Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος μιλάει στο Open Mind



O Iωάννης Πανουτσόπουλος μιλάει στο Open Mind για την νέα ποιητική συλλογή, την παρουσίαση που ετοιμάζει στη μουσική σκηνή της Σφίγγας και διάφορα ακόμα...

  
Παρουσιάζεται την ποιητική σας συλλογή με τίτλο: «Επαγγελματικός προσανατολισμός». Μιλήστε μου λίγο για αυτό.

Ο «Επαγγελματικός προσανατολισμός» δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσουμε την εργατική μας δύναμη. Δεν είναι επίσης ένα υπόδειγμα για να φτιάξουμε ένα καλό βιογραφικό ούτε αποτελεί πρόταση για ένα μεταπτυχιακό που μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι στον ανταγωνισμό.
«Επαγγελματικός προσανατολισμός» είναι η ποιητική της εργασίας. Είναι τα επαγγέλματα που πεθαίνουν και ο άνεργος που μαραζώνει. Είναι τα αδιέξοδα ενός ταλαντούχου μπουκαδόρου και η εύρυθμη αρχιτεκτονική του σύμπαντος. Είναι δηλαδή ένα ταξίδι στον κόσμο των επαγγελμάτων το οποίο καταλήγει να γίνει ένα ταξίδι στην εσωτερική απεραντοσύνη. Είναι η διαπίστωση ότι «τα γράμματα δεν χόρτασαν ποτέ/όποιον πάλεψε στα έντεκα να βγάλει μεροκάματο» και η δυστυχία μπορεί κάλλιστα να κρύβεται εκεί που επενδύουμε σε «Μετρητά και παιδιά που σπουδάζουν/Και παιδιά που γερνούν λυπηρά και ασυγκίνητα».

   Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες των 12 ποιημάτων, Τι σημαίνει επαγγέλματα «Εξ ανάγκης» ή «Εκ πεποιθήσεως» ή «Εξ ορισμού;»

 «Εξ ανάγκης» είναι τα επαγγέλματα τα οποία συνήθως επιλέγουμε όταν βρεθούμε δέσμιοι των αναγκών μας ή αυτό που κάνουμε υπακούει σε μια κοινωνική αναγκαιότητα. «Εκ πεποιθήσεως» είναι τα επαγγέλματα τα οποία επιλέγουμε γιατί μέσα μας υπάρχει εδραιωμένη η αιτιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα διάγουμε τον επαγγελματικό μας βίο.  «Εξ ορισμού» είναι τα επαγγέλματα που απλώς υπακούουν στην βαθύτερη φύση μας. Θέλω όμως εδώ να κάνω μια διευκρίνηση. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν να είναι δέσμιοι των αναγκών μέχρι την στιγμή που ανακάλυψαν τον μεγάλο προορισμό της ζωής τους. Τέτοια περίπτωση είναι ο Αντόνιο Γκάδες ο μεγάλος χορευτής που πριν ανακαλύψει τον χορό πάλεψε σκληρά για το μεροκάματο. Μπορεί δηλαδή ένας άνθρωπος να περάσει και από τις τρεις βαθμίδες των επαγγελμάτων και αν θέλετε αυτό είναι και το ζητούμενο. Φυσικά ένα αηδόνι, ή ένας Μότσαρτ ή ένας Γιάννης Ρίτσος δεν είναι ανάγκη να περάσουν όλες τις βαθμίδες. Η αρχιτεκτονική του σύμπαντος φροντίζει για τον φωτισμό τους και την κατάρτιση τους σε ότι τους αφορά και τους περιέχει.  


  Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή;

Για πάρα πολλά χρόνια ήμουν δεμένος όπως oi περισσότεροι στο ζυγό της ανάγκης. Με έναν περίεργο τρόπο αυτή η πραγματικότητα έγινε η αφορμή να αναζητήσω μέσα μου τη δύναμη για να αλλάξω τον κόσμο και τη ζωή μου. Ο κόσμος των ιδεών και ο κόσμος της λογοτεχνίας με βοήθησαν να επιλέξω έναν δρόμο που είναι κοπιαστικός αλλά δεν παύει να είναι ο δρόμος μου. Η ποίηση είναι το καταφύγιο μου. Έζησα όπως λέει και ένας στίχος «Με βάση ένα σενάριο πολύ κακογραμμένο». Έπρεπε με κάποιο τρόπο να ξαναγράψω αυτό το σενάριο και κατάλαβα ότι θα ήμουν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την δυστυχία ή την ευτυχία μου. Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι έχω στα χέρια μου το επόμενο όσκαρ σεναρίου αλλά σίγουρα μέσα μου δεν υπάρχει πια εκείνο το παιδί που ήταν «Από το βλέμμα των ανθρώπων τρομαγμένο».  

   Ετοιμάζεται την παρουσίαση στη Σφίγγα. Τι πρόκειται να δούμε;

Η Σφίγγα είναι μια πολύ δραστήρια μουσική σκηνή. Εγώ από την άλλη επιθυμώ να παρουσιάσω μια ποιητική συλλογή αλλά δεν ξεχνώ ότι πριν αρχίσουν να εκδίδονται τα βιβλία μου είχα μια πολύ καλή σχέση με την ελληνική δισκογραφία. Θα ήθελα λοιπόν να συνδυάσω τον λόγο, την εικόνα και τη μουσική για να παρουσιάσω αυτόν τον κύκλο των 36 ποιημάτων.

   Ποιοι θα είναι οι ομιλητές και με ποιά κριτήρια τους επιλέξατε;

Ομιλητής θα είναι ο Διονύσης Καρατζάς ο οποίος είναι ένας καλός φίλος αλλά το πιο σημαντικό ένας πολύ καλός ποιητής. Ο Νίκος Χρυσός είναι πιο καινούργιος στο χώρο της λογοτεχνίας αλλά είναι ένας εξαιρετικός μυθιστοριογράφος και ένας εξίσου καλός κριτικός της λογοτεχνίας. Ο Γιάννης Μπασκόζος που θα διευθύνει την συζήτηση αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων. Είναι πεζογράφος, είναι κριτικός της λογοτεχνίας και είναι επίσης κάποιος που διαθέτει μια μοναδική εποπτεία στα λογοτεχνικά μας πράγματα.
Την εικονοποίηση των ποιημάτων έχει αναλάβει με πολύ αγάπη ο νέος σκηνοθέτης Ανδρέας Κουφόπουλος και τη μουσική επένδυση ο πολύ ταλαντούχος Κωνσταντίνος Κουτρουμπής. Τέλος θα διαβάσει ποιήματα μια καλή φίλη και δημοσιογράφος η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και θα ήθελα να τολμήσω κι εγώ να διαβάσω κάποια από τα ποιήματα της συλλογής.

 Τι σημαίνει για εσάς αυτή η παράσταση;

Όταν γράφω επιθυμώ τη μόνωση. Όταν όμως τα ποιήματα γίνουν ένα καλαίσθητο βιβλίο τότε επιθυμώ να μοιραστώ τη χαρά της δημιουργίας με τους φίλους και τους ομότεχνους μου. Τα ποιήματα άλλωστε πρέπει κάποτε να βγουν από την ασφαλή θέση τους σε ένα σκοτεινό συρτάρι και να αναμετρηθούν με τον αναγνώστη. Νιώθω λοιπόν να έχω μια αγωνία για αυτήν την αναμέτρηση τόσο εγώ όσο και τα ίδια τα ποιήματα.


  Πώς πιστεύεται θα την προσεγγίσει ο κόσμος;

Αν κρίνω από την υποδοχή του βιβλίου σε αυτούς τους λίγους μήνες που κυκλοφορεί τότε μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Φυσικά με τον «Επαγγελματικό προσανατολισμό» δεν εξασφαλίζει ο αναγνώστης την αποπληρωμή των δανείων του αλλά μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα ζήσει μια δανική ζωή.  


   Που θα μπορούμε να προμηθευτούμε το βιβλίο σας;
 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο. Θέλω να επισημάνω ότι είναι το δεύτερο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ μιας και είχε προηγηθεί το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε ποιητική αντιστοίχιση των Χαιρετισμών στην νεοελληνική γλώσσα».  

   Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Επεξεργάζομαι δύο ποιητικές συλλογές τις οποίες έχω αρχίσει να σχεδιάζω πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια. Αυτές οι δύο συλλογές μαζί με τον «Επαγγελματικό Προσανατολισμό» θα αποτελούν μια ποιητική τριλογία για το έπος της ζωής και της δημιουργίας. Η μία από τις δύο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα. Τα μελλοντικά σχέδια μου είναι δηλαδή ίδια με τα σχέδια του παρελθόντος. Να είμαι καλά, να ονειρεύομαι και να γράφω.


 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχει φάρμακο για όλες τις παθήσεις και συμβουλή για όλους τους αναγνώστες. Θα τολμούσα όμως να προτείνω να διαβάζουν ποίηση και να ανακαλύπτουν τους ποιητές του μέλλοντος μας. Επίσης όταν νιώσουν την ανάγκη να γράψουν να μην βιαστούν να εκδώσουν αυτό που έχουν δημιουργήσει. Στην εποχή μας οι άνθρωποι βιάζονται για τα πάντα και ξεχνούν ότι η βιασύνη είναι βιασμός. Ας αφήσουμε την ποιητική κυοφορία να μας υποδείξει με τον πιο φυσιολογικό τρόπο τη στιγμή που θα πρέπει να μοιραστούμε τα ποιήματά μας με τους αναγνώστες.




Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Πανουτσόπουλου
Επαγγελματικός προσανατολισμός



Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 8μμ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Πανουτσόπουλου «Επαγγελματικός προσανατολισμός». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Για το έργο του ποιητή θα μιλήσουν ο Διονύσης Καρατζάς, ποιητής, και ο Νίκος Χρυσός, πεζογράφος - δοκιμιογράφος. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο πεζογράφος - κριτικός Γιάννης Μπασκόζος. Την εικονοποίηση των ποιημάτων έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Κουφόπουλος και τη μουσική σύνθεση ο Κωνσταντίνος Κουτρουμπής.
Ποιήματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο ποιητής.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην πόλη που υπερασπίστηκε ο Αισχύλος και έκανε τα πρώτα του βήματα στην οδό Ισμήνης, πλησίον της οδού Αντιγόνης και πάντα επί Κολωνώ.
Το 2010 κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο με τίτλο "Τη νύχτα που ξυπνούσε η Αγνωστούπολη"  και το 2012 κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή  "Η Ωραία Κοιμωμένη / δύο μονόλογοι σε ένα όνειρο". Το 2015 το δοκίμιο "Γιώργος Μαρκόπουλος, ο «σκοτεινός Αλφειός» της ελληνικής ποίησης" και το 2017 το βιβλίο "Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε / ποιητική αντιστοίχιση των Χαιρετισμών στη νεοελληνική γλώσσα" από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.  Το 2018 κυκλοφόρησε ο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και πάλι από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.  
Στίχους του έχουν μελοποιήσει και ερμηνεύσει η Φ. Βελεσιώτου, ο Τ. Γκρους, ο Γ. Καζαντζής, ο Ν. Μαυρουδής,  ο Λ. Μαχαιρίτσας, ο Α. Μιτζέλος, ο. Τ. Μπίνης, ο Γ. Νταλάρας, ο Ο. Περίδης κ.ά.
Από το 1996 διατηρεί επί της οδού Ιπποκράτους το παλαιοβιβλιοπωλείο Ίστωρ και  παιδιόθεν την έγνοια και το πάθος για όσα αναιρεί ο χρόνος και όσα ανασταίνει η αγάπη μας. 

Επαγγελματικός προσανατολισμός

«Επαγγελματικός προσανατολισμός» είναι μια ποιητική συλλογή που παρ’ ολίγον να συνταξιοδοτηθεί σ’ ένα σκοτεινό συρτάρι μπαλώνοντας υποδήματα και  πετυχαίνοντας την τσάκιση σε μια ζωή που δεν μπορεί να κρύψει τις ζάρες της. Είναι μια σύμβαση αορίστου χρόνου στα πιο ηλιόλουστα κοιμητήρια και ο θάνατος κατά παραγγελία που έρχεται στη πόρτα μας delivery.
«Επαγγελματικός προσανατολισμός» είναι η ρέμπελη ζωή συνταγογραφημένη από συμβεβλημένο με την αιωνιότητα ποιητή. Είναι η εξαγγελία πως το επάγγελμα που επιλέξατε ακόμα και αν δεν θα σας βοηθήσει να αποπληρώσετε τα δάνεια σας, μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα ζήσετε μια δανική ζωή.
Όλα αυτά πιθανόν να γεννούν ερωτήματα για το τι είναι «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» αλλά για τις απαντήσεις καλό είναι να ρωτήσετε τον προϊστάμενο ο οποίος όμως απουσιάζει. Επίσης πρέπει να έρθετε μια άλλη μέρα γιατί μόλις τώρα σχολάσαμε.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής   (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845   
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη

 Της Αλεξίας Βλάρα, 19/2/2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ