Ο Σαββάς Ρακιντζάκης μιλάει στο Open Mind


Ο Σάββας Ρακιντζάκης μιλάει στο Open Mind για την αγάπη του για την μουσική, την παράσταση στη Σφίγγα και διάφορα ακόμα....


Τι σημαίνει για εσάς μουσική;


Μουσική για μένα σημαίνει ζωή! Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ζήσει χωρίς μουσική. Στις χαρές και τις λύπες, στα εύκολα και στα δύσκολα, η μουσική μας δίνει αυτό το «κάτι παραπάνω» στην εξωτερίκευση των κρυφών πλευρών του εαυτού μας, στην εκτόνωση της έντασής μας, στην έκφραση των συναισθημάτων μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας!

    Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;

Ο καλλιτέχνης είναι το μέσο για να φτάσει η καλή μουσική στον ακροατή, οπότε κάθε δημιουργός (συνθέτης – στιχουργός) ή ερμηνευτής που λειτουργεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να αναφερθεί εδώ. Με την ίδια ευκολία που θα ξεχώριζα το Bach και τον Debussy από το χώρο της «κλασικής» μουσικής, θα μπορούσα να ξεχωρίσω τις μουσικές του John Williams και του Howard Shore στη μουσική κινηματογράφου, το Mike Oldfield στην instrumental μουσική, τους Queen από τη ροκ μουσική, το Δ. Μητροπάνο και τη Β. Μοσχολιού από το παλιό λαϊκό τραγούδι…

  Ετοιμάζετε μία μουσική συνάντηση στην μουσικη σκηνή Σφίγγα. Τι πρόκειται να δούμε;

Η παράσταση «Τα τραγούδια γίναν πάθη» που θα παρουσιάσουμε στις 22 Απριλίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», είναι μία μουσική παράσταση στο κλίμα των ημερών του Πάσχα. Στο πρώτο μέρος τα τραγούδια αναφέρονται στο ανθρώπινο πάθος, το πάθος ενός λαού ή το πάθος όλου του κόσμου. Στο δεύτερο μέρος, τα τραγούδια συνοδεύουν την εξιστόριση των Παθών του Χριστού, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα των κειμένων των Ευαγγελίων, τα οποία απαγγέλονται με απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα. Στην παράσταση συμπράττω με δύο εξαιρετικούς μουσικούς και φίλους, τη Λίνα Ροδοπούλου στην ερμηνεία των τραγουδιών και τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη στα νυκτά έγχορδα (κιθάρα, λαούτο κλπ).

    Τί ακούσματα έχετε;

Τα ακούσματά μου είναι ποικίλα. Παρά την κλασική μου μουσική παιδεία, τα πιο πολλά μου ακούσματα προέρχονται από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού, κυρίως των δεκαετιών του ‘80 και του ’90, χωρίς όμως να αποκλείω και πιο σύγχρονες δημιουργίες. Περίπου αντίστοιχες, ως προς τη χρονική περίοδο, είναι και οι επιλογές μου στο ξένο ρεπερτόριο. Αγαπώ πολύ, επίσης, τις διασκευές παντός είδους, τη jazz μουσική και τις μουσικές «συνυπάρξεις» ήχων και μελωδιών από διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς (δημοτικό τραγούδι, βυζαντινή μουσική, παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών κλπ).

    Συνεργάζεστε τα τελευταία χρόνια με τον Στέφανο Κορκολή. Πώς νιώθετε;

Η συνεργασία μου με το Στέφανο Κορκολή ξεκίνησε σχεδόν πριν δύο χρόνια, με αφορμή τις ηχογραφήσεις του έργου του «Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω», βασισμένου πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, στο οποίο συμμετείχα ως μαέστρος, διευθύνοντας τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Φωνητικό Σύνολο En-Chor. Από τα εφηβικά μου χρόνια θαύμαζα το Στέφανο Κορκολή, τόσο ως πιανίστα όσο και ως συνθέτη και ενορχηστρωτή και η συνεργασία μου μαζί του είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα.

     Με την Λίνα Ροδοπούλου πως ξεκίνησε η συνεργασία;

Με τη Λίνα Ροδοπούλου γνωριζόμαστε ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια. Είχαμε την τύχη να φοιτήσουμε σε ένα σχολείο με καλλιτεχνικά «ανήσυχους» καθηγητές, οι οποίοι ανίχνευαν τα μικρά ή μεγάλα ταλέντα μας και τα αξιοποιούσαν σε πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (παραστάσεις θεάτρου και αρχαίου δράματος, μουσικά αφιερώματα, βραδιές αφιερωμένες σε ποιητές κλπ.). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συμπράξει πολλές φορές με τη Λίνα Ροδοπούλου, όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και σε πιο «παρεΐστικες» μουσικές στιγμές. Φυσικά, η εξέλιξή της είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες συνεργασίες της με γνωστά ονόματα του χώρου της μουσικής. Βασιζόμενος στην όμορφη μουσική αλληλεπίδραση που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, της προέτεινα να αναλάβει την ερμηνεία των τραγουδιών στην επικείμενη παράστασή στη «Σφίγγα», πρόταση που αποδέχτηκε με χαρά.

   Τί έχετε αποκομίσει από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας και με ποιόν θα θέλατε μελλοντικά να συνεργαστείτε και γιατί;

Οι συνεργασίες μου κινούνται, μέχρι σήμερα, σε διαφορετικά αντικείμενα στον τομέα της μουσικής. Έχω συνεργαστεί με χορωδίες ως πιανίστας και μαέστρος, έχω παίξει σε jazz σχήματα, έχω διδάξει σε σχολεία… Αυτό που έχω αποκομίσει, είναι όμορφες στιγμές και αναμνήσεις και φυσικά, πολλή εμπειρία σε διάφορα επίπεδα! Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το ότι έχω συνεργαστεί με αξιόλογα ονόματα στο χώρο της μουσικής, τα οποία έχουν διευρύνει τους μουσικούς μου ορίζοντες, πράγμα που εύχομαι να συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.
Στα πρόσφατα ακούσματά μου (λόγω και της προετοιμασίας για την επικείμενη παράσταση στη Σφίγγα), έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα τη μουσική προσωπικότητα του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος μπορεί να ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στα διάφορα μουσικά ιδιώματα, συνδυάζοντας το κλασικό με το λαϊκό ή το παραδοσιακό με το έντεχνο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να συνεργαστώ μαζί του, ή έστω να συμμετάσχω σε κάποια από τις παραγωγές του, αλλά μία γνωριμία μαζί του είναι σίγουρα μέσα στις μελλοντικές μου επιθυμίες.

    Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά την παράσταση στη «Σφίγγα», παράλληλα με τις μόνιμες συνεργασίες μου ως εκπαιδευτικού και μαέστρου, σχεδιάζω να συγκεντρώσω σε ένα τόμο τις χορωδιακές επεξεργασίες ελληνικών και ξένων τραγουδιών που έχω κατά καιρούς επιμεληθεί. Συμμετοχές σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, προγραμματισμός της επόμενης καλλιτεχνικής χρονιάς και… οπωσδήποτε ξεκούραση, καθώς έχω να κάνω διακοπές τα τελευταία τρία (τουλάχιστον) χρόνια!

   Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Καθώς βρισκόμαστε κοντά στις ημέρες του Πάσχα (που σημαίνει πέρασμα, διάβαση) θα ήθελα να ευχηθώ στους αναγνώστες σας να βιώσουν το φετινό Πάσχα ως ένα πέρασμα προς την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους. Να έχουμε όλοι ένα Πάσχα με περισσότερη αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, δύναμη, πίστη, ελπίδα, αγάπη!

Tης Αλεξίας Βλάρα, 18/4/2019


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς