" Κώδικας Da Vinci" του Dan Brown

" Κώδικας Da Vinci" του Dan Brown

Στο βιβλίο Κώδικας Da Vinci ο Νταν Μπράουν συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, στο οποίο το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου.m7140049pp 0102068
 
Ένα ανελέητο κυνηγητό, μια αναζήτηση χαμένη σε μυστικούς κώδικες που μας οδηγούν στα άδυτα μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες. Η γραφή του Νταν Μπράουν καθηλώνει, συνδυάζοντας τη συναρπαστική πλοκή ενός θρίλερ με την τέχνη, την ιστορία και τη θρησκεία. Από την πρώτη σελίδα ώς την τελευταία ο Μπράουν αποδεικνύει το ταλέντο του.
 
«Ο Λάνγκντον φανταζόταν το Δισκοπότηρο ως μια άκαρδη ερωμένη που λικνιζόταν προκλητικά στο ημίφως, τόσο κοντά σου, ώστε να νομίζεις ότι μπορείς να την αγγίξεις, ψιθυρίζοντας στο αυτί σου, παρασύροντάς σε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά, μόνο και μόνο για να εξαφανιστεί στην ομίχλη».
 
Το παραπάνω απόσπασμα από το πολύκροτο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν συνοψίζει την αφηγηματική τεχνική και τακτική τού συγγραφέα, ο οποίος αποδείχτηκε ειδικός στην τέχνη της συγχρονισμένης εμφάνισης αλλά και απόκρυψης πληροφοριών, κεντρίζοντας την περιέργεια αλλά και μεταθέτοντας την προσδοκία τού αναγνώστη για την επίλυση των αναρίθμητων γρίφων που του έχει υπαινικτικά και υπόγεια υποβάλλει γι αργότερα.
 
Ο αναγνώστης στο θεολογικό αυτό θρίλερ -όπως το αποκάλεσαν- βρίσκεται διαρκώς στην αναμονή μιας κοσμογονικής αποκάλυψης η οποία έντεχνα διακόπτεται την «κρίσιμη στιγμή». Ταυτόχρονα, μέσα από μια επιτυχή αντιστροφή, υιοθετεί τα γνωστά τεχνάσματα των κινηματογραφικών θρίλερ μεταφέροντάς τα στο χαρτί -μελετημένες πρακτικές που ποντάρουν στην ψυχολογία του αναγνώστη-θεατή, εντείνοντας την αναμονή για την εξέλιξη και την αποκατάσταση της αλήθειας.
 
2d46c96ba995acf3a45cbe533dddcbc1Στον «Κώδικα...», επίσης, διακρίνουμε παραλλαγές του τζεϊμσμποντικού ήρωα, ο οποίος, ειδικά για τις ανάγκες της πλοκής, προσαρμόζεται σε έναν συμβατικό Αμερικάνο ακαδημαϊκό, τον Ρόμπερτ Λάνγκτον, ειδικευμένο στην ερμηνεία των συμβόλων, και ο οποίος, παρότι διανοούμενος, λόγω των εξαιρετικών καταστάσεων στις οποίες βρίσκεται, μετατρέπεται σ έναν πολυμήχανο άντρα της δράσης που κατορθώνει πάντα την τελευταία στιγμή να ξεγλιστράει από τους αμείλικτους διώκτες του.
 
Το γνωστό μοτίβο του ενάρετου και ριψοκίνδυνου φυγά, ο τρόπος ανάμειξης των πλέον ετερόδοξων στοιχείων, ο γρήγορος ρυθμός αλλά και η υπόσχεση πως στο τέλος θα παραδοθεί ένα επτασφράγιστο μυστικό το οποίο αφορά την πορεία της ανθρωπότητας, η μυθιστορηματοποίηση ιστορικών αλλά και ιερών προσώπων ευθύνονται, εν μέρει, για την επιτυχία του εγχειρήματός του Νταν Μπράουν, το οποίο, επιεικώς, θα το χαρακτήριζα έναν Χάρι Πότερ για μεγάλους. Η επιτυχία αυτή, παρ ότι απρόσμενη, είναι εξηγήσιμη, καθώς το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί: υπήρχε ήδη ένα μεγάλο κοινό «μυημένο» στα παραμύθια, στις θεωρίες περί συνωμοσίας, στον αφελή μυστικισμό και στον αποκρυφισμό, παρ ότι αμύητο στις δύσκολες απολαύσεις της αναγνωστικής εμπειρίας, καθώς ο «Κώδικας...» διαθέτει ό,τι ακριβώς δεν διαθέτει ένα έντεχνα δομημένο, με την κλασική έννοια, μυθιστόρημα.
 
O Νταν Μπράουν είναι ο μοναδικός συγγραφέας που ενώνει την δύναμη της φαντασίας με την λογική με υπολογισμούς ακρίβειας και γνώσης. Αφού συλλέξει όλες τια κατάλληλες πληροφορίες, τότε ξεκινά να συγγράψει ένα βιβλίο.
Δεν είναι τυχαίο και οι τρελές πωλήσεις που κάνει, γιατί οι καταιγιστικές εξελίξεις σε παρασέρνουν να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα και συνεχόμενη εγρήγορση. 
 
Ε ναι, ο Νταν Μπράουν είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί δεν αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτείς , στα αλλεπάλληλα ερωτήματα , καθώς πριν το σκεφτείς σου έχει δώσει με ένα μυστηριακό τρόπο την λύση.
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 4-6-2014

http://www.all4fun.gr/fun/books/8752--da-vinci-dan-brown.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Oι nomos στο APROOPTO RESTO BAR

Προσφορά για όλο τον Μάρτιο στα 8 ευρώ η παράσταση ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ με την Πολύνα Γκιωνάκη

Daddy's Work Blues Band 07/03 στο Chaplin Room του Chaplin Brothers

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζει με οn line παραστάσεις

Είδαμε την παράσταση:"Μεταμφίεση"