Λέσχη Σέρλοκ Χόλμς

Λέσχη Σέρλοκ Χόλμς

Η «Λέσχη Σέρλοκ Χόλμς» (Κέδρος, 2013) του Γκράχαμ Μουρ είναι ένα μυθιστόρημα που αποτίει φόρο τιμής στον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και το διασημότερο δημιούργημά του, τον Χόλμς. Σ' ένα συγγραφέα με ρομαντικά και ιπποτικά χαρακτηριστικά που δημιούργησε ένα πρότυπο ψυχρής λογικής και αιτιώδους σκέψης, σφραγίζοντας ανεξίτηλα τις αστυνομικές ιστορίες.Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς.8819b58a5b6ff6acec761e9b5aac1025 L
Δεκέμβριος 1893. Οι φανατικοί αναγνώστες του λονδρέζικου περιοδικού Strand ανακαλύπτουν με τρόμο ότι ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ σκότωσε τον Σέρλοκ Χολμς – το δημιούργημά του – στην τελευταία του περιπέτεια. Αγανακτισμένοι, περικυκλώνουν το σπίτι του συγγραφέα απαιτώντας εξηγήσεις. Εκείνος κρατά σιγή ιχθύος. Οχτώ χρόνια αργότερα ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ επαναφέρει στη δράση τον ήρωά του.
Τι συνέβη στο μεταξύ; Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη;

Ο συγγραφέας σιωπά ξανά.  Μετά το θάνατο του Άρθουρ Kόναν Nτόιλ, εξαφανίζεται το ημερολόγιό του, το οποίο θα μπορούσε ίσως να δώσει λύση στο μυστήριο.
 
Ιανουάριος 2010. Ο Χάρολντ Γουάιτ γίνεται μέλος του Στρατού των Ατάκτων της Οδού Μπέικερ, της σημαντικότερης λέσχης αναγνωστών των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς, χωρίς να υποψιάζεται ότι πολύ σύντομα θα εμπλακεί σ’ ένα ανελέητο κυνήγι θησαυρού με έπαθλο το Γκράαλ των φανατικών θαυμαστών του Σέρλοκ Χολμς – το χαμένο ημερολόγιο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.
 
Η υπόθεση περιπλέκεται όταν βρίσκεται δολοφονημένος ο άνθρωπος που θεωρείται αυθεντία παγκοσμίως στο έργο του συγγραφέα. Με ποιο τρόπο μπορεί άραγε να συνδέεται η δολοφονία του με το χαμένο ημερολόγιο του Ντόιλ;
Χρησιμοποιώντας μεθόδους εμπνευσμένες από τις εκατοντάδες αστυνομικές ιστορίες που έχει διαβάσει, ο Χάρολντ Γουάιτ θα προσπαθήσει να φτάσει πρώτος στο ημερολόγιο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο.
 
Με μια αφήγηση που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, ανάμεσα στο Λονδίνο του ύστερου 19ου αιώνα και στη Νέα Υόρκη του 20ού, η Λέσχη Σέρλοκ Χολμς είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα μυστηρίου που αποδίδει φόρο τιμής στον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και στον διασημότερο ήρωα στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Σέρλοκ Xολμς.
 
Μπορεί άραγε ένας εικοσιοκτάχρονος συγγραφέας από το Σικάγο, o οποίος σπούδασε εκκλησιαστική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Columbia, να αναμετρηθεί με τον διάσημο Βρετανό συγγραφέα Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και με τον ακόμα διασημότερο ήρωά του, τον Σέρλοκ Χολμς ; O νεαρός συγγραφέας Γκράχαμ Μουρ κατάφερε με το παρθενικό του βιβλίο, τη «Λέσχη Σέρλοκ Χολμς» (Εκδόσεις Κέδρος), να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα μυστηρίου και χορταστικού σασπένς αξιοποιώντας πραγματικά στοιχεία, τόσο από τη ζωή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όσο και από πραγματικά γεγονότα της νεότερης εποχής.
 
Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ιστορικό μυθιστόρημα, αν και σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι όλοι οι σύγχρονοι χαρακτήρες αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του. Ο Γκράχαμ Μουρ, λάτρης, φυσικά, της αστυνομικής λογοτεχνίας αναβιώνει πειστικά την ατμόσφαιρα των μυθιστορημάτων του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και επιχειρεί να σχολιάσει εμμέσως, χωρίς να φιλολογεί, τη σχέση κάθε δημιουργού με το δημιούργημά του. Και τη σχεδόν υπαρξιακή αγωνία του συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών που αναζητά την τάξη και τη λογική εξήγηση των γεγονότων σε έναν κόσμο χαοτικό και σύνθετο.
 
Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά τον Αύγουστο του 1893 όταν ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χολμς εκφράζει την απέχθειά του για τον ήρωα που δημιούργησε. «Τον μισώ», παραδέχεται στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, πριν ξεσπάσει : «Το να χρειαστεί να επινοήσω άλλη μία από εκείνες τις δαιδαλώδεις υποθέσεις - η πόρτα της κρεβατοκάμαρας κλειδωμένη πάντα από μέσα, το αινιγματικό τελευταίο μήνυμα του νεκρού, η όλη υπόθεση να λέγεται ανάποδα ώστε να μην μπορεί κανείς να μαντέψει την ολοφάνερη λύση- είναι εξαντλητικό».
 
Όταν αποφάσισε να ξεφορτωθεί τον Σέρλοκ Χολμς, ρίχνοντάς τον σε έναν γκρεμό, για να ασχοληθεί, όπως σημειώνει, με σοβαρότερα έργα, ήρθε αντιμέτωπος με την απογοήτευση και την οργή του πλήθους. Κάποιοι διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του και άλλοι τον προπηλάκισαν, σαν να επρόκειτο για τον δολοφόνο ενός υπαρκτού αγαπημένου τους προσώπου. Ύστερα από οκτώ χρόνια ο Ντόιλ επανέφερε στη δράση τον ήρωά του με το βιβλίο «Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ», αν και κανείς δεν κατανόησε ποιες εσωτερικές διεργασίες και ποια γεγονότα προκάλεσαν την επιστροφή του διάσημου ήρωα.
 
Η αφήγηση δεν περιορίζεται στην Αγγλία του 19ου αιώνα ούτε και στη ζωή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Η δράση εξελίσσεται παράλληλα στο Λονδίνο του τέλους της βικτοριανής εποχής και στη Νέα Υόρκη του σήμερα, με δυο διαφορετικές ιστορίες να εναλλάσσονται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και από το παρελθόν στο παρόν. Ο συγγραφέας θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της μίας μόνο ιστορίας, αν και η δράση και η φρεσκάδα της γραφής του - διαφορετικού ύφους σε κάθε εποχή- θεωρούμε ότι αποζημιώνει τον αναγνώστη.
 
Στην πρώτη ιστορία ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αφού έχει «σκοτώσει» το διάσημο ήρωά του, εμπλέκεται στην εξιχνίαση μιας αλλόκοτης υπόθεσης : στη δολοφονία τριών κοριτσιών που βρήκαν βίαιο θάνατο μετά το γάμο τους φορώντας το νυφικό τους. Εκείνη την εποχή υφάνθηκε και το μυστήριο που ταλαιπώρησε περισσότερο από 70 χρόνια τους μελετητές των έργων του συγγραφέα. Ο Γκράχαμ Μουρ αξιοποιεί, εντάσσοντας στην πλοκή του βιβλίου, το πραγματικό γεγονός της εξαφάνισης ενός τόμου από το ημερολόγιο του Ντόιλ μετά το θάνατό του το 1930. Ο χαμένος τόμος υπήρξε το έπαθλο των φανατικών θαυμαστών και μελετητών του Κόναν Ντόιλ οι οποίοι προσπαθούσαν, επί δεκαετίες, να τον εντοπίσουν χωρίς αποτέλεσμα.
 
Στη σύγχρονη ιστορία ο συγγραφέας μας μεταφέρει στον εκκεντρικό κόσμο των Σερλόκιανς (μέλη της σημαντικότερης λέσχης αναγνωστών των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς), στα άδυτα του περίφημου Στρατού των Ατάκτων της οδού Μπέικερ. Ο Χάρολντ Γουάιτ ένα από τα νεότερα μέλη της λέσχης αναζητά τον δολοφόνο ενός παλαιότερου μέλους της λέσχης, που πριν πεθάνει είχε ανακοινώσει ότι βρήκε το χαμένο ημερολόγιο του Ντόιλ.
 
Και αυτή η ιστορία βασίζεται στην πραγματικότητα και στη ανεξιχνίαστη, μέχρι σήμερα, δολοφονία του σπουδαιότερου μελετητή του Ντόιλ, Ρίτσαρντ Λάνσελιν Γκριν. Το 2004 βρέθηκε στραγγαλισμένος με ένα από τα κορδόνια των παπουτσιών του στο διαμέρισμά του στο Σάουθ Κένσινγκτον. Λίγο καιρό πριν δολοφονηθεί είχε, επίσης, ανακοινώσει ότι είχε ανακαλύψει τα χαμένα γραπτά του Κόναν Ντόιλ.
 
Aυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η αρχή του κάθε κεφαλαίου όπου μεταφέρει αυτούσιες προτάσεις από τα βιβλία του Σερλοκ Χόλμς. Ένα είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα φοβερό μυαλό που θα αποτελέσει τον συνεχιστή των περιπετειών του Σέρλοκ Χόλμς, και ποιός άλλος θα μπορούσε εκτός από τον πιο μεγάλο φανατικό των βιβλίων του?
Θα σε καθηλώσει, θα αποζητήσεις και άλλο και θα σε ταξιδέψει σε μέρη που θα φαντάζουν τόσο αληθινά λες και είσαι και εσύ ανάμεσά τους.
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 29/12/2013

http://www.all4fun.gr/fun/books/7925-2013-12-29-12-32-04.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς