιωπής και της παύσης, αφήνοντας τον θεατή να βυθιστεί στη συναισθηματική ένταση.


Ο Μπανούσι εμπνέεται από τα ταφικά έθιμα των Βαλκανίων και τα μεταμορφώνει σε ένα πολυσύνθετο τελετουργικό, στο οποίο ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας βαθιάς πνευματικής πορείας προς τον θάνατο και την αναγέννηση. Το παιχνίδι με τον χρόνο και τις σιωπές δημιουργεί έναν ρυθμό που επιτρέπει στην εσωτερική ένταση του πένθους να αναδυθεί σταδιακά και να κορυφωθεί με δραματική αμεσότητα.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια οικογένεια που πενθεί τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου. Δεν υπάρχει διάλογος, μόνο καθημερινές δραστηριότητες και σιωπές που αποκαλύπτουν τη βαθιά λύπη και την αδυναμία να αποχαιρετίσουν το χαμένο μέλος. Καθώς προχωρά η παράσταση, τα παράδοξα και τα συμβολικά στοιχεία εντείνονται, και ο θεατής παρακολουθεί μια μετάβαση από τον πραγματικό κόσμο στον χώρο της μνήμης και του ονείρου. Εκεί, η ανάμνηση του νεκρού προσώπου μεταμορφώνεται σε φαντασίωση, ενώ η τελετουργία γίνεται ο κεντρικός άξονας της διαδικασίας του αποχαιρετισμού.

Παρότι οι ηθοποιοί δεν εκφέρουν λόγο, οι ερμηνείες τους είναι βαθιά εκφραστικές και η σιωπή τους εκκωφαντική. Οι κινήσεις, οι χειρονομίες, ακόμη και οι μικρές λεπτομέρειες, όπως το πώς αγγίζουν τα αντικείμενα, φέρνουν στην επιφάνεια τον πόνο της απώλειας. Ειδικά η κορύφωση, όπου οι χαρακτήρες ριγούν από τη θλίψη, είναι σωματικά έντονη και φορτισμένη συναισθηματικά, δημιουργώντας έναν χώρο όπου το σώμα γίνεται ο βασικός φορέας της έκφρασης.

Δυνατά Σημεία

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της παράστασης είναι η απόλυτη σιωπή. Η απουσία λόγου τονίζει την αδυναμία της γλώσσας να εκφράσει το βάθος του πένθους. Αντί γι' αυτό, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το σώμα, τη μουσική και τον χώρο για να επικοινωνήσει συναισθήματα. Η μουσική, ειδικά η συγκλονιστική άρια από τα "Κατά Ματθαίον Πάθη" του Μπαχ, υπογραμμίζει τη δραματικότητα των στιγμών και συντελεί στην πνευματική ανάταση της παράστασης. Εξαιρετική είναι και η συμβολή του Εμμανουήλ Ροβίθη στη μουσική υπόκρουση, που συνδέει τις σκηνές και δημιουργεί ένα υποβλητικό ηχητικό περιβάλλον.

Η δραματουργική δομή της παράστασης είναι άρτια, ενώ τα οπτικά σύμβολα - από τα ταπεινά αντικείμενα του σπιτιού μέχρι τα στοιχεία της τελετουργίας - ενισχύουν τη συμβολική δύναμη του έργου. Η σταδιακή μετάβαση από τον καθημερινό κόσμο σε έναν υπερβατικό χώρο είναι τόσο υποβλητική, που ο θεατής αισθάνεται πως γίνεται μέρος αυτής της τελετουργίας.

Το "Goodbye, Lindita" είναι μια εξαιρετική παράσταση που συνδυάζει υψηλή αισθητική με συναισθηματικό βάθος. Ο Μάριο Μπανούσι, αντλώντας από προσωπικά βιώματα αλλά και από τις παραδόσεις των Βαλκανίων, προσφέρει μια πρωτότυπη, συμβολική εξερεύνηση της απώλειας και της μνήμης. Η παράσταση ξεχωρίζει για τη σκηνοθετική της δύναμη, τις εξαιρετικές ερμηνείες και τον τρόπο που επικοινωνεί το ανθρώπινο συναίσθημα του πένθους χωρίς την ανάγκη λέξεων. Μια πραγματικά μοναδική και συγκινητική εμπειρία.


Της Αλεξίας Βλάρα, 17/10/2024


Η παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς
έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ


Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι


Από 16.10 έως 3.11.2024


Προπώληση εδώ

Η βραβευμένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Goodbye, Lindita σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι, μετά τα διαδοχικά sold out που σημείωσε τις τελευταίες δυο θεατρικές σεζόν και εν μέσω της ευρωπαϊκής της περιοδείας, επιστρέφει από τις 16 Οκτωβρίου, πλέον στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Αθήνα.

Το Goodbye, Lindita εστιάζει σε μια αρχέγονη ανθρώπινη εμπειρία, αυτή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Σε ένα σπίτι, μια οικογένεια πενθεί βυθισμένη στη σιωπή, ώσπου μια σειρά από παράδοξα γεγονότα ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου η ανάμνηση μπλέκεται με τη φαντασίωση και η πραγματικότητα με το όνειρο. Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος δημιουργός που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από δικά του βιώματα και από ταφικά έθιμα και παραδόσεις των Βαλκανίων για να φτιάξει, μαζί με μια ομάδα χαρισματικών καλλιτεχνών, ένα σκηνικό ποίημα για την απώλεια. Χωρίς να ακούμε ποτέ τα πρόσωπα να μιλούν, γινόμαστε μάρτυρες της πορείας τους, ενός εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα αιώνιο ερώτημα: πώς λέμε αντίο σε ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο;

Η παράσταση Goodbye, Lindita παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο τις σεζόν 2022-2023 και 2023-2024, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Έχει λάβει δυο σημαντικές τιμητικές διακρίσεις στο διεθνές Φεστιβάλ Bitef στο Βελιγράδι: το Ειδικό Βραβείο Bitef “Jovan Ćirilov” για σπάνια συνεισφορά στη θεατρική τέχνη και το Βραβείο “Politika” καλύτερης σκηνοθεσίας.

Μετά το Βελιγράδι (Σερβία), τη Δρέσδη (Γερμανία), το Άμστερνταμ (Ολλανδία), την Αδελαΐδα (Αυστραλία), το Μόναχο (Γερμανία) και τη Στοκχόλμη (Σουηδία), και με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, η παράσταση θα συνεχίσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 την ευρωπαϊκή της περιοδεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι
Σύμβουλος δραματουργίας: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Σωτήρης Μελανός
Μουσική: Εμμανουήλ Ροβίθης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αφροδίτη Καποκάκη, Θεοδώρα Πατητή

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Βασιάνα Σκοπετέα,  Αλεξάνδρα Χασάνι

Φωτογραφίες παράστασης: Θεόφιλος Τσιμάς
Βίντεο παράστασης: Νίκος Πάστρας

Από 16.10 έως 3.11.2024
Κτήριο Τσίλλερ | Κεντρική Σκηνή


Μέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο 20:30 και Κυριακή στις 18:00


Τιμές εισιτηρίων:


Σάββατο, Κυριακή

Διακεκριμένη Ζώνη 25€
Α' Ζώνη 22€
Β' Ζώνη (Α' Εξώστης) 18€
Γ' Ζώνη (Β' Εξώστης) 10€
Τετάρτη & Πέμπτη
Διακεκριμένη Ζώνη 19€
Α' & Β' Ζώνη 17€

Α’ Εξώστης 15€
Παρασκευή
Γενική είσοδος 14€


Διάρκεια: 60'


Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)


Πληροφορίες: Ταμεία Κτηρίου Τσίλλερ & Θεάτρου Rex (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 & Πανεπιστημίου 48), τηλ.: 2105288170-171


Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 16 ετών.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".