Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Τα χελιδόνια του δειλινού"

Κριτική για το βιβλίο "Τα χελιδόνια του δειλινού" του Γιάννη Μπερούκα

Το βιβλίο "Τα χελιδόνια του δειλινού" του Γιάννη Μπερούκα προσφέρει μια συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία που εξερευνά τις δύσκολες αποφάσεις, τις απώλειες και τις νέες αρχές στη ζωή ενός νεαρού άνδρα. Μέσα από τον ήρωα του, τον Βίκτωρα, ο συγγραφέας παρουσιάζει την προσωπική και συναισθηματική διαδρομή ενός εφήβου που αναγκάζεται να αφήσει το νησί του και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Αθήνα του '70.

Ο Μπερούκας καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γεμάτη νοσταλγία και μελαγχολία, αναδεικνύοντας την ομορφιά αλλά και τις δυσκολίες της ζωής. Η αφήγηση είναι πλούσια σε εικόνες και συναισθήματα, καθιστώντας τον αναγνώστη να βιώνει τις αλλαγές και τις προκλήσεις του Βίκτωρα σαν να είναι δικές του.
"Έτσι απλά και ίσως από κάποια παρεξήγηση χώρισαν και στο τέλος κανένας δεν κράτησε τίποτα. Τόση αξόδευτη αγάπη έμεινε, που μέρα με τη μέρα στέρευε μέσα στα έρημα ταξίδια της σκέψης και σε σιωπηλούς μονολόγους. Όμως το παιχνίδι του κάθε χωρισμού έχει τους δικούς του κανόνες κι εσύ πρέπει ανώδυνα να μάθεις πώς παίζεται. Λαχταράς κάτι κι όταν κάποια στιγμή καταλά βεις πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ δικό σου, τότε είναι που χρειάζεσαι τη δύναμη για να πετάξεις από πάνω σου όλες τις ψεύτικες ελπίδες και να αντικρίσεις κατάματα την πραγματικότητα."
Το θέμα της απώλειας και της αποδοχής του πόνου είναι κεντρικό στο βιβλίο. Ο χωρισμός από την Ιφιγένεια, το αγαπημένο πρόσωπο του Βίκτωρα, αποτελεί έναν διαρκή θρήνο που τον ακολουθεί και στη νέα του ζωή. Η σχέση τους, αν και γεμάτη με απουσία και θλίψη, αποτελεί το συναισθηματικό κέντρο της ιστορίας, υπογραμμίζοντας την έννοια ότι όταν χάνουμε κάποιον που αγαπάμε, ένα κομμάτι του εαυτού μας χάνεται μαζί του. Παρά τη σκοτεινή και μελαγχολική διάθεση, το βιβλίο δεν στερείται ελπίδας και αισιοδοξίας. Μέσα από τα αδιέξοδα και τις προκλήσεις, ο Μπερούκας υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής και την ικανότητά της να βρίσκει νέους δρόμους διαφυγής και λύτρωσης. Η καινούρια ζωή στην Αθήνα, που αναμειγνύει το παρόν με το παρελθόν, θέτει τον Βίκτωρα ενώπιον νέων προκλήσεων και δυνατοτήτων, αφήνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ο λόγος να διαβάσει κάποιος αυτό το βιβλίο είναι γιατί προσφέρει μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία, που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις, την απώλεια και την ελπίδα. Ο Γιάννης Μπερούκας με την ευαίσθητη και ρεαλιστική γραφή του δημιουργεί μια ιστορία που, αν και συγκεκριμένη σε χρόνο και τόπο, αγγίζει καθολικές αλήθειες για την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ένα βιβλίο που σε προσκαλεί να βυθιστείς στις σελίδες του και να αναλογιστείς τις δικές σου εμπειρίες και συναισθήματα.

Της Αλεξίας Βλάρα, 22/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".