Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάλογοι: Μαυραγάνη - 3η χρονιά Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα



Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα
Εργαστήριο της δράσης Διάλογοι με τη σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, Βουλευτικό, Ναύπλιο, 18:00


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στοχεύοντας  στην ανανέωση της σχέσης με το κοινό του και σε μια εκ νέου έρευνα που αφορά την πρόσληψη, παραστασιμότητα και τις έννοιες του αρχαίου δράματος, συνεχίζει φέτος για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα στην Αργολίδα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι δράσεις του προγράμματος για το 2019 εγκαινιάζονται τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο, στις 18:00 το απόγευμα, με καλεσμένη τη σκηνοθέτρια, Γεωργία Μαυραγάνη.

Στο πλαίσιο της δράσης Διάλογοι η σκηνοθέτρια της παράστασης Ευμενίδες που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 28 και 29 Ιουνίου 2019 ως μέρος της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, πρόκειται να κάνει ένα εργαστήριο με τίτλο Ευμενίδες : «Τώρα ή χάνομαι με μιας ή χαίρομαι τον Ήλιο».  

Οι συμμετέχοντες, αφού διαβάσουν αποσπάσματα του έργου, θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν ποια τελετουργία-λειτουργία συνιστά το τρίτο και παρόλα αυτά όχι τόσο γνωστό μέρος της Ορέστειας.
Συγκεκριμένα: Στο έργο ο Ορέστης - ένας θνητός καταδιώκεται. Ο καθαρμός του θεού δεν αρκεί να για λυτρωθεί από το μαρτύριο της καταδίωξής του από τις Ερινύες .Θα χρειαστεί να καθαρθεί μέσα από μια πόλη και τον ανθρώπινο νόμο της.
Πώς λοιπόν, συντελείται τελικά αυτός ο καθαρμός; Συντελείται όντως; Πώς φτάνει να γίνει καθαρμός της Ζωής όλων των Ανθρώπων; Και τέλος, γιατί είναι απαραίτητο το θέατρο σε όλα αυτά;

Οι συζητήσεις και τα ανοιχτά εργαστήρια της δράσης Διάλογοι θα συνεχιστούν στο Βουλευτικό Ναυπλίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

18 Φεβρουαρίου 2019: Γεωργία Μαυραγάνη (Ευμενίδες Αισχύλου)
4 Μαρτίου 2019:  Γιάννης Καλαβριανός (Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευρυπίδη)
8 Απριλίου 2019: Γιώργος Σαμπατακάκης (Οιδίπους – Bob Wilson)
6 Μαΐου 2019: Σοφία Πάσχου (Θεογονία Ησίοδου)
27 Μαΐου 2019: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή)

Φέτος, οι δράσεις  του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνέονται από τη θεματική, Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πληροφορίες: lyceumepidaurus@greekfestival.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ