Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλενα Καραντζή: " Το Ράκι ήταν μια λύση να βάλω το λιθαράκι μου προκειμένου να εξοβελιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές."

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την ιστορία του Ράκι;

    Η έμπνευση μου πηγάζει καθαρά από τα παιδιά, από την αγάπη μου για αυτά και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιλαμβάνομαι πως αντιμετωπίζουν στον σχολικό χώρο. Εργαζόμενη δίπλα τους διαπίστωσα πως το φαινόμενο που ακούει στο όνομα «bullying» λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις… Δεν το άντεχα αυτό ήθελα να φωνάξω: «STOP!» Το Ράκι ήταν μια λύση να βάλω το λιθαράκι μου προκειμένου να εξοβελιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 


    Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα κουνέλι με ασυνήθιστα μακριά αυτιά;

Προσπάθησα να λάβω κάτι το «δεδομένο», όπως είναι τα αυτιά ενός κουνελιού, ως μη. Ήθελα να τονίσω πως δεν υπάρχουν νόρμες και θεώρησα πως η χρήση του συγκεκριμένου παραδείγματος θα ήταν σαφής στα ματάκια ενός παιδιού.

 Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

  Πρώτιστα με ενδιαφέρει οι μικροί μας φίλοι να μάθουν να εντοπίζουν την ομορφιά στο διαφορετικό, να το αγαπούν και να μην το παραγκωνίζουν. Ένα ακόμα σημαντικό ζητούμενο, το οποίο λίγοι αντιλαμβάνονται σε πρώτη ανάγνωση, είναι ο τρόπος διαχείρισης από την πλευρά του γονέα. Η μαμά του Ράκι, του έδωσε χρόνο και χώρο, το συμβούλεψε. Είναι κομβική η αντιμετώπιση των γονιών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

 Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

    Εξαιρετική ερώτηση… Η αλήθεια είναι πως η συγγραφή ήταν το εύκολο κομμάτι για εμένα, ήταν πηγαίο, το χέρι έγραφε μόνο του και η φαντασία μου ταξίδευε στο κουνελοχωριό! Η δυσκολία ήρθε μετά τη συγγραφή… Όταν άρχισα να ανησυχώ αν όσα θέλω να πω έχουν ειπωθεί τελικά, αν είναι όλα κατάλληλα ώστε να φτάσει η ιστορία του Ράκι στα παιδιά. Πήρε χρόνο να πάρω την απόφαση να το εκδώσω, όντας μάλιστα το πρώτο βιβλίο μου.

 Πώς πιστεύετε ότι μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο για να διδάξουν στα παιδιά την αξία της διαφορετικότητας και της αποδοχής;

      Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα βιβλίο εκμεταλλεύσιμο ως εκπαιδευτικό και διδακτικό υλικό, αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός εξαρχής. Ευτυχώς για μένα υπάρχουν και γονείς και εκπαιδευτικοί οι οποίοι γνωρίζω πως ήδη το χρησιμοποιούν και βρίσκουν αντίκρισμα. Ανακουφίζομαι όταν παίρνω αυτό το feedback!

  Έχετε κάποιον προσωπικό δεσμό ή εμπειρία που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με θέματα όπως ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός;

    Νομίζω πως ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή της ζωής του έχει λάβει ασυνείδητα ίσως έναν ρόλο στο bullying. Ακόμα και αυτόν του παρατηρητή που είναι εξίσου σημαντικός… Δεν θυμάμαι να το έχω δεχθεί ως θύμα, ίσως κάποια πειράγματα αλλά δεν υπήρχε μεγέθυνση σε αυτό. Ο ρόλος όμως του παρατηρητή αθροιστικά σίγουρα με έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα εγγράφουν μέσα μας…


Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην ιστορία του Ράκι;

   Αγαπώ ιδιαίτερα τη στιγμή που η μαμά Λίτσα συμβουλεύει τρυφερά το μικρό της κουνελάκι, αλλά και το τέλος που όλα παίρνουν τον ευχάριστο δρόμο τους!

 Ποια ήταν η αντίδραση των παιδιών και των γονέων που διάβασαν το βιβλίο σας;

  Η αντίδραση τους με χαροποίησε πολύ, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό με πολύ θετικά σχόλια ως προς το παραμύθι. Μια μαμά μάλιστα με έπιασε και μου είπε πως μέσω αυτού ανακάλυψε πως δυστυχώς το παιδί της είναι θύμα bullying, της το ομολόγησε το ίδιο το παιδί κατά την ανάγνωση και με ευχαρίστησε… Τουλάχιστον πλέον μπορούσε να το αντιμετωπίσει… Είναι αυτή η ηθική δικαίωση μιας προσπάθειας που σε λυτρώνει!

 Σχεδιάζετε να γράψετε περισσότερες ιστορίες με τον Ράκι ή άλλους χαρακτήρες με παρόμοια θέματα;

      Σχεδιάζω μια ιδιαίτερη ιστορία με στόχο την προσέγγιση του αυτισμού. Θέλω τα παιδιά να τον αναγνωρίσουν και να τον αποδεχτούν, υπάρχουν αυτά τα χαρισματικά παιδιά ανάμεσα τους και δεν πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενα πια.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε νεαρούς αναγνώστες που μπορεί να αισθάνονται διαφορετικοί ή περιθωριοποιημένοι; 

Να δείτε μέσα σας, μέσα βαθιά στην ψυχούλα σας και θα βρείτε το κλειδί. Όλη η ομορφιά είναι εκεί και καθετί διαφορετικό επάνω σας είναι η κλειδαριά σας.

 Πώς βλέπετε τη θέση της παιδικής λογοτεχνίας στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποδοχής;

 Η θέση της είναι σίγουρα ηχηρή και ισχυρή! Παρατηρώ πως γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες και αέναες. Οι συγγραφείς δε φαίνεται να το βάζουν κάτω, πάνε κόντρα στα αρνητικά φαινόμενα της εποχής μέσα από όμορφα μηνύματα και ιστορίες. Ειλικρινά εύχομαι να δικαιωθούμε.

 Τι σχέδια έχετε για μελλοντικά συγγραφικά έργα;

 Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο εκτενώς γιατί λατρεύω τα παιδιά, θέλω να είμαι κοντά τους, να τα στηρίζω με κάθε τρόπο! Πάραυτα, θα μου άρεσε επίσης να έλθει η έκδοση μιας ποιητικής συλλογής κάποια στιγμή. Αγαπώ να γράφω ποίηση εξίσου!


Της Αλεξίας Βλάρα, 21/6/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Τελευταίες Παραστάσεις για τους «Αλιγάτορες» | Έως Σάββατο 8 Ιουνίου

Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Τελευταίες Παραστάσεις / έως 8 Ιουνίου Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Ελίζα Σουφλή: "Oι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ".

  1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συλλογή διηγημάτων Συναντήσεις ; Θα παραπέμψω στην ιστορία που αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμά μου προς τους αναγνώστες μου. Μιλώ για ένα πολύ αγαπημένο μου σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας και πολλές από τις σκέψεις και τις στιγμές που πέρασα εκεί. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι οι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ.