Χορευτικός Ιούνιος στο BIOS // FORM.AT (6 – 10 Ιουνίου) & REQUIEM – a choreographed portrait (14 – 17 Ιουνίου)

Χορευτικός Ιούνιος στο BIOS

Ελεονώρα Ηλία / A Priori Dance co.
6 – 10 Ιουνίου 2018
 
REQUIEM a choreographed portrait 
Αλέξης Τσιάμογλου / RoughCut   
14 – 17 Ιουνίου 2018



Δύο παραγωγές χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην περιφέρεια, κάνουν την αθηναϊκή τους πρεμιέρα τον Ιούνιο στο BIOS. exploring urban culture (Πειραιώς 84, Αθήνα).

Η Ελεονώρα Ηλία από την A Priori Dance co. με έδρα τα Ιωάννινα, παρουσιάζει το FORM.AT (6 – 10 Ιουνίου 2018), μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία. 

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσιάμογλου από την κολεκτίβα RoughCut με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το REQUIEM – a choreographed portrait (14 – 17 Ιουνίου 2018 στις 21.00), ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping-pong, μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών. 
  


Ελεονώρα Ηλία / A Priori Dance co. 

6 – 10 Ιουνίου 2018 | 21.00
BIOS. exploring urban culture
Πειραιώς 84, Αθήνα

form.at (Μαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία) / © Μυρτώ Αποστολίδου

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

Το νέο έργο της ομάδας χορού Α priori με τίτλο form.at, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του Του γεφύριου της Άρτας κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον Ρινόκερο του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

Το form.at συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;


Συντελεστες
Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Trailer: Under The Carpet
Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi

Παραγωγή: A priori
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18)


Πληροφορίες
Ημερομηνίες παραστάσεων: 6, 7, 8, 9, 10 Iουνίου 2018, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 40 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 6 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr  
Χώρος διεξαγωγής: BIOS. exploring urban culture – Main (Πειραιώς 84, Αθήνα, 104 35), Τηλ: +30 210 3425335, www.bios.gr, bios@bios.gr


Διαβάστε περισσότερα

Γεννημένη στα Ιωάννινα, η Ελεονώρα Ηλία σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Δ. Γρηγοριάδου», συνεχίζοντας μετεκπαδεύσή της στο χορό, στην Γερμανία και το Βέλγιο.  
Ως χορεύτρια και performer έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Φεστιβάλ Αθηνών (Κάρμεν, 2007), με τη Jessica Watson Galbraith για το φεστιβάλ Βερολίνου Potsdamer Tanztage (2008), με τη Deutsche Tanzcompanie Neustrelitz στο Μεκλενβούργο Γερμανίας (Jahreszeitung, 2009), με την ομάδα χορού les gentils pois(s)ons στην Αμβέρσα Βελγίου με artistic residency στον Κινητήρα (Αθήνα, 2012), με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2015), με τη Vicky Spanovaggelis/ Naud dance company για το Μουσείο Μπενάκη (Οut-topias, 2016), με τον Πέρε Φάουρα για το Φεστιβάλ Αθηνών (Bios, 2017), με το Soundtrope Festival 2017 για το Μουσείο Αργυροτεχνείας Ομίλου Πειραιώς, καθώς και με ανεξάρτητους χορογράφους και performers όπως η Maya M. Caroll κ.ά.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων με RootlessRoot, Les Slovaks, Μaya M. Caroll, Σύνδεσμο Χορού καθώς και το GAGA Intensive  στo Τορίνο (Iταλία, 2017).
Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας χορού Α priori που έχει παρουσιάσει, ήδη, τέσσερις παραγωγές , σε Ιωάννινα , Αθήνα , Θεσσαλονίκη κ.ά και επιχορηγείται για το νέο έργο της από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό στη Σχολή Χορού του Πνευματικού Κεντρου Δήμου Ιωαννιτών καθώς και κινησιολογία στο θέατρο.

Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A priori, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα.
Η ομάδα συστήνεται επισήμως με Το αινιγμα της ύπαρξης, μια χορογραφία των Eλεονώρας Ηλία και Έλενας Ανδρεάδη, κάνοντας πρεμιέρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και συνεχίζοντας της παραστάσεις της σε Αθήνα και Πάτρα.
Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται οι performances Μια νύχτα στον κόσμο, μια κινησιολογική μεταφορά της ομώνυμης ταίνιας του Jim Jarmusch, και οι Άνθρωποι της Περιλπλάνησης, ένα site-specific έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Rainy Days στα Ιωάννινα.  
Η πιο πρόσφατη δουλειά της ομάδας, το ντουέτο εμεις/nos συν-δημιουργήθηκε και ερμηνεύθηκε από την Ελεονώρα Ηλία και την Όλγα Σπυράκη, και παρουσιάστηκε σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο με την συνεργασία διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας όπως το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Garage Performing Arts Center, το Δικό μου Φεστιβάλ, το Zante Dance Festival κ.α.
To form.at που κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο Bios τον Ιούνιο ’18 πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18).

Δείτε περισσότερα


REQUIEM
a choreographed portrait

Αλέξης Τσιάμογλου / RoughCut 

14 – 17 Ιουνίου 2018 | 21.00
BIOS. exploring urban culture
Πειραιώς 84, Αθήνα

REQUIEM – a choreographed portrait (Νιόβη Μπένου) / © Μυρτώ Αποστολίδου

Ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping-pong. Μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Το REQUIEM – a choreographed portrait δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας. Γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο και η διαδρομή της  μέσα από την χορογραφική ματιά. Επικεντρώνοντας στις εμπειρίες της χορεύτριας ως ένα ζωντανό αρχείο-σώμα, ο Αλέξης Τσιάμογλου, από την κολεκτίβα RoughCut που υπογράφει το έργο, καταπιάνεται με το πώς το χορευτικό σώμα είναι σημαδεμένο κοινωνικά και πολιτικά. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, εμπειρίες και τα ίχνη τους, ερευνώνται οι δομές εξουσίας και παράδοσης, καθώς και οι ενδογενείς ιεραρχίες που τις διατρέχουν, υποκείμενο των οποίων είναι η ίδια η χορεύτρια. Οι κυρίαρχες ιδέες που εγγράφονται και καθυποτάσσουν και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζουν το «χορευτικό σώμα» έρχονται στο προσκήνιο και τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Σημείωμα του δημιουργού
«Την περίοδο που δημιουργούσαμε το REQUIEM διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκώ και με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτιουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο; Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με την στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος. Τα μπαλάκια του ping-pong συνδέουν τα όσα βλέπουμε με την παράμετρο της τυχαιόητας και μαζί με την χορεύτρια συνθέτουν ένα live soundscape που για μένα είναι το REQUIEM.»


Συντελεστες
Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Ενδυματολογική, σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Προβολή, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi
Παραγωγή: RoughCut


Πληροφορίες
Ημερομηνίες παραστάσεων: 14, 15, 16, 17, Iουνίου 2018, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 45 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 5 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr 
Χώρος διεξαγωγής: BIOS. exploring urban culture – Main (Πειραιώς 84, Αθήνα, 104 35), Τηλ: +30 210 3425335, www.bios.gr, bios@bios.gr


Διαβάστε περισσότερα

Ο Αλέξης Τσιάμογλου είναι χορευτής, χορογράφος και video artist. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με ομάδες, χορογράφους και σκηνοθέτες όπως: Sinequanon, Default, 50 Collective, David Zambrano, Λία Τσολάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη. Ως χορευτής έχει εμφανιστεί σε παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του ΚΘΒΕ κ.ά. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία FABRIC OF TIME του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Leuven. Μικρού μήκους ταινίες χορού που έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στην Σουηδία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ελλάδα. Για την χρονιά 2013-14 του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους. Από κοινού με τη Σοφία Παπανικάνδρου πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό σεμινάριο TOWARDS PERFORMANCE που απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, performers και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η κίνηση και ο χορός.

Η κολεκτίβα RoughCut σχηματίστηκε το 2015 από τον Αλέξη Τσιάμογλου και την χορεύτρια-χορογράφο Σοφία Παπανικάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη δημιουργία χορογραφικών έργων, ταινιών χορού και προωθητικού υλικού. Πυρήνας στη δημιουργία είναι η αντίληψη και γραφή με αρχές τεχνικών μοντάζ. Η RoughCut έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τα έργα: ENCOUNTER και CROSSROADS σε χορογραφία Αλέξη Τσιάμογλου, GROOVE THEORY σε χορογραφία Σοφίας Παπανικάνδρου και THE STARS WONT COME OUT TONIGHT σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου. Παράλληλα με το χορογραφικό της έργο, η RoughCut δημιουργεί προωθητικό υλικό και βίντεο για ομάδες χορού και θεάτρου.

Δείτε περισσότερα:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς