"Μίκης Θεοδωράκης, Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική" της Gail Holst-Warhaft
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
"Μίκης Θεοδωράκης, Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική" της Gail Holst-Warhaft
Μια δυσεύρετη μονογραφία του '70 για τον Μίκη Θεοδωράκη, που αποφεύγει την αγιοποίηση, παρότι δεν κρύβει τον θαυμασμό, επανεκδίδει ο Θανάσης Συλιβός των εκδόσεων Μετρονόμος. Πρόκειται για το βιβλίο 244 σελίδων με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική» της, εκ Αυστραλίας ορμώμενης, Gail Holst-Warhaft.
Η συγγραφέας σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και μουσικολογία και τσέμπαλο στο Ωδείο του Σίδνεϊ. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1965 ως τουρίστρια. Γοητευμένη από την ελληνική μουσική έμεινε μέχρι το 1967, οπότε έφυγε για την πατρίδα της βοηθώντας αντιστασιακές οργανώσεις Ελλήνων μεταναστών, γράφοντας παράλληλα ένα βιβλίο για το ρεμπέτικο τραγούδι.
Το 1972, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γνωρίστηκε με τον Μίκη σε περιοδεία του στην Αυστραλία και μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1975, επανήλθε στη χώρα μας συνεργαζόμενη με τον μεγάλο συνθέτη αλλά και με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρίζα Κωχ.
Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Cornell και Διευθύντρια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Το βιβλίο εμπλουτίζει τις γνώσεις όχι μόνο για τον Μίκη, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γιατί ο Μίκης αν και από χρόνια οικουμενικός, είναι πρωτίστως Έλληνας. Και ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας τον πραγματεύεται η Holst.
Tο βιβλίο περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πολλά αποσπάσματα από καταξιωμένους ανθρώπους, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Καζαντζάκης , του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς άλλους.
Ένα βιβλίο που κάθε βιβλιοθήκη πρέπει να έχει σπίτι της για την ζωή και την πορεία ενός μεγάλου Έλληνα και με μία δράση εξίσου σημαντική. Πολλές φορές σκεφτόμαστε πόσα έχει ζήσει αυτός ο άνθρωπος κάθως δεν δίστασε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο και να περάσει μια σειρά απο βασανιστήρια και να φύγει εξόριστος από την πατρίδα του.
"O πατέρας εξορία και το σπίτι ορφανό
Ζούμε μες στην τυραννία στο σκοτάδι το πηχτό.
Κ'εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό."
Μετά την πτώση της δικτατορίας, η λέξη "φασισμός" αντικατέστησε την λέξη "Ωρωπός", έτσι που μπορούσε να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε πτέρυγα της Αριστεράς. Το τραγούδι το παραπάνω το έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν μεταφέρθηκε από τη Ζάτουνα στον Ωρωπό.
http://www.all4fun.gr/fun/books/8708-t-q-q-gail-holst-warhaft.html
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου