Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Οι ασυγχώρητες”

 Η Πασχαλία Τραυλού είναι μια καταξιωμένη και αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό  συγγραφέας, γεγονός που αποδεικνύεται κάθε φορά μέσω της απήχησης που έχουν τα μυθιστορήματά της σε κάθε κυκλοφορία τους. Ένα από αυτά τα βιβλία που σε παρασέρνουν σε κάθε σελίδα τους είναι και το τελευταίο της πόνημα με τον ξεχωριστό τίτλο “Οι ασυγχώρητες”.

Ο πρόλογος του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ανατρεπτικός, καθώς η κυρία Τραυλού  εστιάζει στη σκηνή, όπου ένα ψάρι πιάνεται στα δίχτυα ενός ψαρά, στοιχείο που εκπλήσσει τον αναγνώστη, αποτελεί όμως το απόσταγμα της ιστορίας και καθόλου τυχαίο δεν είναι στην υπόθεσή μας.

Ο τίτλος όπως και το εξώφυλλο του βιβλίου μας μαγνητίζει και σίγουρα θέλουμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα "τις ασυγχώρητες" με τα πάθη τους , τα λάθη τους αλλά και τον δυναμισμό τους.

1956. Τρεις γενιές ασυγχώρητων. Η Ασημίνα, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι θα βάλει στο στόχαστρο τον εύελπι Επαμεινώνδα Αγαπητό, έναν νέο όμορφο, γοητευτικό, ευκατάστατο και πράο.  Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού γαμπρού, όμως ο γάμος τους δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Ασημίνα δεν είναι ερωτευμένη με τον άνδρα που τόσο πάλεψε να κερδίσει. Την ίδια χρονική στιγμή, η ίδια θα γνωρίσει τον Βαλάντη Αλεξίου, τον “επιστήθιο” φίλο του συζύγου της και όλα μεμιάς αλλάζουν. Η Μέλπω, μητέρα του Επαμεινώνδα και πεθερά της Ασημίνας, θα κάνει τα πάντα προκειμένου ο γιος της ο μονάκριβος να είναι ευτυχισμένος…με κάθε κόστος..δίχως να λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή. Στο μέλλον, οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Ασημίνας, η Αλεξάνδρα και η Ρωξάνη καλούνται να πληρώσουν το τίμημα των λαθών που έκαναν οι γονείς τους. Γιατί η εκδίκηση του Επαμεινώνδα δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο και οι κόρες του θα μείνουν απροστάτευτες, διαπράττοντας και οι ίδιες σφάλματα ασυγχώρητα. Ο εγγονός του Επαμεινώνδα, Βαρδής, θα συγχωρήσει με τη σειρά του η θα εκδικηθεί; Τι είναι λάθος και τι είναι σωστό; Υπάρχει συγχώρεση αν σπάσεις τους κανόνες της ηθικής; Υπάρχει άραγε επιστροφή; Υπάρχει ελεύθερη βούληση; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού μέσα από μια καθηλωτική ιστορία και συναρπαστική γραφή που κυλάει αβίαστα και παρασέρνει τον αναγνώστη.  Ευχαριστούμε την κυρία Τραυλού για μια ακόμη φορά και ανυπομονούμε για το επόμενο!

Της Αλεξίας Βλάρα, 24/6/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".