O Λογιστής (The Accountant) : Κριτική Ταινίας


Είναι από εκείνες τις στιγμές που όταν βλέπεις ένα trailer μιας ταινίας, θα πάρεις την απόφαση αν θα δεις την ταινία στο σινεμά ή σε dvd. Έτσι και για την ταινία "Ο Λογιστής", που από το trailer και μόνο αποφάσισα ότι θα την έβλεπα στο κινηματογράφο. Παρόλα αυτά η απόφαση μου αυτή πάρθηκε όχι μόνο από το trailer αλλά και από το καστ που θα έπαιζε σε αυτήν. Αγαπημένοι ηθοποιοί όπως Ben Affleck (με πάμπολες ταινίες στο ενεργητικό του και 2 Oscar - όπως Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, Batman, Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης, Επιχείρηση: Argo, Daredevil), Anna Kendrick (γνωστή από το ρόλο της ως Jessica Stanley στο Twillight), J.K. Simmons (με αρκετές ταινίες στο ενεργητικό του και 1 Oscar για την ταινία Whiplash. Άλλες ταινίες του επίσης γνωστές, Spider Man, Worlds Apart(Ένας άλλος κόσμος)). Τέλος ο Jon Bernthal που έγινε γνωστός σε μένα μέσα από τη σειρά The Walking Dead.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Ο Λογιστής (The Accountant)
Σκηνοθεσία: Gavin O'Connor
Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor, John Lithgow κ.α
Είδος Ταινίας: Δράμα/Δράση/Περιπέτεια
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 128΄

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Κρίστιαν Γούλφ είναι ένας εξαιρετικός μαθηματικός που τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Διατηρώντας ως βιτρίνα ένα συνοικιακό λογιστικό γραφείο, ο Κρίστιαν κρατάει τα βιβλία κάποιων εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, με επικεφαλή τον Ρέι Κίνγκ, αρχίζει να σφίγγει τον κλοιό, ο Κρίστιαν αναλαμβάνει τα βιβλία ενός νομοταγούς πελάτη: μιας εταιρείας ρομποτικής, της οποίας μια λογιστική υπάλληλος ανακάλυψε μια λογιστική απόκλιση εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο ο Κρίστιαν έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια τόσο ο αριθμός των πτωμάτων αρχίζει να ανεβαίνει.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ:  Οι λόγοι που είδα αυτήν την ταινία ήταν πολλοί. Κάτι το trailer κάτι οι ηθοποιοί κυρίως ο Ben Affleck με έκαναν να πάω να τη δω. Ακόμα μια φετινή επιλογή ταινίας στον κινηματογράφο δεν πήγε χαμένη. Η ταινία δεν με απογοήτευσε το αντίθετο μάλιστα.

Από την αρχή της ταινίας γίνεται γνωστό μέσα και από τις αναδρομές στο παρελθόν πως ο πρωταγωνιστής Κρίστιαν Γουλφ, ρόλο που υποδύεται ο Ben Affleck, πάσχει από μια μορφή αυτισμού. Δυνατοί ήχοι, έντονα φώτα, δυσκολία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων είναι συμπτώματα που σε οδηγούν να καταλάβεις πως το άτομο πάσχει από αυτισμό. Στην συνέχεια της ταινίας γίνεται γνωστό πως ο πρωταγωνιστής είναι συγκεκριμένα άτομο υψηλής λειτουργικότητας δηλαδή πάσχει από σύνδρομο Asperger (κάτι που προσωπικά και λόγω μεταπτυχιακού μου στην Ειδική Αγωγή, το κατάλαβα από το πως συμπεριφέρονταν από την αρχή της ταινίας, ο πρωταγωνιστής. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως ο Ben Affleck ερμηνευτικά υποδύεται καταπληκτικά το ρόλο του ως άτομο με αναπτυξιακές διαταραχές.

Μοναδικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί ο Κρίστιαν Γούλφ, που ποτέ δεν κυκλοφορεί με το πραγματικό του όνομα κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Ερμηνευτικά, ο Ben Affleck αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι όποιο ρόλο και να υποδυθεί θα το κάνει σοβαρά και σωστά. Ως Λογιστής καταφέρνει να προσεγγίσει τις ιδιαιτερότητες ενός ατόμου με αυτισμό άψογα, επιπλέον εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες που είναι αρκετά απαιτητικές. Ο J.K. Simmons για μία ακόμη φορά δεν χρειάζεται συστάσεις για το ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Το ίδιο και ο Jon Bernthal, ως εχθρός του Ben Affleck, που δείχνει ότι έχει το ύφος και το ταλέντο ενός δολοφόνου. Η Anna Kendrick είναι εκπληκτική στον συμπρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία έχει ρυθμό, δράση εκεί που πρέπει και χρειάζεται, συγκίνηση, χιούμορ και φυσικά ανατροπές. Επιπλέον βγάζει πολλά κοινωνικά μηνύματα σχετικά με τη διαφορετικότητα των ατόμων.

Συμπέρασμα: Ένα παιδί με Νευρο-Αναπτυξιακές Διαταραχές, μπορεί να κάνει μια φυσιολογική ζωή, να δημιουργήσει σχέσεις, να μην είναι το θύμα και να πετύχει.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ:  Πρόκειται για μια αξιόλογη ταινία με πολλά μηνύματα που δεν πρέπει να χάσεις!!!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10

Πηγή: http://oidikesmoustigmes.blogspot.gr/2016/11/accountant-review.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind