Είδαμε και προτείνουμε: "Νάχτλαντ"

 

Η παράσταση "Νάχτλαντ" του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, προσφέρει ένα δυνατό και τολμηρό θέαμα που διερευνά βαθιά τις σύγχρονες κοινωνικές σχέσεις και τις σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου.

Το κείμενο του Μάγενμπουργκ, γεμάτο καυστική σάτιρα και εξπρεσιονιστικό χιούμορ, θέτει τους θεατές αντιμέτωπους με έντονα ερωτήματα για την ηθική, τις οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, καθώς και την αξία της τέχνης σε έναν κόσμο όπου ο φασισμός και η νέα δεξιά επανεμφανίζονται απειλητικά.

Οι πρωταγωνιστές Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Στεφόπουλος και Σπύρος Σταμούλης ζωντανεύουν το έργο, αποκαλύπτοντας τη συναισθηματική ένταση και την παράνοια που ακολουθεί την ανακάλυψη του επίμαχου πίνακα.


Η παράσταση καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή σε διαρκή εγρήγορση, ανατρέποντας συνεχώς τις προσδοκίες του. Η αντιπαράθεση των δύο αδερφών, η σταδιακή αποκάλυψη του φασιστικού παρελθόντος και η συζήτηση για την τέχνη και το χρήμα, αναδεικνύουν τις υπόγειες εντάσεις που υπάρχουν στις σχέσεις, αλλά και στις κοινωνικές δομές.




Δυνατά σημεία:

1. Καυστικό και τολμηρό κείμενο: Το έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ ξεχωρίζει για τη δραματουργική του δύναμη και το αιχμηρό του χιούμορ. Θέτει ερωτήματα γύρω από την ηθική, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον ρόλο της τέχνης, με έναν τρόπο που προσεγγίζει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα με ανατρεπτική ματιά.



Αδύναμα σημεία:


1. Απουσία συναισθηματικής σύνδεσης: Παρά τις όποιες ερμηνείες, το έργο εστιάζει περισσότερο στη σάτιρα και τις κοινωνικές αντιφάσεις παρά στη συναισθηματική ανάπτυξη των χαρακτήρων. Αυτό αφήνει κάποιους θεατές να αισθανθούν συναισθηματικά απομακρυσμένοι από την πλοκή.

 

Ο Χανιωτάκης αξιοποιεί πλήρως τη δραματουργική δύναμη του Μάγενμπουργκ, προσφέροντας μια παράσταση που χτυπά ευαίσθητες χορδές, παραμένοντας ωστόσο διασκεδαστική και προκλητική. Το "Νάχτλαντ" είναι μια παράσταση που καλεί το κοινό να σκεφτεί βαθιά και να αντιμετωπίσει τις ίδιες του τις προκαταλήψεις.


Της Αλεξίας Βλάρα, 20/10/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".