Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάιος 2019 @Μπάγκειον: Μήνας αφιερωμένος στο έργο του Δήμου Αβδελιώδη

Τον Μάρτιο, το κοινό της Γερμανίας υποδέχθηκε στο Filmmuseum του Ντίσελντορφ τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος παρουσίασε δύο έργα του: Τη θεατρική παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου με την Βερόνικα Αργέντζη και την κινηματογραφική ταινία «Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων». Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, ο κόσμος έμεινε μέχρι αργά για ν’ ακούσει και να μάθει, ενώ η Deutsche Welle έκανε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ το οποίο μπορείτε να δείτε και ΕΔΩ
Αυτό τον Μάιο στην Αθήνα θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να «εισβάλουμε» στον ανεπιτήδευτο κόσμο του Δήμου Αβδελιώδη. Να θυμηθούμε κάποιες από τις καθοριστικές στιγμές της πορείας του, να γνωρίσουμε άλλες, να συζητήσουμε μαζί του, να μας μεταλαμπαδεύσει κομμάτι των γνώσεων του. 
Το αφιέρωμα στη δουλειά του επιδραστικού δημιουργού του θεάτρου και του κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα- από 2 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου- στο Μπάγκειον, στο ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας.
Θα χωρίζεται, δε, σε τρεις θεματικές ενότητες.
- Θεατρική παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου: Η Βερόνικα Αργέντζη, μετά την θριαμβευτική αποδοχή του κοινού στην Γερμανία, έρχεται στο Μπάγκειον, ερμηνεύοντας την «Ελένη». Η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου δεν είναι ακριβώς η μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας. Είναι το γερασμένο της είδωλο, που μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματαιωμένης ευτυχίας, που έχει υποκατασταθεί με απατηλές οπτασίες και φαντάσματα. Μιλά για μας τους ίδιους και για τον ίδιο της τον εαυτό. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η «Ελένη», με τη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, σαν σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά τη θεϊκή ταυτότητά της και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της: Ομορφιάς και ανθρώπινης Ευτυχίας.

- Σεμινάριο Δήμου Αβδελιώδη: O βραβευμένος δημιουργός έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία αλλάζει ριζικά τη σχέση μας με τα κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Σύμφωνα μ’ αυτή, η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα, μέσω της εκφοράς του λόγου, η παρακολούθηση κάθε παράστασης γίνεται προσωπικό βίωμα για τον κάθε θεατή, ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας. Το σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει με τίτλο «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος» βασίζεται στην παραπάνω τεχνογνωσία.
- Βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις: Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει προβολές μερικών εκ των πιο χαρακτηριστικών παραστάσεων με τη σφραγίδα του Δήμου Αβδελιώδη, καθώς και να συνομιλήσει με τους συντελεστές τους.
Χρήσιμες πληροφορίες
Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αβδελιώδη 
Πού: Μπάγκειον, Πλ. Ομονοίας 18
Πότε: Από 2 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου.
Είσοδος:
Παράσταση «Ελένη»: 10 €, 7 € (μειωμένο). Για γκρουπ των 10 ατόμων έκπτωση 20%
Σεμινάριο: 60 € (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ένα εισιτήριο για την θεατρική παράσταση «Ελένη»
Βιντεοσκοπημένες προβολές: 3 €
Η προπώληση ανοίγει στις 8 Απριλίου. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στο: www.ticketservices.gr
Veronika Argenzti-Kornilia Sidira
Η Βερόνικα Αργέντζη στην Ελένη
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα
Παράσταση του θεατρικού έργου «ΕΛΕΝΗ» του Γιάννη Ρίτσου
Από Πέμπτη 2 Μαΐου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 2 Ιουνίου στις 21:30.
Μετά την παράσταση της πρώτης μέρας (2/5) θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τον Δήμο Αβδελιώδη και την ηθοποιό Βερόνικα Αργέντζη.
Σεμινάριο Δήμου Αβδελιώδη
Τίτλος: «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος». 
Θα πραγματοποιηθεί τέσσερες Δευτέρες του Μαΐου (6/5, 13/5, 20/5, 27/5) από τις 19:00 έως και τις 21:30. Μετά από κάθε σεμινάριο θα πραγματοποιούνται προβολές θεατρικών παραστάσεων του Δήμου Αβδελιώδη καθώς και συζήτηση με τους συντελεστές. Ο προγραμματισμός τους διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα 6/5: «ΙΧΝΕΥΤΕΣ, Σοφοκλή» (2010) με τους: Α. Καρακότας, Β. Σπυρόπουλος, Ρ. Κυπριώτη, Δ. Κωτίδου, Α. Ματαφιά, Γ. Νικόπουλος, Δ. Ρούσσου, Γ. Φλωράτος, Κ. Αλεξοπούλου, Σ. Δελλαπόρτα, Τ. Διαμαντοπούλου, Ε. Νικηφόρου, Κ.Παπαγεωργίου.
Δευτέρα 13/5: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013) με τους: Ρ. Κυπριώτη, Τ.Παλαιολόγου, Γ. Φλωράτος, Α. Καρακότας, Β. Σπυρόπουλος, , Δ. Κωτίδου, Γ. Νικόπουλος, Δ. Ρούσσου, , Κ. Αλεξοπούλου, Π. Δαμάσκου, Σ. Δελλαπόρτα, Τ. Διαμαντοπούλου, Ε. Νικηφόρου, Κ.Παπαγεωργίου.
Δευτέρα 20/5: «ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΕΙΟΝ», Γ. Βιζυηνού(2013) με τους Γιώργο Νικόπουλο και Δανάη Ρούσσου.
Δευτέρα 27/5: «Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ» Αλ. Παπαδιαμάντη (2012) με τους: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου
Προβολή βιντεοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων του Δήμου Αβδελιώδη
Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Μαΐου
20:30-21:30: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013)
22:00-23:00: «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» Δ. Αβδελιώδη (2009)
με τους Κωνσταντίνο Πασσά, Κωνσταντίνο Καϊκή, Νανά Παπαδάκη, Μαρίνα Αργυρίδου, Χρήστο Λάβνο.
Τρίτη 14 Μαΐου
20:30-21:30: «ΙΧΝΕΥΤΕΣ» Σοφοκλή (2010)
22:00- 23:00: «Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ» Αλ. Παπαδιαμάντη (2012)
Τετάρτη 15 Μαΐου
20:30-21:30: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013)
22:00- 23:00: «Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ» Αλ. Παπαδιαμάντη (2012)
Τρίτη 21 Μαΐου
20:30-21:30: «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» Δ. Αβδελιώδη (2009)
22:00-23:00: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013)
Τετάρτη 22 Μαΐου
20:30-21:30: «ΙΧΝΕΥΤΕΣ» Σοφοκλή (2013)
22:00-23:00: «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» Δ. Αβδελιώδη (2009)
Τρίτη 28 Μαΐου
20:30-21:30: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013)
22:00-23:00: «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» Δ. Αβδελιώδης (2009)
Τετάρτη 29 Μαΐου
20:30: «ΙΧΝΕΥΤΕΣ»: Σοφοκλή (2013)
23:00: «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» Δ. Αβδελιώδης (2009)
Σ’ όλη την διάρκεια του αφιερώματος, στο Μπάγκειον θα φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Ιόλης Ξιφαρά.
 .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ