Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάσες Φωτιάς της Βιβής Φράγκου

Ανάσες Φωτιάς της Βιβής Φράγκου

Η συγγραφέας της ποιητικής συλλογής "Ανάσες Φωτιάς", Βιβή Φράγκου μας μιλάει για το νέο της βιβλίο που αποτελείται απο 36 ποιήματα, το ένα πιο ξεχωριστό από το άλλο... 
 
Είμαι η Βιβή Φράγκου.Γεννήθηκα και μεγάλωσα  στην Κανδήλα Αιτωλ/νίας,έναν ευλογημένο τόπο,που συνδιάζει τέλεια το βουνό με τη θάλασσα.Επαρχία με στερεότυπα,κανόνες και καθωσπρεπισμούς που ποτέ δεν μπόρεσα να ακολουθήσω,τουλάχιστον με το μυαλό μου...Σήμερα ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.Ανάμεσα σε δυο αδερφούς κατάλαβα πως πρέπει πάντα να διεκδικώ και να επιμένω.Παιδί ασυμβίβαστο,μυαλό ανυπότακτο μέχρι και τώρα.Η ζωή για μένα είναι πρόκληση για παιχνίδι που θέλει θάρρος και θράσος να το παίξεις και να το ευχαριστηθείς.Δεν αποβλέπω στο να εντυπωσιάσω,δεν επιθυμώ την διάκριση ούτε καν συμπόρευση με ομονοούντα όντα,απλά μάχομαι καθημερινά οπλισμένη με την αισιόδοξη πτυχή του εαυτού μου.1619289 1448213192082716 125377656 n
 
Ο περισσότερος χρόνος μου είναι αφιερωμένος στον γιό μου.Ύστερα ακολουθεί συνδιαστικά η δουλειά.Υπηρετώ με αγάπη και μεράκι την κομμωτική τέχνη. Σχεδόν πάντα μέσα στο τόσο μικρό 24ωρο βρίσκεται χρόνος για αγαπημένες δραστηριότητες όπως το αργεντίνικο τάνγκο,το κικ μπόξινκ και οι χειροτεχνία. Για την ποίηση δεν κάνω ξόδεμα χρόνου,αφιερώνω στιγμές,ιερές στιγμές...γιατί η ποίηση είναι το μονοπάτι που με ταξιδεύει εντός μου.Η πρώτη μου απόπειρα έκδοσης έγινε με τη συλλογή ''ανάσες φωτιάς'' και την 'φιλία εκδοτική’.
 
Διαβάζοντας μια ποιητική συλλογή, πρέπει να ΄χεις τη δύναμη να χωθείς στα δαιδαλώδη μονοπάτια που σε οδηγεί ο ποιητής …
Ένας κουρνιαχτός, χιλιάδες κόκκοι σκόνης... σκέψεις, επιθυμίες, συγκρούονται με μια σουρεαλιστική πραγματικότητα και συνυπάρχουν μ' ένα τρόπο αλλόκοτο, σαγηνευτικό, αναταράσσοντας την αναρχία μέσα μου... Ορμούν η μια στην άλλη σαν αγριομέλισσες σε μια λαχταριστή γύρη μεταφέροντας κι αρπάζοντας η καθεμιά κάτι απ' το είναι της άλλης... κι εγώ... συγκολλώ τις αταίριαστες γοητευτικές τους ίνες που αιωρούνται πια σαν κόκκοι σκόνης, σε μια αχτίδα...
 
Υπάρχω για να εμπνέω και να εμπνέομαι.
 
Οι "Ανάσες Φωτιάς" αποτελεί μία ποιητική συλλογή που κατά κύριο λόγο υμνεί τον έρωτα και την ζωή..Υπάρχει κάποια σημαντική έμπνευση σας?
 
Έμπνευση;Πάντα και παντού υπάρχει έμπνευση.Απ'το ντροπαλό  λίκνισμα ενός φύλλου μέχρι τη φωτιά ενός αργεντίκου τάνγκο.
 
 Έχετε δηλώσει ότι " Για την ποίηση δεν κάνω ξόδεμα χρόνου,αφιερώνω στιγμές,ιερές στιγμές.." Τί είναι για σας η ποίηση?
 
Τι είναι η ποίηση για μένα... χμμ θα σου απαντήσω με κάποιους στίχους μου.
 "Οι ποιητικοί στίχοι είναι πουλιά ταξιδιάρικα...
πολύτιμους σπόρους σκορπίζουν εκεί που δε φτάνουν τα χέρια...
Η ποίησή  άνθρωπε, έχει το θράσσος ν'αποκαλύψει όσα η δειλία δε σου επιτρέπει
Άγριος λύκος είναι η ποίησή μου...
στα χνώτα του θα οσμιστείς πως γεύτηκε εκείνο που λαχτάρησε!''
1450737 718514158161340 1009355310 n 
 Είναι στα μελλοντικά σας σχέδια κάποιο μυθιστόρημα?
 
Πάντα γυρόφερνε το μυαλό η συγγραφή ενός μυθιστορήματος μα είναι απροσδιόριστο το πότε θα γίνει πράξη.
 
 Ο έρωτας για σας είναι κάτι που σας συναρπάζει και σας εκπλήσσει?
 
Ο έρωτας με συναρπάζει βεβαίως μα δε με εκπλήσσει καθόλου.Όταν πρόκειται για εκείνο το σκίρτημα τα πάντα έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία,ξεκάθαρη όσο και η ζάλη στο μυαλό.
Πρέζα είναι ο έρωτας...
σε ζαλίζει όταν σε κατοικεί μα κι όταν φεύγει...αλλάζει βάρδια με την τρέλα!
 
 Το βιβλίο θεωρείται ότι περνάει κρίση και πόσο δύσκολο είναι μία νέα συγγραφέας να μπεί στο χώρο?
 
Παντού υπάρχει κρίση ωστόσο οι άνθρωποι που είναι βιβλιοφάγοι θα αποκτήσουν ακόμα ένα και ακόμα ένα...Βρισκόμαστε στην εποχή της τρομολαγνείας,στο χέρι μας είναι να αντισταθούμε.
 
Oι "Ανάσες Φωτιάς" αποτελούν έναν ύμνο για το πιο όμορφο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου, που είναι ο έρωτας. Στον έρωτα όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και για πολλούς αποτελεί ένα μοναχικό συναίσθημα που άλλους τους λυγίζει η ενδεχόμενη απόρριψη και άλλους τους δυναμώνει. Σίγουρα όμως, ο κάθε άνθρωπός θα βρεθεί αντιμέτωπος έστω και μία φορά στην ζωή του και θα επιλέξει πώς θα το διαχειριστεί. Η επιλογή της κάθε λέξης που χρησιμοποιεί η Βιβή Φράγκου θα σε αιχμαλωτίσει όπως η μυρωδιά ενός μπουκέτου με τριαντάφυλλα ή ενός άγγιγμα του αγαπημένου σου προσώπου.
Η διαφορά σε μία ποιητική συλλογή και σε ένα μυθιστόρημα είναι η επιλογή των λέξεων καθώς με περιεκτικότητα και λιτότητα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λέξη που να εσωκλείει όλο το νόημα μέσα σε λίγους στίχους.
Η ποιητική συλλογή "Ανάσες Φωτιάς" περιέχει 36 ποιήματα, το ένα πιο ξεχωριστό από το άλλο και το καθένα με την μοναδική του μαγεία. Η Βιβή Φράγκου μπαίνει δυναμικά στο χώρο της γραφής και της ποίησης και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο βιβλίο της και αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενό της βήμα!
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 7/4/2014

http://www.all4fun.gr/fun/books/8467-2014-04-07-10-40-34.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα