Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ DORIA PAMPHILJ του Άγγελου Δεληβορριά

 

Το βιβλίο του Άγγελου Δεληβορριά, που μόλις κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα, δεν είναι απλώς μια σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της αρχαιολογίας, αλλά και μια αφορμή για αναστοχασμό του παρελθόντος, για επανατοποθέτηση απέναντι στα παλιά βιώματα και συγκίνηση για όσα έχουν φύγει αμετάκλητα. Μέσα από την έρευνα αυτή, ο Δεληβορριάς επιχείρησε να αναδείξει τη μορφή της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης, με έναν μοναδικό τρόπο, εμπλουτίζοντας την αρχαιολογική έρευνα με νέα ευρήματα και άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα στο τέλος μιας πολυετούς ερευνητικής πορείας, στην οποία είχε αφιερωθεί με πάθος.


Μετά την απώλειά του τον Απρίλιο του 2018, το έργο ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή των συνεργατών του, οι οποίοι ανέλαβαν με υπευθυνότητα να ελέγξουν τις παραπομπές και τη βιβλιογραφία, ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτη πιστότητα στο πρωτογενές υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Δεληβορριάς.


Ο Άγγελος Δεληβορριάς, εξέχουσα μορφή της αρχαιολογίας και της τέχνης, υπήρξε κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός με τεράστια επιρροή. Με ακούραστη προσήλωση στο όραμά του, υπηρέτησε για σαράντα ένα χρόνια ως διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας.



Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Μουσείο Μπενάκη, μίλησαν για τον Δεληβορριά και για την έκδοση ο ακαδημαϊκός Pierre Ducrey, ο ομότιμος καθηγητής (ΕΜΠ) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μανόλης Κορρές, η Όλγα Παλαγγιά, ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), ενώ τη συζήτηση συντόνισαν ο Σταύρος Βλίζος και η Valentina Di Napoli, οι επιμελητές της έκδοσης. Την παρουσίαση χαιρέτησαν η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, μέσω επιστολής, και η Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη.


Διαβάστε περισσότερα στην παρουσίαση της Μαργαρίτας Πουρνάρα στην Καθημερινή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".