Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βράβευση της Σοφίας Ντώνα



Άνοιγμα στην πόλη / Αθήνα
Αφροδίτη* / Οι ιστορίες της*, τα σώματά της*, οι πολιτικές της*,
οι εικόνες της*
Σοφία Ντώνα, Σοφία Μπέμπεζα, Βασιλεία Στυλιανίδoυ, ομάδα AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) και γυναικεία κολλεκτίβα Beaver
Θερινός κινηματογράφος Λαΐς και άλλοι χώροι
14-17 Ιουνίου

Η Αφροδίτη*, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο κινηματογράφο στην περιοχή του Ρουφ, είναι ένα «μίνι φεστιβάλ» τεσσάρων ημέρων μέσα στο Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει ταινίες, βίντεο-περφόρμανς, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις. Στη σύγχρονη θεωρία του φύλου, ο αστερίσκος υποδηλώνει τη διεύρυνση των ταυτοτήτων του φύλου. Η επιμελητική ομάδα σε συνεργασία με τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver και την ομάδα AMOQA ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν αυτό το μίνι φεστιβάλ που σκοπό έχει την ενδυνάμωση του λόγου των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα εκφράζοντας παράλληλα τις διαφορετικές γνώμες και φωνές που συνυπάρχουν σε αυτές τις ομάδες. Το εγχείρημα αυτό εστιάζει στο πώς παρουσιάζεται το φύλο στην καθημερινή ζωή και στις τέχνες και μας εξοικειώνει με την νέα έννοια της «επιτελεστικότητας του φύλου». Στο φεστιβάλ του Αφροδίτη* εμπλέκονται επίσης τρεις ακόμη ομάδες, η Cinenova από το Λονδίνο, το KuirFest της Άγκυρας και το Schwules Museum του Βερολίνου, που συμβάλουν δυναμικά στην ανταλλαγή ιδεών στη διάρκεια αυτής της μεγάλης καλλιτεχνικής συνάντησης.  Στη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτυχθούν διάφορες θεματικές όπως:
          η καλλιτεχνική και η πολιτική διάσταση του σώματος σε ό,τι αφορά την ορατότητα, τη βιωματική εμπειρία και την πολιτικοποίηση των έμφυλων σωμάτων αλλά και η καταγραφή των έργων και των δράσεων τους
          ο κοινωνικός και ο πολιτισμικός ακτιβισμός και οι αρχειακές πρακτικές των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων
Το εγχείρημα αυτό έχει αφετηρία του το θερινό κινηματογράφο «Αφροδίτη», στην περιοχή του Ρουφ, όπου ήδη από το 2012 ξεκίνησε εκεί τη δράση της η γυναικεία κολεκτίβα Beaver. Το 2015 ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην ίδια περιοχή το AMOQA, ένας χώρος έρευνας και προώθησης τεχνών και σπουδών πάνω στη σεξουαλικότητα και το φύλο. Οι δύο αυτές ομάδες διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικού φύλου, σεξουαλικότητας, φυλής, τάξης και αναπηρίας. Με το Αφροδίτη* επιχειρείται το ξεκίνημα μιας ετήσιας τοπικής και διεθνούς συνάντησης, που θα εστιάζει στην περιοχή του Ρουφ και στις ομάδες και τους κοινωνικούς χώρους που δραστηριοποιούνται σε αυτή.
Το Πρόγραμμα
Προβολές και έκθεση ζωγραφικής
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τις τρεις πρώτες μέρες στο ΛΑΪΣ (14-16 Ιουνίου, στις 21:00) και θα έχουν θεματικές ενότητες: οι ιστορίες της* και οι γλώσσες της*, οι πολιτικές της* και τα σώματά της*, οι γλώσσες της* και οι εικόνες της*. Στις 17 Ιουνίου (21:00) οι προβολές θα γίνουν στο Πάρκο Ανοίξεως απέναντι από το σινεμά Αφροδίτη και θα περιλαμβάνουν το Lucky 80’ with Cinenova (επιλογή ταινιών του αρχείου της Cinenova), μια σειρά ταινιών από το απαγορευμένο/λογοκριμένο φεστιβάλ Pembe Hayat KuirFest της Άγκυρας καθώς και τα βίντεο των LGBTQI+ προσφύγων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.
Παράλληλα, στο χώρο του Beaver, που βρίσκεται δίπλα από τον κινηματογράφο Αφροδίτη, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Ροζάκη (Spil Tsoik). Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν και τα home videos, μία εγκατάσταση από κινούμενες εικόνες που δημιουργούν ένα μωσαϊκό από προσωπικές στιγμές σε έναν μη ιδιωτικό χώρο αναδεικνύοντας τους τρόπους που δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε χώρους οικειότητας μέσα στην πόλη.
Συζητήσεις
Οι δύο συζητήσεις στις 14 και 15 Ιουνίου (ώρες 18:00-20:00) στο ΛΑΪΣ θα εστιάσουν σε δύο θεματικές. Την πρώτη μέρα στις αρχειακές πρακτικές μεταξύ αυτο-οργάνωσης και θεσμικού πλαισίου και τη δεύτερη μέρα στις Κουήρ-φεμινιστικές πρακτικές στην Ελλάδα. Σε όλες τις συζητήσεις και τα εργαστήρια θα υπάρχει μετάφραση στα αγγλικά, τα αραβικά και τη νοηματική.
Εργαστήριο
Το Σάββατο 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο AMOQA (Εριγόνης 3, Κάτω Πετράλωνα) το τετράωρο (12:00-16:00) εργαστήριο SLUT PRIDE με την Άννη Σιμάτη και τη Βανέσα Βενέτη πάνω στα θέματα του στιγματισμού των εργατριών στο σεξ, την ιδέα του Slut Pride (υπερηφάνεια της τσούλας) και της αυτοάμυνας.



Περφόρμανς & Μεγάλο Πάρτι
Την Κυριακή 17 Ιουνίου πριν από τις προβολές στην πλατεία Ανοίξεως θα πραγματοποιηθεί στο Beaver η “Bathe Performance” της Ερατώς Τρίκα (από τις 15:00). Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει πάρτι στο Beaver (Βασιλείου του Μεγάλου 46α, Ρουφ). H D.J. το πράσινο καλσονάκι έχει ετοιμάσει ένα dj set/μουσικό αφιέρωμα στις γυναικείες μπάντες που από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα εκκωφαντικό μουσικό πεδίο έκφρασης. Ποπ, indie, punk, riot grrrl, πειραματισμοί, φασαρίες και ησυχίες. Όλη η βραδιά θα είναι ένας φόρος τιμής σε γυναίκες και μη δυαδικά (non binary) υποκείμενα που μέσα από την μουσική αντιστέκονται στα κατεστημένα.

Επιμέλεια: Σοφία Ντώνα (αρχιτέκτονας και εικαστικός, επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου), Σοφία Μπέμπεζα, (εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης με έδρα τη Ζυρίχη), Βασιλεία Στυλιανίδou (εικαστικός), σε συνεργασία με το ΑΜΟQA (Athens Museum of Queer Arts), και τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver.
Συνεπιμέλεια: Cinenova (Λονδίνο), Schwules Museum (Bερολίνο), Pembe Hayat KuirFest (Άγκυρα)
καλλιτέχνιδες* & κινηματογραφιστές/κινηματογραφίστριες*:
Mareike Bernien & Kerstin Schroedinger, Lizzie Borden, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Divya Dureja, Philipp Gufler, Barbara Hammer, Vera Hofmann, Olivia Kastebring & Julia Gumpert & Ulrika Bandeira, Κατερίνα Θωμαδάκη & Μαρία Κλωνάρης, LGBTQΙ+ Refugees group, Χρήστος Μασσαλάς, Μεταθεοδοσία, Karin Michalski, Eshan Rafi, Karol Radziszewski, Pembe Hayat KUIRFEST (Zehra Gökçimen & Gökçe Oraloğlu, Salih Salman, Sertaç Koyuncu, Aykut Atasay & İzlem Aybastı & Zeliha Deniz, Nergis Karadağ & Simay Çalışkan), Πάολα Ρεβενιώτη, Σοφία Ροζάκη, Ερατώ Τρίκα, Aykan Safoğlu, Dagmar Schultz, Fabrizio Terranova, Lene Vollhardt & Luce deLire, κ.α. 

Καλεσμένοι ομιλητές/ομιλήτριες και υπεύθυνοι εργαστηρίων: Irene Ravell & Kerstin Schroedinger (Cinenova), Vera Hofmann (Schwules Museum), Esra Özban & Şirvan Çelikkaleli (Kuir Fest), Πάνος Γιαννικόπουλος, ΄Αλκηστις Ευθυμίου, Ντιάνα Μάνεση, Σούλα Μαρινούδη, Άννη Σιμάτη, Βανέσσα Βενέτη, Holly Ingleton, Johnny Pavlatos

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις.
Για τις προβολές στο ΛΑΙΣ και στο Πάρκο Ανοίξεως: παραλαβή δελτίων εισόδου 1 ωρα πριν την έναρξη των προβολών, στους χώρους των προβολών (ξεχωριστά δελτία για την κάθε ημέρα).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ