Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η Γελάδα» στο θέατρο Altera Pars


«Η Γελάδα»
του Ναζίμ Χικμέτ


Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Ένα σπάνιο αλληγορικό παραμύθι του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού
 

στο θέατρο Altera Pars
από 12 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00



Το θέατρο Altera Pars παρουσιάζει το έργο «Η Γελάδα» του Ναζίμ Χικμέτ σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου από τις 12 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

«Η Γελάδα», λαϊκή παραβολή,  συμβολικό παραμύθι και ιδιότυπη κοινωνική σάτιρα μαζί, γράφεται στη Μόσχα το 1956, από τον πιο αγαπημένο στους  Έλληνες Τούρκο ποιητή συγκεντρώνοντας  όλα τα χαρακτηριστικά της  πρωτότυπης και πρωτοπόρας δραματουργίας του. Με λόγια απλά, καθαρή ματιά και πνεύμα οξύ, ο μεγάλος ποιητής και τρυφερός παραμυθάς, μιλάει μέσα από το έργο του, στο σήμερα, θαρρείς και τίποτα δεν έχει αλλάξει στον κόσμο των ανθρώπων…

Μήπως πράγματι, δεν έχει αλλάξει τίποτα; Μήπως ακόμη οι άνθρωποι ψάχνουν για
έναν από μηχανής θεό να τους «σώσει» από την πραγματικότητα που δεν τους ικανοποιεί;

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος παρουσιάζει το αλληγορικό, αλλά πάντα ανθρώπινο, σύμπαν του Ναζίμ Χικμέτ στη σκηνή του Altera Pars, με ένα φρέσκο, αληθινό τρόπο, αναδεικνύοντας τόσο το χιούμορ όσο και τη σκληρή αλήθεια ενός ... «παραμυθιού».

Λίγα λόγια για το έργο
«Η Γελάδα» είναι μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον καταναλωτισμό και την παράλογη πρόσδεση της ανθρώπινης ευτυχίας στην απόκτηση υλικών αγαθών. Αποτελεί μια βαθιά κοινωνική κριτική, για την εξώθηση των ανθρώπων σ’ ένα μάταιο κυνήγι, ένα αέναο και εξαντλητικό ανταγωνισμό για οικονομική και κοινωνική ανέλιξη. Τα πρόσωπα του Χικμέτ αναδύονται γλαφυρά, μέσα από το λυρικό συμβολισμό τους. Είναι ταυτοχρόνως αρχετυπικά σύμβολα και καθημερινοί άνθρωποι πλασμένοι με τρυφερότητα και στοργή, από έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους, αγωνίστηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας τους.

Η υπόθεση
Μια μικροαστική οικογένεια με μεγάλα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη, για καταξίωση, για πρόοδο και προκοπή, η μάνα, η κόρη, ο γιος... Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.
Η μάνα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της και τα παιδιά φορτώνονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της μητέρας τους. Η κόρη θα γίνει σπουδαία καλλιτέχνης της όπερας και ο γιος ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής του. Όνειρα που είναι μεγαλύτερα από την πραγματικότητα που τους περιορίζει.
Λύση έρχεται να δώσει μια γελάδα... Μία παχιά γελάδα που θα κατεβάζει γάλα και το γάλα της θα γίνει βούτυρο, γιαούρτι και θα πουληθεί  και έτσι θα πλουτίσουν και αφού πλουτίσουν ... τότε σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα.
Σύντομα όμως το μέσο γίνεται σκοπός και τα πάντα ανατρέπονται.
Η γελάδα ιεροποιείται, γίνεται θεός και τύραννος μαζί και φορτωμένη με όλες τις ελπίδες της οικογένειας γίνεται ο δυνάστης τους. Η γελάδα που θα τους έσωζε, τώρα τους απελπίζει. Ποιος θα βρεθεί να τους απαλλάξει από την τυραννία της;

Ο Συγγραφέας
Ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ο μεγαλύτερος Τούρκος ποιητής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1963 στη Μόσχα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, έγινε όμως περισσότερο γνωστός ως ποιητής. Μέγας δάσκαλος και ανανεωτής της τουρκικής προοδευτικής ποίησης, γίνεται ίνδαλμα του τουρκικού λαού και αποκτά παγκόσμια αναγνώριση. Εκτός από ποιήματα, έγραψε μυθιστορήματα, παραμύθια, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια και 30 περίπου θεατρικά έργα.
Η ποίησή του είναι απλή αλλά την ίδια στιγμή άκρως σαγηνευτική. Τα κείμενά του διαπνέονται από μουσικότητα και έντονο συμβολισμό και γεμίζουν τους αναγνώστες με αισθήματα αισιοδοξίας και πίστης για το μέλλον. Το ξεχωριστό του ύφος είναι απλό, ζεστό και τρυφερό. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται ανατρεπτικό, καταγγελτικό και κοφτερό σαν λεπίδι.
Τα θεατρικά έργα του Χικμέτ συνδυάζουν στοιχεία του ψυχολογικού θεάτρου των Στανισλάφσκι και Βαχτάνγκοφ αλλά και τεχνικές της Κομέντια ντελ άρτε. Λάτρης των Μαγιακόφσκι και Μέγιερχολντ, κατάφερε να συγκεράσει το σοβιετικό φουτουρισμό με τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας του. Για τον Χικμέτ το παραστασιακό γεγονός θα πρέπει να αποτελεί για τους θεατές ένα συλλογικό, αισθητικό βίωμα.

…//…

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Ναζίμ Χικμέτ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά/Φροντιστήριο: Τάσος Αμπατζής
Κοστούμια: Gaffer&Fluf /Frame up (Wardrobes)
Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού
Σύνθεση ήχων : Γιώργος Αντωνόπουλος

Επιμέλεια κίνησης:  Ελβίρα Μπαρτζώκα


Παίζουν:
Μίνα Χειμώνα,  Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού,
Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης

         Φωτογραφίες/video: Αντώνης Κυριτσάνης
        Hair styling/περούκες: Κων/νος Σαββάκης
Make up artist : Δήμητρα Γιατράκου


Επισκεφθείτε το site μας για περισσότερες φωτογραφίες
http://alteraparstheater.gr/parastaseis/paragoges-mas/gelada.html


"Η Γελάδα" teaser
https://www.youtube.com/watch?v=tzhqNLIn6MI



 
                                            Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια:  90’
                                       Τιμές Εισιτηρίων: 15€ - 12€ Φοιτητικό
                                                                                    8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α)

Ηλεκτρονική προπώληση: 
viva.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ