Η Ιστορία και οι Θησαυροί της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό | Τετάρτη 23 Οκτωβρίου | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή σας προσκαλεί

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα MC3
«Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής»



Η Ιστορία και οι Θησαυροί της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Ιδρύματος διασώζεται, προβάλλεται, αναδεικνύεται και γίνεται ελεύθερα προσβάσιμο, αναδεικνύοντας την ιστορία του και την προσφορά του, όπως αυτή ορίζεται στο όραμα των αδελφών Ριζάρη.

Αρχειακό υλικό, έργα τέχνης και ειδικές συλλογές, βιβλία και παλαίτυπα, καθώς και ηχητικό περιεχόμενο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν προσφέρεται σε ελεύθερη διαδικτυακή αναζήτηση στο rizarios.gr

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00 η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια λαμπρή τελετή τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής»

Την εκδήλωση θα λαμπρύνει με την παρουσία Του η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Η πρόσβαση στο πολιτιστικού αποθέματος της ΡΕΣ γίνεται μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα παρουσιαστούν οι θησαυροί του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ειδικότερα:

Η ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η Λειτουργία, οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα Προγράμματα Εκπαίδευσης στο rizarios.gr. Μετη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει η εμπειρία της υφαντικής τέχνης και των χειροτεχνημάτων, σε μια πορεία συνυφασμένη με το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών μελών ζωντανεύουν το κτήριο του Ριζαρείου Εκθεσιακού Κέντρου! Παρουσιάζονται στάδια, μέθοδοι και υλικά κατασκευής. Με την τεχνολογία της εικονικής περιήγησης (VR) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας περιοδικών ψηφιακών εκθέσεων, όπως οι “Εικόνες της Ελλάδας” του Fred Boissonnas, που σας περιμένουν να ταξιδέψετε μαζί τους. Η επαυξημένη πραγματικότητα μας ταξιδεύει στον Βίκο ξεδιπλώνοντας την πολύτιμη συλλογή του δασκάλου και φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, με 1240 διαφορετικά είδη φυτών. Ένας πρωτοποριακός τρόπος παρουσίασης 400.000 λήψεων σε μια διάδραση με τον χρήστη, αναδεικνύοντας το ιστορικό αρχείο ενόςαπό τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας. Η ιστορία του Ιδρύματος αναδεικνύεται με μια ευρηματική τρισδιάστατη αναπαράσταση επιλεγμένων τεκμηρίων από τους “θησαυρούς” της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Παράλληλα θα υπάρχει πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της Ρ.Ε.Σ. μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν προσωπικότητες που συνυφαίνουν με τονβίο και την προσφορά τους την ίδια την ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 έως και σήμερα.


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα MC3

Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό από τις 17.30 μμ. έως τις 20.00 μμ

https://rizarios.gr/

Rizarios.gr Παράδοση, Τέχνη και Καινοτομία | Το Ψηφιακό Ταξίδι της Ριζαρείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".