Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά & Φεστιβάλ Αθηνών >> Ανακοινώνονται οι δράσεις του «WHAT WE OWE DEMOCRACY / ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

 Με δωρεάν είσοδο και ελεύθερη κίνηση για το κοινό μέσα στους χώρους κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, ανακοινώνονται οι δράσεις της πολυαναμενόμενης παράστασης – εγκατάστασης «WHAT WE OWE DEMOCRACY / ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την υπογραφή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκου Διαμαντή. Καθημερινά από τις 7μμ έως τις 10μμ το κοινό μπορεί να προσέλθει στους χώρους για να βιώσει το επείγον της Δημοκρατίας, μέσα από τα μάτια επτά συγγραφέων, δεκαπέντε ηθοποιών/performer, τριών εικαστικών επιμελητών και πλήθος ποιητών, χορευτών, εικαστικών, μουσικών, φιλοσόφων, κοινωνικών δομών και Ιδρυμάτων. Στις 5 Ιουλίου στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στις 6 Ιουλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στις 7 Ιουλίου στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Ένα ανοιχτό ζωντανό μουσείο συμπεριφορών, μια εμπειρία προσωπικής ανασύνθεσης.






WHAT WE OWE DEMOCRACY

ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Φεστιβάλ Αθηνών

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

5    - 6 - 7 Ιουλίου 2024

 

 

Ο Νίκος Διαμαντής ενορχηστρώνει μια πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας 30 και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντας στο τρίπτυχο: Υγεία – Γλώσσα– Τροφή.

 

Η φιλόδοξη αυτή δράση, που αποτελεί συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά τοπόσημα που αντιστοιχούν στις διαφορετικές πτυχές της Δημοκρατίας: στο Νοσοκομείο Σωτηρία (Υγεία), στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Γλώσσα) και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (Τροφή).

 

Μια «δραματουργία του επείγοντος» με τη συμμετοχή επτά συγγραφέων, δεκαπέντε ηθοποιών - performer, τριών εικαστικών επιμελητών και ενός σκηνοθέτη. Συμπράττουν ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί, φιλόσοφοι, κοινωνικές δομές και Ιδρύματα.

 

Η παράσταση – εγκατάσταση “WHAT WE OWE DEMOCRACY / ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, είναι ένα ανοιχτό μουσείο συμπεριφορών στο οποίο οι θεατές καλούνται να κινηθούν σε διαφορετικές συνθήκες, χώρους και τοπία και να ανασυνθέσουν μόνοι τους ερωτήματα και απαντήσεις, ταμπού και αποκαλύψεις.

 

 

Σημείωμα  Σκηνοθέτη

 

Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο μια μορφή διακυβέρνησης. Είναι  μία ηθική φιλοδοξία και κυρίως είναι μία  κατάκτηση της βαθιάς ανθρώπινης υπόστασης. Καλούμαστε  να παραμείνουμε  ενεργοί, συμμετέχοντας αλλά και  αναγνωρίζοντας την ουσιαστική  ισότητα του άλλου.  Η Δημοκρατία συνεπάγεται μια ηθική ευγένειας μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων. Η τήρηση αυτής της ηθικής γίνεται πολύ  πιο δύσκολη καθώς οι απόψεις περί του κοινού καλού, μοιάζουν να διαφοροποιούνται στις κοινωνικές κατακτήσεις και στις υποχρεώσεις προς τις μελλοντικές γενιές.

 

Ηθική, δικαιοσύνη, δημοκρατία και περιβάλλον είναι ανοιχτές θεματικές και κοινωνικές δεσμεύσεις για το τί οφείλουμε.

 

Μέσα από την ιστορία της δημοκρατίας και την παράδοση των κοινωνικών συμβολαίων  σε διαφορετικά διασταυρούμενα πεδία, όπως η τροφή, η υγεία και η γλώσσα, μέσα από την εξέλιξη και τη διαρκώς ανανεούμενη ευρύτητα πεδίων όπως η ανθρώπινη ζωή, η ασθένεια και ο θάνατος, η πείνα , ο έρωτας,  η ανθρώπινη γλώσσα, η σοφία, η επικοινωνία, τα σύγχρονα   πεδία αλληλεπίδρασης, τα δημόσια πεδία πληροφόρησης, θέτουμε άβολα ερωτήματα που προσεγγίζουν την ιδεατή μετακίνηση της δημοκρατίας από το «εγώ» στην κοινότητα, καθώς και το ανοιχτό ερώτημα  της εκπροσώπησης του ατομικού στο συλλογικό. 

 

Διαφορετικές  ενότητες όπως είναι το ΣΩΜΑ, η ΓΛΩΣΣΑ, και η ΤΡΟΦΗ, ως ανθρώπινες  δημοκρατικές κατακτήσεις  και μετεξελίξεις, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και  αντίστοιχα θέματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διεύρυνση της σεξουαλικής ταυτότητας, η νέα ηθική που αναδύεται μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη,  οι  εξαρτήσεις από τον  κοινωνικό ιστό, δημιουργούν ανοιχτά πεδία συγκρούσεων ενός σύγχρονου αρχιπελάγους.

 

 Νίκος Διαμαντής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Τελευταίες Παραστάσεις για τους «Αλιγάτορες» | Έως Σάββατο 8 Ιουνίου

Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Τελευταίες Παραστάσεις / έως 8 Ιουνίου Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Ελίζα Σουφλή: "Oι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ".

  1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συλλογή διηγημάτων Συναντήσεις ; Θα παραπέμψω στην ιστορία που αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμά μου προς τους αναγνώστες μου. Μιλώ για ένα πολύ αγαπημένο μου σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας και πολλές από τις σκέψεις και τις στιγμές που πέρασα εκεί. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι οι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ.