Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίνα Νικολακοπούλου: «Στον αστερισμό της Αριάδνης». Ομιλία της ποιήτριας-στιχουργού στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Με την εισήγηση της Λίνας Νικολακοπούλου, «Στον αστερισμό της Αριάδνης», ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ο πέμπτος κατά σειρά κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Πορφύρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. 
Για τις ανάγκες της ομιλίας της, η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός, η οποία τα τελευταία 36 και πλέον χρόνια μάς έχει χαρίσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια όλων των εποχών, επιστρατεύει δύο ήρωες της μυθολογίας: Την Αριάδνη και τον Θησέα. Η κόρη του Μίνωα γοητευμένη από την ομορφιά του, έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα-το μίτο, βοηθώντας τον να μπει στο Λαβύρινθο και να νικήσει τον Μινώταυρο. Οι δύο νέοι έφυγαν κρυφά με πλοίο από την Αθήνα με προορισμό το Σούνιο, όμως στη Νάξο ο θεός Διόνυσος είδε την Αριάδνη, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του, βυθίζοντας στη θλίψη τον Θησέα.
Η Λίνα Νικολακοπούλου χρησιμοποιεί την ιστορία των δύο ηρώων για να θίξει αντίστοιχες εμπειρίες ζωής του σήμερα. Μαζί της συνομιλεί ο υπεύθυνος της διοργάνωσης ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας, Τρύφωνας Ζαχαριάδης.
image
Περίληψη εισήγησης
Μια ιστορία που δεν έπαψε ποτέ να καραδοκεί σαν ενδεχόμενο και εμπειρία ζωής μέχρι σήμερα. Μια Αριάδνη κι ένας Θησέας σε κάθε στιγμή του χρόνου που συναντιούνται, έλκονται και παρέλκονται αιφνίδια. Το όνειρο για ένα κοινό ταξίδι που το ξημέρωμα ανατρέπεται και γίνεται πια ένα ταξίδι στο άγνωστο μιας οδυνηρής ματαίωσης αλλά και στο άγνωστο του ίδιου του εαυτού.
Ο Μινώταυρος είναι ακόμα εκεί στον Λαβύρινθο της ύπαρξης και θέλει μεγάλο θάρρος να τα βάλει κανείς μαζί του ξετυλίγοντας το προσωπικό του νήμα προς το φως της επόμενης μέρας.
Κι αυτό το θάρρος καμμιά φορά σ' το δίνει η απώλεια.
Λίνα Νικολακοπούλου
Βιογραφικό εισηγήτριας
Η Λίνα Νικολακοπούλου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στα Μέθανα, σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας συγχρόνως μαθήματα κινηματογραφίας στη Σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και κλασικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε με τον τότε συμφοιτητή της, συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, μια μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία με ιδιαίτερη ταυτότητα. Εκτός από τους στίχους πολυάριθμων τραγουδιών, έχει γράψει χορικά για παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας, κείμενα επιθεώρησης και το θεατρικό έργο «Σταγόνα στα γόνατα». Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως ο Χατζηνάσιος, ο Μικρούτσικος, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Μπρέγκοβιτς και ο Στινγκ, ενώ τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Μοσχολιού, η Αλεξίου, η Αρβανιτάκη, η Γαλάνη, ο Πάριος, η Τσανακλίδου, η Αρλέτα και η Μίλβα. Υπήρξε μέλος της ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και μάλιστα έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.
Ταυτότητα εκδήλωσης
Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη - Χωρισμός και απώλεια
Τέταρτη ομιλία του κύκλου: «Στον αστερισμό της Αριάδνης». 
Εισηγήτρια: Λίνα Νικολακοπούλου, Ποιήτρια-Στιχουργός
Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας.
Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, www.thf.gr
Πότε: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 2 ώρες (18:00-20:00)
Κόστος συμμετοχής: 10 €, μειωμένο 5 €
Για αγορά εισιτηρίου καλέστε στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη στο 210 3611206.
Θυμίζουμε ότι η παρούσα διοργάνωση με τίτλο «Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη-Χωρισμός και απώλεια» πραγματοποιείται με αφορμή το βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Karyl Mc Bride με θέμα τον χωρισμό. Ο ελληνικός τίτλος του είναι «Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» και κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.
image
Πληροφορίες για το βιβλίο 
Τίτλος: Χωρίς εσένα
Υπότιτλος: Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού
Συγγραφέας: Karyl Mc Bride
Εκδόσεις: Πορφύρα
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας
Πρόλογος: Τρύφων Ζαχαριάδης
Σελίδες: 346
Τιμή: 18€
Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα κάντε κλικ ΕΔΩ.
logo greek

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ