Η Βάνα Πεφάνη μιλάει στο all4fun

Η Βάνα Πεφάνη μιλάει στο all4fun

Bάνα Πεφάνη μιλάει στο all4fun για την παράσταση "Heaven on Earth", μία συνεργασία τεσσάρων χωρών που θα γυρίσει την Ευρώπη...Μετά την πετυχημένη και συγκλονιστική παράσταση "Ιερουσαλήμ" έρχεται δυναμικά με μία δυνατή συνεργασία που σίγουρα θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό...10169222 10152287133963080 788416852 n
 
Αρχικά θα ήθελα να μας πείτε πώς προέκυψε η συνεργασία...
 
Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση που στείλαμε για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα culture 2014 στην Ευρωπαϊκη Ένωση. Η πρόταση μας για το Heaven on Earth επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική έρευνα του έργου και της φιλοσοφίας του Ζενέ, καθώς και στην εξερεύνηση θεμάτων που πηγάζουν από την πολιτιστική κληρονομιά του και μας ευαισθητοποιούν σήμερα. Η συνεργασία λοιπόν προέκυψε όταν αυτή η πρόταση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη.
 
Η παράσταση " Heaven on earth" αποτελεί μία διαδραστική performance από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Αγγλία με ηθοποιούς και χορευτές και από τις 4 χώρες. Η επικοινωνία είναι εύκολη και η συνεργασία;
 
Κατ\ αρχάς να διευκρινήσω ότι οι ηθοποιοί και χορευτές είναι από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία. Οι Άγγλοι  συνδιοργανωτές συμμετέχουν με την δημιουργία ενός φίλμ μικρού μηκους. Τώρα για την επικοινωνία: Όταν ο στόχος είναι κοινός και μοιράζεσαι το ιδιο όραμα, η επικοινωνία είναι δημιουργική και η συνεργασία απλοποιείται. Τα προβλήματα και η δυσκαμψία εμφανιζονται όταν διαφέρει ο στοχος και η πρόθεση. Η γλώσσα ποτέ δεν στάθηκε εμποδιο για την επικοινωνία, οσων θελουν πραγματικά  να επικοινωνήσουν.
 
Υπογράφετε και το κείμενο και την σκηνοθεσία και παράλληλα παίζετε. Νιώθετε μεγαλύτερο βάρος και έχετε περισσότερη ευθύνη για το αποτέλεσμα;
 
Όταν έχεις αναλάβει να υλοποιήσεις ένα ολόκληρο πρόγραμμα και εκπροσωπείς με αυτό την χωρα σου στο εξωτερικό, οφείλεις να αισθάνεσαι και να είσαι υπεύθυνος  για το όποιο αποτέλεσμα. Χωρίς όμως να επιτρέψεις να σε «καταπιούν», οι φόβοι και οι ανασφάλειες σου. Οπως καταλαβαίνετε, η ευθύνη είναι πολύ μεγαλυτερη από την υπογραφή ενός κειμενου και μιας σκηνοθεσίας. Πάντως σ\ ολο αυτό, δεν είμαι μόνη μου. Οι συνεργάτες μου, οι ηθοποιοί και οι μαθητές μου -που συμμετέχουν - είναι η δύναμη μου. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους  θα ήμουν πολύ φοβισμένη. Πιστέψτε με.
 
bana-pefani-panta-eimaste-kai-thutes-kai-thumataΥποκριτική ή σκηνοθεσία ή σεναριογράφος; Τι θα διαλέγατε;
Οτιδήποτε με βοηθάει να εκφράσω αυτό που σκέφτομαι πιστεύω και αισθάνομαι.Και γιατί να μείνουμε σ' αυτές τις τρεις ιδιότητεςς Πάντα αφήνω ανοιχτή τη χαραμάδα της απόδρασης απ' το δεδομένο.
 
Η παράσταση "Heaven on earth" είναι ακατάλληλη για ανηλίκους και ευαίσθητα άτομα. Τί πρόκειται να δούμε δηλαδή;
 
Φυσικά και και δεν θα σας απαντήσω σ αυτή την ερώτηση…Είναι κρίμα να τα αποκαλύπτουμε όλα στις συνεντεύξεις!
 
Πιστεύετε ότι το θέατρο περνάει κρίση ή απλά τώρα οι θεατές επιλέγουν με περισσότερα κριτήρια στο τι θα δουν;
 
Νομίζω ότι τον καιρό προ κρίσης, το θέατρο δεν ηταν στις προτεραιότητες των Ελλήνων. Προτιμούσαν πιο εξωστρεφείς και πολυέξοδες διασκεδάσεις. Με την κρίση τα πράγματα αλλαξαν. Ο κόσμος μαζεύτηκε, επαναπροσδιόρισε τις  ανάγκες του και το θέατρο απ' αυτήν την ενδοσκόπηση βγήκε κερδισμένο. Οχι οικονομικά (γιατί οι τιμές των εισιτηρίων μειώθηκαν), αλλά από την προσέλευση του κόσμου.
 
Δίνετε ευκαιρία και σε νέους ηθοποιούς, αποφοίτους δραματικής σχολής να συμμετάσχουν σε παραστάσεις. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά μπορεί να αλλάξει την τάξη των πραγμάτων και το κοινωνικό γίγνεσθαι;
 
Είμαι δασκάλα στην Δραματική σχολή Πέτρας. Ξέρω πολύ καλα τις αγωνίες αυτών των παιδιών. Τις ζω καθημερινά. Δε δίνω ευκαιρείες,τις κερδίζουν μόνοι τους. Τις αξίζουν. Η νέα γενιά δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, σίγουρα όμως εχει πιο πολύ χρόνο μπροστά της, για να το προσπαθησει.
 
Yπάρχουν σχέδια να κάνει περιοδεία η παράσταση σας;pefani a
 
Μετα τις παραστάσεις της Ελευσίνας -7 με 17 Ιουνίου - ξεκινάει η ευρωπαική μας περιοδεία. 21-22 και 23 Ιουνίου στην Κων/πολη, 27-28 και 29 Ιουνίου στο Πλύμουθ και τέλος 8-9 και 10 Ιουλίου στην Σαραγόσα.
 
Και πώς και επιλέξατε τον χώρο στο Παλιό Ελαιουργείο να παιχτεί η συγκεκριμένη παράσταση;
 
Ο χώρος του Παλιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας ηταν ο ιδανικός για την παράσταση. Ποτέ δεν σκέφτηκα κάτι άλλο. Ήταν η πρώτη και η μοναδική μου επιλογή. Ειναι δίπλα στο λιμάνι και τα κτίρια του χώρου είναι μοναδικής αισθητικής και ιδιαίτερης ενέργειας. Ευτυχώς ο Δήμος της Ελευσίνας αποδέχτηκε την πρόταση μας και στηρίζει την όλη προσπάθεια. Επίσης σε αίθουσα του Δημαρχείου της Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου το Πανευρωπαϊκό μας Συμπόσιο.
 
 Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες του Αll4fun;
 
Θα πρότεινα σε ολους τους αναγνώστες σας, να κάνουν μια βόλτα στο αρχαιολογικό μουσείο της Ελευσίνας και με αφορμή την παράσταση μας να δουν το παλιό Ελαιουργείο. Αλλά ακόμα και αν δεν έρθουν στην παράσταση, είναι μια βόλτα που πραγματικά αξίζει τον κόπο.Η διαδρομή από την Αθήνα, διαρκεί μισή ώρα μόνο. Ειναι πολύ κοντά!
 
Μετά από όλα αυτά, είναι πρόδηλο ότι αξίζει να επισκεφτούμε και το Παλιό Ελαιουργείο αλλά να παρακολουθήσουμε την παράσταση που αποτελεί από τις πλέον προσδοκώμενες για το φετινό καλοκαίρι!!Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία και ευχαριστούμε θερμά την κυρία Πεφάνη για αυτή την συνέντευξη...
 
1175096 10151775128504404 1546700035 nΤης Αλεξίας Βλάρα 2/4/2014

http://www.all4fun.gr/interviews/theater/8437--all4fun.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Oι nomos στο APROOPTO RESTO BAR

Προσφορά για όλο τον Μάρτιο στα 8 ευρώ η παράσταση ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ με την Πολύνα Γκιωνάκη

Daddy's Work Blues Band 07/03 στο Chaplin Room του Chaplin Brothers

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζει με οn line παραστάσεις

Είδαμε την παράσταση:"Μεταμφίεση"