Γιώργος Πολίτης: "Ήθελα να δώσω μια ακόμα ευκαιρία στην Ιουλία να πάρει πίσω όλα όσα της στέρησαν".

 


 Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συνέχεια της ιστορίας της Ιουλίας μετά το πρώτο

βιβλίο; Το Προξενιό της Ιουλίας;

Ήθελα να δώσω μια ακόμα ευκαιρία στην Ιουλία να πάρει πίσω όλα όσα της στέρησαν. Να αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να βρει δικαίωση μέσα από τις δικές της επιλογές. Βεβαίως η τηλεοπτική σειρά έπαιξε και αυτή τον ρόλο της αλλά σε δεύτερη μοίρα.

 

Πώς εξελίχθηκε ο χαρακτήρας της Ιουλίας σε αυτό το βιβλίο σε σύγκριση με το

προηγούμενο;

Η Ιουλία εδώ -στο δεύτερο αυτό έργο- παρουσιάζεται αλλαγμένη. Έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει όλους όσους θεωρεί ότι την αδίκησαν. Απαιτεί ότι δικαιούται πρώτα ως γυναίκα και κατόπιν ως άνθρωπος.


 Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή της

συνέχειας;

Αναμφίβολα η εξέλιξη των χαρακτήρων αλλά δεν θα το χαρακτήριζα ως πρόβλημα αλλά ως σημείο που χρειαζόταν μια ιδιαίτερη προσοχή.


Η ιστορία συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Πώς επιλέξατε τα ιστορικά γεγονότα

που συμπεριλάβατε στο βιβλίο;

Με την απόφαση του συγγραφέα να τοποθετήσει χρονικά το έργο του έρχεται αυτόματα ως φυσικό επακόλουθο η παρακολούθηση των ιστορικών γεγονότων που θεωρεί ο ίδιος σημαντικά. Με την επιλογή της χρονολογίας η αναφορά στα ιστορικά αυτά γεγονότα είναι πλέον υποχρέωση, δεν είναι επιλογή.


 Πώς επηρεάζει η περίοδος της Κατοχής την πλοκή του βιβλίου;

Αν εξαιρέσουμε την ιδιαιτερότητα της παρουσίας του κατακτητή, η ζωή κατά τη περίοδο της κατοχής εξελισσόταν κανονικά. Οι άνθρωποι δούλευαν, κάποτε διασκέδαζαν, υπήρχαν θέατρα, κοινωνικές συγκεντρώσεις, οπότε αν ακολουθήσει κανείς τους ρυθμούς εκείνης της περιόδου και συμπεριλάβει τη γνωστή συμπεριφορά των Γερμανών, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ούτε στην εξέλιξη της υπόθεσης κάποιου έργου αλλά ούτε και στην πλοκή του.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Γκίκα στη νέα ιστορία και τι

προκλήσεις αντιμετωπίζει;

Ο ρόλος της Αλεξάνδρας στη νέα υπόθεση είναι αναβαθμισμένος. Θα έλεγα η Αλεξάνδρα από ένα σημείο και μετά γίνεται η πρωταγωνίστρια του έργου με την Ιουλία πολλές φορές στο πλευρό της. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιθυμία μου είναι να δημιουργήσω μια σειρά έργων με την Αλεξάνδρα σε ρόλο ερευνήτριας στο πλάι των νέων ηρώων που παρουσιάζονται σε αυτό το έργο που αποτελεί την συνέχεια του Προξενιού....

 

Η σχέση της Μαντώς με τον Δημητρό περιπλέκει την κατάσταση. Τι μήνυμα θέλετε

να περάσετε μέσω αυτής της σχέσης;

Τα μηνύματα που μπορεί να αποκομίσει ο αναγνώστης από το έργο είναι πολλά, όμως όλα θα έρθουν ως αποτέλεσμα της ερμηνείας του καθενός. Θα μπορούσα να πω ότι το έργο θίγει τα ζητήματα των υποχρεώσεων του καθενός στις σχέσεις της ζωής, τις κατεστημένες αξίες κι ακόμα τα δικαιώματα του καθενός στον εαυτό του. Θα προεξέτεινα τη συζήτηση αναφερόμενος στην ισχύ των θεσμών και το κατά πόσο αυτοί οφείλουν να επηρεάζουν τις ζωές μας. Στον απόηχο όλων αυτών αν ήθελα να διακινδυνεύσω μια τοποθέτηση θα μιλούσα για την ειλικρίνεια που οφείλει ο κάθε σύντροφος στον άλλον κι ακόμα για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει στον εαυτό του πρώτα…

 

Ποιοι είναι οι νέοι χαρακτήρες που εισάγετε και πώς συμβάλλουν στην εξέλιξη της

ιστορίας;

Η Μαντώ ασφαλώς και είναι ένα κομβικό πρόσωπο που θα συζητηθεί σε αυτό και στο επόμενο έργο μου. Είναι η γυναίκα η οποία δεν έχει ηθικούς φραγμούς. Είναι η επιτομή της πραγματίστριας που θεωρεί πως το ευμενές για τον εαυτό αποτέλεσμα, δικαιολογεί την προσπάθεια αλλά και τον τρόπο της.


 Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον των αναγνωστών με τις ανατροπές

και τα μυστήρια του βιβλίου;

Θα έλεγα ακριβώς με αυτά, αλλά με μία επισήμανση. Η κάθε ανατροπή και το κάθε μυστήριο που ξεδιαλύνεται οφείλει να έχει την ικανότητα να συμβεί με πολλές πιθανότητες στην καθημερινή μας ζωή. Δεν θέλω να πει ποτέ ο αναγνώστης πως: «Καλά αυτά δεν γίνονται…»


 Υπάρχουν προσωπικές εμπειρίες ή στοιχεία από τη ζωή σας που επηρέασαν τη

συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Η κάθε συγγραφή κάθε βιβλίου περιλαμβάνει θέσεις του συγγραφέα, αλλά μέσα από την πληθώρα των αντικρουόμενων απόψεων (από υποχρέωση στους ήρωες) ίσως να παραμένουν κρυφές.

 

Η αλήθεια και το ψέμα είναι κεντρικά θέματα στο βιβλίο. Πώς αναπτύσσεται αυτή

η δυναμική κατά την εξέλιξη της ιστορίας;

Μα φυσικά αναλύοντας με πιστότητα τις θέσεις του κάθε ήρωα. Ο κάθε ήρωας έχει τη δική του κοσμοθεωρία όπως όλοι εμείς. Ως συγγραφέας οφείλω να αναλύω με μέσα από την οπτική του καθενός ήρωα τις θέσεις του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνο που τείνουμε να θεωρούμε αληθές είναι απολύτως διαπραγματεύσιμο και άρα υποκειμενικό. Με βάση αυτό το δεδομένο ο κάθε ήρωας μπορεί να εμμένει στις δικές του θέσεις όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική μας ζωή με όλους εμάς.



Ποια είναι τα κύρια ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες;

Θα αναφέρω επιγραμματικά δύο βασικά. Ως πρώτο και κύριο είναι το εάν η ακολούθηση του ηθικού κανόνα προέχει της ευτυχίας του ατόμου. Αν θεωρήσουμε ότι η ύλη προέχει της συνείδησης τότε θα πρέπει να υποκύψουμε σε αυτήν (στην ύλη/σώμα), καθόσον από αυτήν (από τον νου) προέρχεται κάθε ηθική-απαγόρευση. Ως δεύτερο θα σταθώ στο δικαίωμα της αυτοδικίας μετά το ανέφικτο της νόμιμης τιμωρίας. Φυσικά υπάρχουν και αρκετά περισσότερα…

 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή να γράψετε και γιατί;

Δεν υπήρξε δύσκολη σκηνή, όλες ήταν αποτελέσματα μιας φυσικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ηρώων. Περισσότερο με δυσκόλεψε η απαλοιφή των αντιφάσεων των δεδομένων. Το έργο είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να βασίζεται στις λεπτομέρειες αφήνοντας τον αναγνώστη να δρα μέσα σε αυτό. Να προσπαθεί να βρει τη λύση πριν τη διαβάσει. Οπότε η σημασία στην απόλυτη συνέπεια των διάλογων αλλά και των στοιχείων που δίνονταν μέσα από αυτούς ήταν σημεία πολύ απαιτητικά. Αυτά τα στοιχεία ήταν το μισό σχεδόν βιβλίο…

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από αυτή την

ιστορία;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως τα μηνύματα θα τα ανακαλύψει ο καθένας μόνος του. Ο κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει διαφορετικά μηνύματα καθόσον ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά πιστεύω, άλλες πεποιθήσεις και άλλες προσδοκίες. Είναι φυσικό λοιπόν με βάση αυτά να κρίνει επί προσωπικού.

 

Τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωση του βιβλίου;

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θέλω να ξεχαστούν κι ακόμα να ανακαλύψουν κάποιο κομμάτι του εαυτού τους μέσα από τους ήρωες που συνθέτουν την ιστορία. Να σκεφτούν τη δεδομένη στιγμή τη δική τους αντίδραση στην ανάλογη περίπτωση.

 

Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν οι αναγνώστες στις ανατροπές και τα

μυστήρια του βιβλίου;

Ελπίζω θετικά. Το λέω γιατί έχω προσπαθήσει τόσο σε αυτό το έργο όσο και σε όλα τα υπόλοιπα που προηγήθηκαν να περιγράψω την πραγματικότητα που αναγνωρίζω. Τον κόσμο μας όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι… Γνωρίζοντας το τι θέλουμε (πράγμα αρκετά δύσκολο) μπορούμε πολύ ευκολότερα να πείσουμε τον εαυτό μας να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μη ωραιοποιημένη εικόνα του κόσμου μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στο κέντρο της.

 

Ποια ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών στο πρώτο βιβλίο και πώς αυτή

επηρέασε τη συγγραφή της συνέχειας;

Η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου για το «Προξενιό της Ιουλίας» ήταν μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Ήδη το βιβλίο βρίσκεται στην 44 χιλιάδα κυκλοφορίας… Με βάση τη δεδομένη αποδοχή το βιβλίο: Ιουλία η επόμενη μέρα, ήρθε ως φυσική συνέχεια.


Υπάρχουν στοιχεία της ιστορίας που νομίζετε ότι θα προκαλέσουν έντονες

συζητήσεις στους αναγνώστες;

Τα θέματα π.χ. μοιχείας είναι θέματα που δεν λύνονται σε τόμους συγγραφής. Ένα επόμενο θέμα είναι το εάν μια αλήθεια που μπορεί να προκαλέσει στεναχωρήσει (χωρίς να μπορεί η αποκάλυψή της να ανατρέψει τα δεδομένα)  πρέπει να λέγεται ή όχι…

Φυσικά το έργο προσφέρει έδαφος για πολλές ακόμα συζητήσεις σε θέματα που θα προκύψουν ανάλογα με την κρίση του κάθε αναγνώστη.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 30/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Η Πρώτη Νύχτα του Γάμου