Μην ανασαίνεις (Don’t Breathe) : Κριτική Ταινίας


Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχω αφιερώσει λίγο από το χρόνο μου στον κινηματογράφο και ο λόγος είναι ότι επιτέλους βλέπω ταινίες που περίμενα εδώ και καιρό. Μια από αυτες τις ταινίες και η πολλά υποσχόμενη με τον τίτλο «Μην Ανασαίνεις». Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Fede Alvarez, που έγραψε και σκηνοθέτησε το πολύ επίσης πετυχημένο, αν και remake, του Evil Dead.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Μην Ανασαίνεις (Don't Breathe)
Σκηνοθεσία: Fede Alvarez
Πρωταγωνιστούν:Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Stephen Lang
Είδος Ταινίας: Τρόμου/Θρίλερ
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 88΄

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Rocky (Jane Levy) είναι αποφασισμένη να ξεφύγει με κάθε τρόπο από τη βίαιη μητέρα της και να σώσει τη μικρότερη αδελφή της από το αδιέξοδο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους. Μαζί με τους φίλους της Alex (Dylan Minnette) και Money (Daniel Zovatto) έχει διαπράξει μια σειρά από μικροληστείες για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται και να αποδράσει από τη φρικτή κωμόπολη όπου ζει. Όταν η συμμορία των τριών μαθαίνει ότι ένας τυφλός ερημίτης (Stephen Lang) ζει σε μια εγκαταλελειμμένη γειτονιά και ότι κρύβει μια μικρή περιουσία κάπου στο σπίτι του, αποφασίζουν να κάνουν την τελευταία τους ληστεία. Το σχέδιο δεν πάει καλά, το θύμα αποδεικνύεται πιο απειλητικό από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, αφού εκτός από χρήματα ο τυφλός άντρας κρύβει και πολλά άλλα.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ο Fede Alvarez καταφέρνει με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο να δημιουργήσει μια ταινία, ατμοσφαιρικά σκοτεινή και τρομακτική. Στήνει αριστοτεχνικά ένα ανθρωποκυνηγητό που λαμβάνει μέρος μέσα στο σπίτι ενός βετεράνου που είναι τυφλός. Ένταση, δράση, έντονος και γρήγορος ρυθμός σε ένα περιορισμένο χώρο κάνουν την ταινία απλά σκοτεινή, τρομακτική, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να σηκωθείς από την καρέκλα.

Μπορεί να φαίνεται η ληστεία απλή για τους διαρρήκτες αλλά κανείς δεν φαντάζεται αυτό που θα συναντήσει και θα ζήσει μέσα στο σπίτι. Ο τίτλος της ταινίας είναι αρκετά εύστοχος μιας που οι ίδιοι οι διαρρήκτες θα έρθουν σε μειονεκτική θέση, δεν γνωρίζουν τους χώρους του σπιτιού για να κινηθούν, ακόμα και όταν τα φώτα σβήσουν, σε αντίθεση με τον τυφλό που είναι λογικό να έχει ανεπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

Εξαιρετική, τρομακτική και ανατριχιαστική ερμηνεία από τον Stephen Lang που ως τυφλός δεν περνά απαρατήρητος. Αρκετά καλές ερμηνείες και από τους διαρρήκτες. Ένα τέλος αναμενόμενο. Ένα θρίλερ διαφορετικό από όσα έχουμε δει και συστήνεται. Από τα καλά θρίλερ που έχω δει τελευταία.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ:  Ναι, είναι κάτι διαφορετικό σαν ταινία θρίλερ. Είναι μια καλή και ενδιαφέρουσα επιλογή για τους λάτρεις του είδους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10


Πηγή: http://oidikesmoustigmes.blogspot.gr/2016/10/dont-breathe-review.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις