Στο Δήμο Αβδελιώδη το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου

Για την παράσταση «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή» απέσπασε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου ο Δήμος Αβδελιώδης, καθώς σύμφωνα με την κριτική επιτροπή: «Κατάφερε να μεταφέρει ιδανικά στη σκηνή το ιστορικό κείμενο στη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου, αξιοποιώντας τα δραματικά του στοιχεία».
Ο σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε«Αυτή η τιμή έχει νόημα με την έννοια ότι δεν υπηρετώ κάτι το οποίο ανήκει αποκλειστικά στη δική μου επιβράβευση, καθώς μέσα από τις παραστάσεις μου θέλω ν’ αναδεικνύεται ο λόγος εκείνων των συγγραφέων, που υπερασπίζουν πανανθρώπινες αξίες, δημιουργώντας ενθουσιασμό και πίστη για τη ζωή και για την ανθρώπινη ύπαρξη»
Η τελετή απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν» και των βραβείων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού 2018 πραγματοποιήθηκε προχθες (18/3) στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Φέτος ήταν η 23 χρονιά από τη θέσπισή τους. 
Θυμίζουμε ότι η παράσταση «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», σε διδασκαλία-σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία της Ιωάννας Σπανού επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στην Οικία Κατακουζηνού για λίγες ακόμη παραστάσεις (23/9, 14/3 και 28/2 για αγγλόφωνο κοινό). Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Photo
Αλλαγή σκυτάλης
Χθες, ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τον Δήμο Αβδελιώδη για έναν ακόμη λόγο, καθώς παρέλαβε τη σκυτάλη από τον σκιτσογράφο και δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) στην 9η Σκυταλοδρομία Λόγου.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία και στη συνέχεια καλούν τον δημιουργό του σ’ ανοικτό διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού. Στην περίπτωση του Δήμου Αβδελιώδη, βιβλίο-αναφοράς είναι η διασκευή του έργου του Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (Αιγόκερως, 2010).
ph cornilia008 1
Λίγα λόγια για το έργο του Δήμου Αβδελιώδη
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοποριακές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δημιουργικούς δρόμους στην τέχνη.
Στις πιο πρόσφατες, την «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη», παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου αλλά και της ερευνητικής φιλολογίας, την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής με την δική του μέθοδο, ώστε να ακούγεται σαν φυσική και ζωντανή γλώσσα, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας με τα αρχαία ελληνικά κείμενα.
Καθεμία από τις 26 θεατρικές παραστάσεις του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν μουσικές παρτιτούρες, καταφέρνουν ν’ αναδείξουν μ’ ένα συναρπαστικό τρόπο συγγραφείς, που εθεωρούντο ως τώρα δυσπρόσιτοι εξαιτίας της καθαρεύουσας, είτε απόμακροι λόγω της ιδιάζουσας ποιητικής τους γλώσσας με ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα, ώστε η ιδιομορφία της γλώσσας, όχι μόνο να μη γίνεται το εμπόδιο για την κατανόησή τους, αλλά να είναι και η αιτία, για την πηγαία συγκίνηση που προκαλούν στο κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας.
Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή ΑΘΗΝΩΝ, Γ. Θεοδοσιάδη. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997- 2000 και 2004-2010. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997. Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Βερολίνο, Σαν Φρανσίσκο κ.ά).Το κινηματογραφικό του έργο «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» ψηφίστηκε το 2007 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς