ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΙΡΗΣ ΡΑΖΗ «Η ΠΡΟΒΑ» - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΙΡΗΣ ΡΑΖΗ «Η ΠΡΟΒΑ»

 


 

 

Η ΣΧΟΛΉ - 23ος χρόνος λειτουργίας

 

Η Αστική πολιτιστική εταιρεία θεάτρου Η Πρόβα [μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα], ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1984 και απέκτησε τη πρώτη θεατρική της στέγη στο Μοναστηράκι με την επωνυμία «Θέατρο της οδού Ερμού». Από το 2001, το Θέατρο Πρόβα στεγάζεται στο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου 39.

Το Θέατρο Πρόβα έχει τρείς σκηνές: την Κεντρική Σκηνή, την Δεύτερη (Πειραματική) Σκηνή καθώς και την Παιδική Σκηνή και διανύει τον 40ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας. Έχει στο ενεργητικό του 90 παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι της Σχολής, συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ, πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή  «Η Πρόβα», τριτοετούς υποχρεωτικής παρακολούθησης, αναγνωρισμένη από το κράτος.

Επίσης στεγάζεται και το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

 

Οι εγγραφές των σπουδαστών αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 30 του ίδιου μήνα. Οι εγγραφές των σπουδαστών που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις ή έλαβαν μέρος στις κατατακτήριες ή επαναληπτικές εξετάσεις γίνονται μέσα σε δέκα (10) μέρες από την επόμενη ημέρα της έκδοσης των αποτελεσμάτων.  Ο Διευθυντής της Σχολής δύναται για εξαιρετικούς λόγους και μετά από αίτηση του σπουδαστή, να επιτρέψει την εγγραφή του, εάν δεν είχε υποβάλλει αίτηση μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Η εγγραφή του σπουδαστή γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την λήξη των παραπάνω προθεσμιών.

Η εγγραφή για κάθε έτος είναι 200€

Η διδακτική περίοδος έχει διάρκεια 9 μηνών (Οκτώβρη έως 31 Μαΐου-τελευταία δόση). Η διδακτική περίοδος του πρώτου έτους ορίζεται στα 1665 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 185 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 1865 €).

Η διδακτική περίοδος του δεύτερου έτους ορίζεται στα 1800 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 200 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 2000 €).

Η διδακτική περίοδος του τρίτου έτους ορίζεται στα 1800 € και καταβάλλεται σε εννέα δόσεις των 200 €, από την 1η-7η μέρα κάθε μήνα (συνολικά μαζί με την εγγραφή – 2000 €).

Οι δευτεροετείς και οι τριτοετείς σπουδαστές πρέπει να καταβάλουν το δικαίωμα εγγραφής τους για το επόμενο σπουδαστικό έτος το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου της τρέχουσας περιόδου.

Οι μεταγραφικοί σπουδαστές υποχρεούνται σε μια συνέντευξη με την Δ/ντρια της Σχολής.


ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 370/83

·                Υποκριτική – Μεθοδολογία – Σύγχρονο κλασικό Ελληνικό και Ξένο Ρεπερτόριο. Αφηγηματικό Θέατρο – Κρητικό Θέατρο – Από την δημοτική ποίηση έως τους σημερινούς Ποιητές του Θεάτρου - Θέατρο Ντοκουμέντο, Αρχαίο Δράμα (Τραγωδία – Κωμωδία).

·                Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

·               Αγωγή Προφορικού Λόγου & Θεωρητική Ανάλυση της Φωνής

·               Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αναπαραστάσεις Λογοτεχνικών Κειμένων

·                Χορός – Κινησιολογία – Χορογραφίες Σύγχρονου, Κλασσικού, Αναγεννησιακού, Αρχαίου Δράματος και               Μιούζικαλ 

·               Ιστορία Κινηματογράφου – Υποκριτική στην Κάμερα

·                Δραματολογία – Αρχαίο, Κλασικό και Σύγχρονο Θέατρο

·               Αυτοσχεδιασμός

·               Σκηνογραφία- Κατασκευή Μακέτας και Μάσκας. Ιστορία Ενδυματολογίας - Κοστούμια

·               Μουσική – Τραγούδι – Θεωρία & Παρτιτούρα

·               Δραματολογία   

·               Μεταγλώττιση Ταινιών, Καρτούν, Σειρών

 

Προαιρετικά Μαθήματα

·               Σκηνοθεσία Θεάτρου Κινηματογράφου

·               Σκηνική Αγωγή Συναισθημάτων

·               Τεχνικές Σκηνής

·               Δραματουργία

·               Ιστορία του πολιτισμού

·               Ψυχολογία

·               Αναπνοή και Βιο-χημεία

·               Σκηνική Αγωγή Συναισθημάτων

·               Διασκευή Προσώπου

·               Οπλομαχητική

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα" λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Απογευματινά τμήματα από τις 12:00 έως τις 22:00.

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Υποκριτική : Παντελής Παπαδόπουλος, Μαρία Φιλίππου, Γιάννης Αναστασάκης, Μαρία Τσιμά, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Αγωγή Λόγου: Αρετή Τοπουζίδη

Μουσική – Τραγούδι: Άρης Βλάχος

Αυτοσχεδιασμός: Κοραλία Τσόγκα

Μεταγλώττιση και εφαρμογή σε studio:  Χρήστος Συριώτης

Σκηνογραφία: Χάρης Σεπεντζής

Ιστορία Θεάτρου: Ευγενία Λιδωρίκη

Δραματολογία - Ιστορία Κιν/φου: Χρήστος Προσύλης

Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Εύη Δημητροπούλου

Χορός:  Σίμων Πάτροκλος και Κατερίνα Ανδριοπούλου

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΤΡΑ

 Οι εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται χωρίς χρηματική επιβάρυνση και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου. Όσοι δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο και είναι κάτοχοι ειδικής άδειας του νόμου 1158/81, εξετάζονται ως εξαιρετικά ταλέντα.

 

Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται κάθε Σεπτέμβριο. Οι εξετάσεις διενεργούνται ενώπιον επιτροπής που την αποτελούν: Η Διεύθυνση της Σχολής, η επιτροπή των καθηγητών και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Εξεταζόμενα μαθήματα:

Υποκριτική- μονόλογος, Ποίημα, Ορθοφωνία, Τραγούδι, Στοιχειώδεις θεωρητικές γνώσεις γύρω από το θέατρο και τη λογοτεχνία.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

Την φετινή περίοδο πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Με ειδική άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας οι σπουδαστές έκαναν work shop υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Χρήστου Προσύλη.

Το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, διεξάγεται για έβδομη χρονιά στο Λυγουριό. Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη. Συναντηθήκαμε μαζί της και γνωρίσαμε τους καθηγητές και τους σπουδαστές του Εργαστηρίου.

 

Προγραμματισμένες Εκδρομές:

·         Αρχαιολογικός Χώρος των Μυκηνών – Περιήγηση στα Ανάκτορα των Μυκηνών, στα ταφικά συγκροτήματα, στο Μουσείο των Μυκηνών. Η περιήγηση ολοκληρώνεται στα σωζόμενα ερείπια.

·         Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

·         Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών  - Περιήγηση στον Ναό του Απόλλωνα, στο Αρχαίο Θέατρο, στην Κασταλία Πηγή.

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο παρουσιάζεται στο κοινό η σπουδή κάθε έτους ξεχωριστά και ανά καθηγητή ως παράσταση στο Θέατρο Πρόβα.

Η επιλογή των έργων ή των αποσπασμάτων που θα εξεταστούν οι σπουδαστές στις διπλωματικές εξετάσεις γίνεται από την Δ/ντρια της Σχολής.

Οι σπουδαστές μαθαίνουν την οργάνωση μιας θεατρικής παραγωγής (καλλιτεχνικά και τεχνικά). Έτσι εξοικειώνονται και εξασκούνται με την εκτός σκηνής δράση. Δηλαδή οργάνωση παρασκηνίου, τεχνικές αλλαγές σκηνικών, φωτισμών, φροντιστηρίου. Επιμελούνται τη μουσική, τα σκηνικά, το μακιγιάζ, τα κοστούμια τους (από το βεστιάριο που διαθέτει η Σχολή). Αναλαμβάνουν την επιμέλεια των προσκλήσεων, των αφισών και των προγραμμάτων για κάθε παράστασή τους. Η Σχολή διαθέτει την αίθουσα θεάτρου "ΠΡΟΒΑ" η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη για τις παραστάσεις των σπουδαστών.

Μέσα στην διάρκεια της χρονιάς γίνονται δρώμενα εκτός σχολής, σε εξωτερικούς χώρους, όπως στο Πεδίον του Άρεως, στην πλατεία Βικτωρίας, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Εντός της σχολής γίνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, θεατρικά αναλόγια, ποιητικές και μουσικές βραδιές, με μεγάλη επιτυχία.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 2024

 

***Οι εγγραφές συνεχίζονται***

 

Άνοιξε την αυλαία στα όνειρά σου!

 

Στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή «Η ΠΡΟΒΑ» λειτουργεί τμήμα προετοιμασίας υποψηφίων σπουδαστών για τις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής μας και για τις αναγνωρισμένες δραματικές σχολές από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου.

 

Σ' ένα περιβάλλον υποστήριξης εκπαιδεύουμε και καθοδηγούμε τους υποψήφιους να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, να αναδείξουν την δημιουργική τους πλευρά και να εκφραστούν. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη προετοιμασία και η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις. Τα μαθήματα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε οι υποψήφιοι να εξοικειωθούν με την ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων.

 

Η εκπαίδευση, με την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών της Δραματικής Σχολής «Η ΠΡΟΒΑ» περιλαμβάνει:

 

Υποκριτική :

• Μονολόγους κλασικού ρεπερτορίου

• Μονολόγους αρχαίου δράματος (κωμωδία ή τραγωδία)

• Μονολόγους σύγχρονου ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου

 

• Απαγγελία έμμετρης ποίησης

• Ερμηνεία τραγουδιού με συνοδεία πιάνου

• Αυτοσχεδιασμό (ατομικός - ομαδικός - ελεύθερος - με αφορμή ένα κείμενο ή μια θεματική - με λόγο - βουβός)

• Ανάγνωση και ερμηνεία κειμένου

• Εκφορά λόγου (κείμενα λογοτεχνίας - ποίηση - θεατρικά) - Αγωγή λόγου - Ορθοφωνία

• Θεωρητικές γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου και Λογοτεχνίας 

 

Από 27 Αυγούστου Τμήματα: Τρίτη και Πέμπτη 15:00-18:00. Λήξη: την ημερομηνία των εξετάσεων τον Οκτώβριο.

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

 

Υποκριτική: Δημήτρης ΚαραμπέτσηςΜουσική: Άρης Βλάχος, Ιστορία θεάτρου: Ευγενία Λιδωρίκη

 

Δίδακτρα: 250€

 

Κράτηση θέσης: 25€ προκαταβολή

 

Δωρεάν η εγγραφή στην ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΡΑΖΗ «Η ΠΡΟΒΑ» αξίας 200€ εφόσον συνεχιστεί η φοίτηση.

 

Δικαιολογητικά: αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής, φωτοτυπία ταυτότητας και φωτογραφία. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ατέλεια σπουδαστή.

 

Η κατάθεση γίνεται στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 16848002065 ή στο IBAN: GR5301101680000016848002065 με αιτιολογία ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ και ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα/ουσας. 

 

Παρακαλούμε μετά την εξόφληση στέλνετε απαραιτήτως την απόδειξη στο παρόν mail.

 

 

Εσύ πρωταγωνιστείς στην ζωή σου, εμείς ανοίγουμε αυλαία στα όνειρά σου!!!!!!!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".