Σπυριδούλα Κορακιανίτη: "Υπάρχω αρμονικά σε αυτό τον ωκεανό και θα ταξιδεύω, το ταξίδι μιας σταγόνας δεν σταματά ποτέ".

 


Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε την ηρωίδα Νόρα και να την τοποθετήσετε σε ένα τόσο πολύπλοκο κοινωνικό και ηθικό πλαίσιο;

Η Νόρα είναι μια ηρωίδα που μέσα από το πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσει και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει πραγματεύεται το ζήτημα της ελευθερίας των επιλογών. Το πλαίσιο αναπαριστά τη σύγχρονη πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και τα ηθικά διλλήματα που εμφιλοχωρούν στις αποφάσεις μας.

   Πώς επιλέξατε να συνδυάσετε τα θέματα της ρατσιστικής βίας, της προσωπικής ελευθερίας και των οικογενειακών δεσμών στο βιβλίο σας;

Είναι ζητήματα έντονου κοινωνικού προβληματισμού που βρίσκουν χώρο σε μια ιστορία ρεαλιστικής αφήγησης με ήρωες της διπλανής πόρτας. Ήρωες απτούς και καθημερινούς που τους αγγίζουν όλα όσα συμβαίνουν στο χωροχρονικό πλαίσιο που ζουν.

 Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την έρευνα και τη συγγραφή του βιβλίου;

Αυτή η ερώτηση έχει μείνει χωρίς απάντηση σε όλες τις συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις που έκανα. Όταν εμπνέομαι μια ιστορία τα πάντα έχουν περάσει σκηνοθετικά από μπροστά μου και μένουν να αποτυπωθούν στο χαρτί. Γράφω γρήγορα και δεν θέλω να περιορίσω τη φαντασία των αναγνωστών που πλάθουν εικόνες με συγγραφείς που δουλεύουν για έτη το έργο τους, όσο κι αν σε εμένα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Ήθελα οι ήρωες μου να διηγούνται αλήθειες. Αλήθειες της ψυχής. Να δώσουν μια καθαρή εικόνα στον αναγνώστη. Να μπορέσουν να αφηγηθούν με απλότητα και ειλικρίνεια τις ιστορίες τους. Αυτό είναι για εμένα πρόκληση. Να μιλάμε ουσιαστικά χωρίς ματαιόδοξες επιδείξεις λεκτικών υπερβολών και πολιτικών μανιφέστων. Ο αναγνώστης δεν θέλει ούτε κήρυγμα, ούτε εντυπωσιασμούς θέλει την αλήθεια των ηρώων.

 Πώς καταφέρατε να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων και τα κοινωνικά μηνύματα του βιβλίου;

Για εμένα πρωταρχικό ρόλο παίζει το ταξίδι της ιστορίας. Θέλω η ροή να είναι ευχάριστη, καταληπτή και ενδιαφέρουσα. Τα μηνύματα ενυπάρχουν σε αυτό το ταξίδι. Αλλά πρωτίστως θέλω ο αναγνώστης να περάσει καλά. Αν θέλει να λάβει και τα μηνύματα τότε χαίρομαι διπλά. Σκεφτείτε κάτι, όμως, ο αναγνώστης επέλεξε να δαπανήσει χρήματα για να κρατήσει στα χέρια του το βιβλίο μου έναντι μιας οθόνης. Του οφείλω πρωτίστως να περάσει καλά.  Να δικαιώσω την επιλογή του.

  Πώς εξελίσσεται η σχέση της Νόρας με τους άλλους κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου;

Η Νόρα είναι μια ηρωίδα ανοιχτή στην επικοινωνία. Ένας άνθρωπος που αγαπά την αποδοχή και σέβεται τη διαφορετικότητα. Πρωτίστως αγαπά τη ζωή και τις απεριόριστες επιλογές που μας δίνονται καθημερινά. Είναι ένα πλάσμα με θετική διάθεση και καλοσύνη και οι σχέσεις βρίσκουν τρόπο να ανθίζουν μέσα από το πρίσμα της.

 

   Τι ρόλο παίζει η γιαγιά Υακίνθη στην ιστορία και πώς επηρεάζει τη Νόρα;

Χαίρομαι που με ρωτάτε. Η γιαγιά Υακίνθη είναι ένα πρόσωπο στην τρίτη ηλικία με σοφία ζωής, εξαιρετικό ένστικτο και διάθεση για υποστήριξη. Στην ιστορία αυτή οι γενιές συνδέονται όπως και στις επόμενες ιστορίες μου. Αγαπώ το πλέγμα των σχέσεων των διαφορετικών γενεών. Προσωπικά οι συζητήσεις με ανθρώπους στην τρίτη ηλικία με γοητεύουν.

 Ποιοι είναι οι κύριοι κοινωνικοί και ηθικοί προβληματισμοί που θέλετε να αναδείξετε μέσω των χαρακτήρων σας;

Οι προβληματισμοί ξεκινούν από το ερώτημα «ζούμε ελεύθεροι;». Ο σύγχρονος άνθρωπος διατυμπανίζει την προοδευτικότητα του και την απελευθέρωσή του αλλά θαρρώ ότι βρίσκεται μπλεγμένος σε περιοριστικούς πασσάλους που δεσμεύουν τις επιλογές του.  Επιλέγουμε με την καρδιά μας ή ακολουθούμε κοινωνικές συμβάσεις; Αυτός ήταν ο άξονας των ερωτημάτων που δημιούργησε αυτούς τους ήρωες σε αυτό το συγγραφικό ταξίδι.

 Ποιο ήταν το πιο συναισθηματικά φορτισμένο σημείο του βιβλίου για εσάς ως συγγραφέα;

Ήταν πολλά. Ωστόσο, αν διάλεγα ένα θα ήταν ο επικήδειος. Σε μια παρουσίαση διάβασα αυτό το κομμάτι παρουσία του πατέρα μου και σπάραξε το μέσα μου γνωρίζοντας ότι η ηρωίδα απευθυνόταν στον πατέρα της. Έχω πολύ έντονα και θετικά γονικά πρότυπα και με τρομάζει η σκέψη της απώλειας.  

Πώς πιστεύετε ότι οι αναγνώστες θα αντιδράσουν στις διάφορες προκλήσεις και ανατροπές που αντιμετωπίζει η Νόρα;

Όταν έγραφα πίστευα ότι πολλοί αναγνώστες θα ταυτιστούν με τη Νόρα , ιδίως γυναίκες , αλλά και με άλλους ήρωες της ιστορίας γιατί είναι αρκετά ρεαλιστικοί και απτοί χαρακτήρες.

Τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Θα ήθελα να νιώσουν μια ανακούφιση και μια αισιοδοξία , μα κυρίως να περάσουν όμορφα σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι.

Πιστεύετε ότι η ιστορία της Νόρας μπορεί να εμπνεύσει τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις στη ζωή;

Θα ήταν όμορφο παρότι δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο κάθε αναγνώστης διαβάζει με διαφορετικό τρόπο. Η αισιοδοξία της ηρωίδας και η θετικότητα που αποπνέει παρόλες τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο αλλά δεν θα ήταν ικανή συνθήκη για επίλυση προσωπικών προκλήσεων. Εμένα η δημιουργική γραφή και η δημιουργική ανάγνωση με έχει βοηθήσει στο κομμάτι της επίγνωσης και της αυτοβελτίωσης αλλά δεν λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο για όλους.

Ποια είναι η ανταπόκριση των αναγνωστών μέχρι τώρα και πώς αυτή επηρέασε τη συγγραφή των επόμενων έργων σας;

Στα εκατοντάδες αντίτυπα που έχουν αγοραστεί μέχρι τώρα έχω λάβει δεκάδες μηνύματα κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Έχω λάβει μηνύματα από Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρπενήσι, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Βόλο, Πάτρα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα ακόμα και από Γερμανία από Έλληνες της ομογένειας. Πραγματικά η θετική ενέργεια ήταν πέρα από οποιαδήποτε προσδοκία μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι μια «μη αναγνωρίσιμη» συγγραφέας θα λάμβανε τόσα μηνύματα. Τους έχω ευχαριστήσει όλους ξεχωριστά και χαίρομαι που μοιράστηκαν συναισθήματα και εμπειρίες που τους έκαναν να ταυτιστούν με τους ήρωες.

 Ποιες είναι οι κύριες αξίες και τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσω της ιστορίας;

Θέλω να κάνει ο καθένας το δικό του αναγνωστικό ταξίδι και να κρατήσει ό,τι εκείνος θεωρεί σημαντικό. Μπορεί να είναι η ελευθερία των επιλογών, ή η αισιοδοξία, ή η δύναμη του να συγχωρώ ή ό,τι άλλο τους αγγίξει . Όλα ή ακόμα και τίποτα. Θέλω ο αναγνώστης να έχει την ελευθερία να νιώσει με το δικό του τρόπο. Δεν θέλουν πλοηγό οι αναγνώστες, αλήθειες θέλουν και θα βρουν εκείνοι όσα είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά για αυτούς.

 Υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες στο βιβλίο που θεωρείτε εξίσου σημαντικούς με τη Νόρα και γιατί;

Όλοι είναι για εμένα ξεχωριστοί. Όλοι έχουν τη σημασία τους και τον ρόλο τους. Όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία. Όλοι τους είναι σημαντικοί και ασήμαντοι. Σπουδαίοι για κάποιους και αδιάφοροι για κάποιους άλλους. Όπως όλοι μας. Εγώ για την κόρη μου έχω γράψει το σπουδαιότερο βιβλίο στον λογοτεχνικό ωκεανό, όμως,  είμαι απλά μια αλμυρή σταγόνα όμοια με αμέτρητες άλλες. Ίσως η αλμύρα μου αγγίξει κάποιους που θα κολυμπήσουν σε αυτό τον ωκεανό, ίσως και όχι. Υπάρχω αρμονικά σε αυτό τον ωκεανό και θα ταξιδεύω. Το ταξίδι μιας σταγόνας δεν σταματά ποτέ.


Της Αλεξίας Βλάρα, 30/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".