Είδαμε και προτείνουμε: 50 χρόνια, μια νύχτα

Η παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα» του Μάνου Καρατζογιάννη είναι πραγματικά ένα αριστούργημα που κατορθώνει να αναβιώσει με μοναδικό τρόπο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, προσφέροντας στο κοινό μια δυνατή και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία. Η σκηνοθεσία του Καρατζογιάννη, μαζί με την έξοχη δραματουργική δουλειά της Δήμητρας Κονδυλάκη, συνθέτουν μια αφήγηση που είναι τόσο ακριβής ιστορικά όσο και βαθιά ανθρώπινη.


Η παράσταση βασίζεται σε αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών και απλών πολιτών που έζησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτό το υλικό, επιλεγμένο με μεγάλη προσοχή, ζωντανεύει στη σκηνή με εκπληκτική ακρίβεια και συναίσθημα. Η δραματουργική δουλειά που έχουν κάνει ο Καρατζογιάννης και η Κονδυλάκη ενώνει τις φωνές αυτών των ανθρώπων σε μια συλλογική αφήγηση που αναδεικνύει τη δύναμη και τη σημασία του ανθρώπινου αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Η σκηνοθεσία του Καρατζογιάννη είναι λιτή και εστιασμένη, αφήνοντας τις φωνές και τις ιστορίες των ανθρώπων να μιλήσουν από μόνες τους. Οι ηθοποιοί, τόσο από τις παλαιότερες όσο και από τις νεότερες γενιές, δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, καταφέρνοντας να μεταφέρουν το κοινό πίσω στο χρόνο και να το κάνουν να αισθανθεί την ένταση, τον φόβο και την ελπίδα αυτών των ημερών.

Τα σκηνικά και η μουσική της παράστασης συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία της ατμόσφαιρας της εποχής. Τα λιτά αλλά λειτουργικά σκηνικά επιτρέπουν στους ηθοποιούς να κινηθούν ελεύθερα και να αναδείξουν τις ιστορίες τους. Η μουσική επιλογή ενισχύει τη συναισθηματική φόρτιση της παράστασης, προσθέτοντας βάθος και ένταση στις σκηνές.

Η παράσταση δεν είναι απλώς μια αναπαράσταση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, αλλά και μια αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μέσα από τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις, το κοινό καλείται να αναλογιστεί τη σημασία της αλληλεγγύης και της αυταπάρνησης, αξίες που είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ στη σύγχρονη εποχή.

«50 χρόνια, μια νύχτα» είναι μια συγκλονιστική και πολυδιάστατη παράσταση που τιμά τη μνήμη και τον αγώνα των ανθρώπων του Πολυτεχνείου. Ο Μάνος Καρατζογιάννης, με την ευαισθησία και την αφοσίωσή του στην ιστορική μνήμη, έχει δημιουργήσει ένα θεατρικό έργο που αποτελεί πολύτιμο μάθημα ιστορίας και τέχνης. Η παράσταση αυτή δεν είναι μόνο ένα αφιέρωμα στο παρελθόν, αλλά και ένας φάρος ελπίδας και έμπνευσης για το μέλλον.

Της Αλεξίας Βλάρα, 27/6/2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

 

Μάνος Καρατζογιάννης

50 χρόνια, μια νύχτα

 


Πειραιώς 260 – Χώρος Ε

26/06 έως 29/06/2024 στις 21:00

 

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Στον απόηχο του Μάη του 1968, αρθρώνει δυναμικά λόγο στην Ελλάδα της Δικτατορίας το φοιτητικό κίνημα. Η διαμαρτυρία των νέων αλλά και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που στάθηκε δίπλα τους ξέσπασε ως φυσική και αυθόρμητη ανάγκη αντίδρασης στον αυταρχισμό και κλιμακώθηκε σε τρεις ανεπανάληπτες μέρες διεκδίκησης και ιδεολογικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ομοψυχίας. Τι σημαίνει για μας σήμερα αυτό το συλλογικό βίωμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης;

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο, η παράσταση
 50 χρόνια, μια νύχτα επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου. Ο παλλόμενος λόγος αληθινών πρωταγωνιστών ζωντανεύει μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας· πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους, στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση.

Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός 
Janet Lugo–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Έχοντας στο ενεργητικό του σειρά παραστάσεων που αφορούν την ιστορική μνήμη (Για την Ελένη, Ξένες Πόρτες, Μάρτυρες των Αθηνών, Φύλακας μιας Επανάστασης, 
Passport) καθώς και την ταινία Μελίνα Στοπ Καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα, ο σκηνοθέτης συνεργάζεται ξανά στη δραματουργία με τη Δήμητρα Κονδυλάκη με την οποία συν-επιμελήθηκαν το 2018 την αναδρομική έκθεση - σκηνική εγκατάσταση Δωμάτια Μνήμης στο Φεστιβάλ Αθηνών για τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από μαρτυρίες του Γιώργου Αλεξάτου, του Κώστα Βοσταντζόγλου, της Αγγελικής Ξύδη (Όλη νύχτα εδώ
 του Ιάσονα Χανδρινού Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), της Θεοδώρας Φάμελλου, χήρας του Βασίλη Φάμελλου (Ιερώνυμου Λύκαρη, επιμ., Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023), της Ανθής Μυρογιάννη (Μηχανή του Χρόνου), του Α. Σκευοφύλακα (συνέντευξη στον Κώστα Χατζίδη, Το Βήμα, 2008), καθώς και του Παναγιώτη Μαυρομάτη και της Υβόννης Μαλτέζου (συνεντεύξεις στον Μάνο Καρατζογιάννη και στη Δήμητρα Κονδυλάκη

 

στο πλαίσιο της έρευνας για την πραγματοποίηση της παράστασης).

Πηγές της δραματουργικής σύνθεσης:

Χρήστος Βασιλόπουλος, «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας», εκπομπή
 Μηχανή του Χρόνου, 2017, Αρχείο ΕΡΤ.
Θουκυδίδης,
 Ιστορίαι, Β΄ 35-46, «Περικλέους Επιτάφιος Λόγος» (μτφ. Δήμητρα Κονδυλάκη).
Λεωνίδας Καλλιβρετάκης,
 Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2023.
Ιάκωβος Καμπανέλλης, «Το μεγάλο μας τσίρκο»,
 Θέατρο, τόμ. Η΄, Εκδόσεις Κέδρος, 2010.
Κωστής Κορνέτης,
 Τα παιδιά της Δικτατορίας, Εκδόσεις Πόλις, 2015.
Ιερώνυμος Λύκαρης (επιμέλεια - εισαγωγικά κείμενα).
 Πολυτεχνείο 1973. Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023.
Λάκης Παπαστάθης, «Ελεύθερο θέατρο 1973 – 1978», Εκπομπή Παρασκήνιο, Αρχείο της ΕΡΤ
Λάκης Παπαστάθης,
 Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα, Εκδόσεις Πόλις, 2011.
Γιάννης Ρίτσος,
 Επιτάφιος, Εκδόσεις Κέδρος, 1956 (β΄ έκδ.).
Σοφοκλής,
 Αντιγόνη, μτφ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Η νέα σκηνή, 1992.
Ιάσωνας Χανδρινός,
 Όλη νύχτα εδώ, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020.

 

*

 

Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης

Δραματουργία Δήμητρα Κονδυλάκη - Μάνος Καρατζογιάννης

Μουσική Τηλέμαχος Μούσας

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικό Λουκία Μάρθα

Κοστούμια Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί Άγγελος Παπαδόπουλος

Βίντεο Αρτ Goran Gagic

Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Ντεμπέμπε

Ιστορικός σύμβουλος Κωστής Κορνέτης

 

Παίζουν Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πάνο Μαυρομάτη και την Υβόννη Μαλτέζου.

 

 

Συμμετέχουν σπουδαστές του Γ΄ Έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν"

Μάριος Αλεξανδρής

Μάριος Βερτζίνης

Νατάσα Βλυσίδου

Αναστασία Γαλερού

Αναστασία Γαλερού-Βλάσση

Χριστιάννα Γκίνογλου

Γιάννης Εσκιντζόγλου

Γιάννης Ζερβός

Πάνος Θεοδωρακόπουλος

Νεφέλη-Βασιλική Καρατσώλη

Μαριάνθη Κοσκινά

Μάρθα Ορφανάκη

Κέλλυ Σαραβάνου

 

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους, τους: Νάντα Αμπντράμπο, Δημήτρη Κοντογιώργη, Ηριάννα Λειβαδίτη, Νίνα Πάνου, Δάφνη Παπαθυμιοπούλου

 

Ευχαριστούμε θερμά τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τις Εκδόσεις Πόλις.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες

στον Χρήστο Βασιλόπουλο

στην Άννα Βαγενά

στην Λιλή Ελευθερίου

στην Κατερίνα Καμπανέλλη

στην Μυρσίνη Λοϊζου

στην Ρίτα Λυτού

στην Έρη Ρίτσου

στον Διονύση Σαββόπουλο

 

*

 

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.grmore.com

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181

ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς