«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια»«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια»
του Κώστα Γάκη

Τετάρτη 23 Μαΐου και Πέμπτη 24 Μαΐου
στο Διεθνές Φεστιβάλ Busan International Performing Arts Festival
στη Νότιο Κορέα

                     

Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της στη Σεούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο και την επιτυχημένη πορεία της με διαδοχικά sold out στο θέατρο Άλφα.Ιδέα η παράσταση “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” κλείνει την πρώτη της χρονιά με μια δεύτερη τιμητική πρόσκληση στη μακρινή Νότια Κορέα εκπροσωπώντας τη χώρα μας με κείμενο πλασμένο από τις πιο ουσιώδεις στιγμές την αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και βιντεοπροβολές από την Ικαρία, ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη. Η παράσταση αυτή τη φορά θα παιχτεί στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, την Busan, στο Busan International Performing Arts Festival, ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου.

Μια παράσταση - κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με τον μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.

Ο ποιητής, διαρκώς παρών στο ταξίδι της σκηνής, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες για να δώσει σάρκα στο παλλόμενο όραμά του, να δημιουργήσει ένα εξίσου παλλόμενο, ρευστό, πολλές φορές γεμάτο εσωτερικές συγκρούσεις και δημιουργικές αντιφάσεις σκηνικό ποίημα, με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.
Πίσω από τη δράση των δύο ηθοποιών (Κώστας Γάκης - Μαρία Παπαφωτίου) ανατέλλει ο ευφάνταστος κόσμος των video ή των live captures, πότε σαν ένας τρισδιάστατος ου-τόπος καμωμένος από μινιατούρες που μεταχειρίζονται σε παρόντα χρόνο οι ηθοποιοί, πότε ως τοπία του Αιγαίου που λειτουργούν ως ένας φυσικός καμβάς των δραμάτων, και πότε σαν μια σπαρακτική εστίαση στις λεπτομέρειες των προσώπων των γυναικών.
Σε αυτό το έργο οι θεατές γίνονται μέρος του σκηνικού κόσμου της παράστασης και  βρίσκονται μια ανάσα από τους ηθοποιούς για να παρακολουθήσουν τα υλικά του αρχαίου δράματος όχι από απόσταση αλλά σχεδόν εξ' επαφής σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξανθρωπισμού της τραγωδίας και απεγκλωβισμού της από ακραία σχήματα και στόμφο.

Συντελεστές:
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC