Σεμινάριο εκφοράς λόγου με τον Δήμο Αβδελιώδη | Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Μάιος 2019

 

Ο βραβευμένος δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου θα βρεθεί τον Μάιο στο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Μπάγκειον, παραδίδοντας ένα σεμινάριο εκφοράς λόγου, βασισμένο στην πρωτοποριακή μέθοδο που ο ίδιος έχει αναπτύξει και την οποία εφαρμόζει με θαυμαστά αποτελέσματα στις δουλειές του. 
Το σεμινάριο του Δήμου Αβδελιώδη που έχει τον τίτλο «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος» έρχεται ν’ αλλάξει ριζικά τη σχέση μας με τα κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε φιλότεχνους που επιθυμούν να μάθουν πώς μέσω της σωστής εκφοράς του λόγου ένα κείμενο μπορεί να γίνει αντιληπτό στον πυρήνα του από κάθε αποδέκτη, ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης.
Κάθε κείμενο σαν μια παρτιτούρα
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα μυστικά της Λογικής- Μουσικής μεθόδου του Δήμου Αβδελιώδη επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, που προορίζεται για να παρουσιαστεί δημόσια. Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί με ακρίβεια για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του.

Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθιά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.
Ταυτότητα σεμιναρίου
Τίτλος: Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος
Εισηγητής: Δήμος Αβδελιώδης
Μέρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Μαΐου και θα επαναληφθεί για τις τρεις ακόμη Δευτέρες του μήνα (13/5, 20/5, 27/5).
Χώρος: Μπάγκειον, Πλ. Ομονοίας 18.
Κόστος: 60 € (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ένα εισιτήριο για την θεατρική παράσταση «Ελένη»).
Προπώλησηwww.ticketservices.gr
Καθαρή διάρκεια: 2 ώρες και 30’ ( 19:00-21:30)
Μετά από κάθε σεμινάριο θα πραγματοποιούνται προβολές θεατρικών παραστάσεων του Δήμου Αβδελιώδη, καθώς και συζήτηση με τους συντελεστές. Ο προγραμματισμός τους διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα 6/5: «ΙΧΝΕΥΤΕΣ, Σοφοκλή» (2010) με τους: Α. Καρακότας, Β. Σπυρόπουλος, Ρ. Κυπριώτη, Δ. Κωτίδου, Α. Ματαφιά, Γ. Νικόπουλος, Δ. Ρούσσου, Γ. Φλωράτος, Κ. Αλεξοπούλου, Σ. Δελλαπόρτα, Τ. Διαμαντοπούλου, Ε. Νικηφόρου, Κ.Παπαγεωργίου.
Δευτέρα 13/5: «ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου (2013) με τους: Ρ. Κυπριώτη, Τ.Παλαιολόγου, Γ. Φλωράτος, Α. Καρακότας, Β. Σπυρόπουλος, , Δ. Κωτίδου, Γ. Νικόπουλος, Δ. Ρούσσου, , Κ. Αλεξοπούλου, Π. Δαμάσκου, Σ. Δελλαπόρτα, Τ. Διαμαντοπούλου, Ε. Νικηφόρου, Κ.Παπαγεωργίου.
Δευτέρα 20/5: «ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΕΙΟΝ», Γ. Βιζυηνού (2013) με τους Γιώργο Νικόπουλο και Δανάη Ρούσσου.
Δευτέρα 27/5: «Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ» Αλ. Παπαδιαμάντη (2012) με τους: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου
Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται στο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αβδελιώδη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μπάγκειον από 2 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου. Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ.
.- .
Λίγα λόγια για το έργο του Δήμου Αβδελιώδη
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοποριακές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δημιουργικούς δρόμους στην τέχνη.
Στις πιο πρόσφατες, την «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη», παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου αλλά και της ερευνητικής φιλολογίας, την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής με την δική του μέθοδο, ώστε να ακούγεται σαν φυσική και ζωντανή γλώσσα, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας με τα αρχαία ελληνικά κείμενα.
Καθεμία από τις 26 θεατρικές παραστάσεις του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν μουσικές παρτιτούρες, καταφέρνουν ν’ αναδείξουν μ’ ένα συναρπαστικό τρόπο συγγραφείς, που εθεωρούντο ως τώρα δυσπρόσιτοι εξαιτίας της καθαρεύουσας, είτε απόμακροι λόγω της ιδιάζουσας ποιητικής τους γλώσσας με ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα, ώστε η ιδιομορφία της γλώσσας, όχι μόνο να μη γίνεται το εμπόδιο για την κατανόησή τους, αλλά να είναι και η αιτία, για την πηγαία συγκίνηση που προκαλούν στο κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας.
Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή ΑΘΗΝΩΝ, Γ. Θεοδοσιάδη. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997- 2000 και 2004-2010. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997. Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Βερολίνο, Σαν Φρανσίσκο κ.ά).Το κινηματογραφικό του έργο «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» ψηφίστηκε το 2007 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. Τον Μάρτιο του 2019 του απονεμήθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς