Είδαμε την παράσταση: " Πάρτυ γενεθλίων" στο Από Μηχανής Θέατρο


Βρεθήκαμε στην παράσταση :" Πάρτυ γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο και βρεθήκαμε πιο κοντά σε αυτό το μοναδικό ρεύμα του Παραλόγου. Εδώ οι ήρωες κάνουν πράξεις χωρίς λογική αλλά παρουσιάζουν μοναδικό ενδιαφέρον στην κάθε τους κίνηση. Ο Πίντερ , ο κυριότερος εκπρόσωπος του θεατρικού παραλόγου στην αγγλική σκηνή.Από την χρονιά που έγραψε το μονόπρακτο Δωμάτιο(1957) , η όλη του δραματουργία αποτέλεσε ένα μυστηριώδη κλειστό χώρο, όπου εισχωρεί ο θεατής , ζώντας τις αγιάτρευτες φοβίες, τα αναπάντητα ερωτήματα και καμιά φορά την γελοιότητα των σκηνικών πλασμάτων. Όταν πρωτοπαίχτηκε το Πάρτυ γενεθλίων ,το 1958,είχε τρανταχτή αποτυχία. Μονάχα μετά την τηλεοπτική του απόδοση , οι θεατές ήταν έτοιμοι να το δεχτούν.

Αθήνα 2016, παρουσιάζεται το ίδιο έργο με διαφορετικές αξίες , πιο κατασταλαγμένο κοινό και συνειδητοποιημένο.
Η γλυκύτατη Μίνα Αδαμάκη δίνει ένα πιο χαρούμενο ύφος σε όλην την διάρκεια του έργου ,με όλους τους πρωταγωνιστές να πασχίζουν να αναδείξουν με μία πιο άμεση και σύγχρονη ματιά αυτό το δύσκολο εγχείρημα τους.

Ο Άκις Βλουτής ίσως είναι ο πιο ιδανικός ηθοποιός για να αναδείξει τον μεγάλο , τραγικό πρωταγωνιστή θα λέγαμε , τον Στάνλευ, έναν πρώην πιανιστά που θέλει να αφήσει πίσω την προηγούμενη ζωή του. Κι όμως αυτή η ζωή έρχεται πάλι στο προσκήνιο, καταδιώκοντας τον και εξομοιώνοντας το παρελθόν με το παρόν, και ίσως ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

Αν είστε λάτρης αυτού του είδους θεάτρου, σίγουρα θα το λατρέψετε!

Λίγα Λόγια για το έργο

«Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ
Κεντρική Σκηνή
Από τις 11 Νοεμβρίου
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει την παράσταση «Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

H ιστορία διαδραματίζεται σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν και διαρκεί μία ημέρα. Στην πανσιόν αυτή, την οποία διατηρεί η Mεγκ, μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της Πητ, έχει βρει καταφύγιο ο Στάνλεϋ, ένας πρώην πιανίστας. Mοναδικός ένοικος της πανσιόν μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι για να τον πάρουν μαζί τους. Mετά από μια παράλογη και εξοντωτική ανάκριση του οργανώνουν ένα «πάρτι γενεθλίων», το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη. Όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ, έτσι και ο Πίντερ αρνείται να παράσχει λογικές εξηγήσεις για τις ενέργειες των χαρακτήρων του. Το νόηµα του έργου δεν εξαρτάται από το να γνωρίζουµε τί έκανε ο Στάνλεϊ. Αυτό που πρέπει να ξέρουµε είναι ότι σε κάποιο σηµείο του παρελθόντος του αυτός, όπως όλοι µας, έκανε κάτι, είναι ένοχος.

Η σωµατική κατάρρευση του Στάνλευ µε τη συνακόλουθη απάλειψη της ανθρώπινης συνείδησης και την αχρήστευση του ανθρώπινου μυαλού βρίσκονται συχνά στην καρδιά του πιντερικού ενδιαφέροντος.

Tο «Πάρτυ Γενεθλίων» είναι ένα έργο που μέσα από κωμικές και τραγικές καταστάσεις παραμένει αινιγματικό και τρομακτικό. Kαι σε αυτό το έργο, όπως στα περισσότερα του Πίντερ, μία φαινομενικά κοινότοπη κατάσταση σταδιακά φορτίζεται με απειλή, τρόμο και μυστήριο, παράλληλα με τη λεπτομερή αποτύπωση των διακυμάνσεων και την ηθελημένη παράλειψη μιας εξήγησης ή ενός κινήτρου της δράσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 14 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά


Της Αλεξίας Βλάρα, 22/11/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind