Θάνος Κονδύλης: "Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία διατηρεί μια βαθιά σχέση με την παράδοση και την ιστορία της χώρας μας με τρόπο που συνεχώς εξελίσσεται και ανανεώνεται".

Ποια ήταν η έμπνευσή σας για την ιστορία της Λίζας και του ανθοπωλείου της;

Μια μέρα σκάλιζα τον κήπο μου με τα τριαντάφυλλα και σκέφτηκα, ότι κάτι έπρεπε να γράψω για αυτά τα όμορφα λουλούδια. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να δουλεύω στο μυαλό μου μια ιδέα όπου η ιστορία θα μπορούσε να διαδραματίζεται μέσα σε ένα ανθοπωλείο. Πέρασαν περίπου δυο μήνες μέχρι να ολοκληρώσω το προσχέδιο του βιβλίου και μετά  άρχισα να γράφω τις ιδέες μου μέχρι που έγιναν βιβλίο.




 Η Λίζα είναι μια δυναμική γυναίκα που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι να υπάρχουν τέτοιοι χαρακτήρες στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία;

Η σημερινή δυναμική γυναίκα, με τις πολλαπλές της ιδιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αποτελεί αναμφίβολα ένα συναρπαστικό και επίκαιρο θέμα για τη λογοτεχνία. Η παρουσία δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων στη σύγχρονη λογοτεχνία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην ανάδειξη της γυναικείας εμπειρίας και στην έμπνευση νέων γενιών. Η αναγνώριση και η απεικόνιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθιστά τους χαρακτήρες πιο αυθεντικούς και ενδιαφέροντες, ενώ παράλληλα προκαλεί συζητήσεις και ευαισθητοποιεί το κοινό.

Πώς προέκυψε η ιδέα της διαδικτυακής γνωριμίας μεταξύ της Λίζας και του ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος;

Η ιδέα να ενσωματώσω μια διαδικτυακή γνωριμία ενός άντρα και μιας γυναίκας στο μυθιστόρημά μου είναι εξαιρετικά σύγχρονη και προσφέρει πολλές δυνατότητες για την πλοκή μου. Η διαδικτυακή γνωριμία ήταν μια πλούσια πηγή έμπνευσης για το βιβλίο μου. Με προσεκτικό σχεδιασμό και καλή εκτέλεση μπόρεσα να δημιουργήσω μια ιστορία που άγγιξε  τους αναγνώστες και τους έκανε να σκεφτούν τα υπέρ και τα κατά της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Πιστεύετε ότι οι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν;

Απολύτως! Η ταύτιση των αναγνωστών με τους πρωταγωνιστές ενός μυθιστορήματος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ ενός βιβλίου και του αναγνώστη. Όταν καταφέρνουμε να ταυτιστούμε με έναν χαρακτήρα, βιώνουμε την ιστορία πιο έντονα και συναισθηματικά. Ο βαθμός στον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε με έναν χαρακτήρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα του αναγνώστη, οι εμπειρίες του, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχει γραφτεί το βιβλίο.  

Το βιβλίο σας έχει ένα έντονο θέμα αντιπαράθεσης και συμφιλίωσης. Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από αυτή την ιστορία;

Η αντιπαράθεση και η συμφιλίωση είναι θέματα που με αγγίζουν σε προσωπικό επίπεδο. Τα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι τα ακόλουθα: α)Η δύναμη της συγχώρεσης. β) Η σημασία της επικοινωνίας. γ) Η αξία της ενσυναίσθησης. Δηλαδή το να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε τα συναισθήματά του είναι το πρώτο βήμα για τη συμφιλίωση. δ) Η αναγκαιότητα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Και ε) Η δύναμη της αγάπης. Η αγάπη είναι μια ισχυρή δύναμη που μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Έχετε γράψει πάνω από σαράντα βιβλία. Ποιο ήταν το πιο προκλητικό από αυτά και γιατί;

Προφανώς το τελευταίο όπου παρουσιάζω έναν ερώτα να γεννιέται μέσα από ένα απύθμενο μίσος. Και για αυτο το ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟΝ Ο ΕΡΩΣ είναι τόσο επιτυχημένο ήδη από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

Πώς ισορροπείτε μεταξύ της ιστορικής ακρίβειας και της λογοτεχνικής φαντασίας στα βιβλία σας;

 Η ισορροπία μεταξύ της ιστορικής ακρίβειας και της λογοτεχνικής φαντασίας είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζω πολύ συχνά στα βιβλία μου, ειδικά τα ιστορικά μυθιστορήματα. Για να βρω αυτή την ισορροπία πρέπει να πάρω κάποια μέτρα. Σε αυτά συγκαταλέγω την ερευνητική δουλειά. Έτσι βαθαίνω την κατανόησή μου για την περίοδο. Μελετώ ιστορικά βιβλία, άρθρα, ντοκιμαντέρ και άλλα πολλά για να κατανοήσω τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες της εποχής που με ενδιαφέρει. Τέλος βρίσκω αξιόπιστες πηγές. Είναι σημαντικό να βασίζομαι σε αξιόπιστες πηγές για να αποφύγω ανακρίβειες.

Ποια είναι η διαδικασία σας όταν ξεκινάτε να γράφετε ένα νέο βιβλίο; Έχετε κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα ή έμπνευση;

Η διαδικασία συγγραφής ενός νέου βιβλίου είναι μια εξαιρετικά προσωπική εμπειρία και ποικίλλει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Δεν υπάρχει μία ενιαία "σωστή" μέθοδος, καθώς η δημιουργική διαδικασία είναι συχνά απρόβλεπτη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την προσωπικότητα του συγγραφέα, το είδος του βιβλίου που γράφει και τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται. Εγώ πάντως ακολουθώ κάθε φορά κάποια συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα η έμπνευση. Είναι η σπίθα που ανάβει τη φαντασία μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε: μια ταινία, ένα άρθρο εφημερίδας, μια συζήτηση, ένα όνειρο. Μετά οι σημειώσεις. Ακόμα και οι πιο ακατέργαστες ιδέες μου καταγράφονται, γιατί μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο. Μετά η έρευνα και η συλλογή πληροφοριών. Μετά η δόμηση των χαρακτήρων και τέλος η πλοκή. Όταν τα έχω ξεκαθαρίσει όλα αυτά, ξεκινάω τη σύνθεση του βιβλίου μου.




Έχετε κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο σας. Πώς σας έχουν επηρεάσει αυτές οι διακρίσεις στην καριέρα σας;

Τα βραβεία αποτελούν αναμφίβολα μια σημαντική αναγνώριση για τη δουλειά ενός συγγραφέα και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα του.  Το ίδιο και σε μένα, βέβαια. Μια συνέπεια βράβευσης είναι η επερχόμενη αύξηση της αναγνωρισιμότητας και η αύξηση των πωλήσεων. Επίσης έχουν υπάρξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας, προσκλήσεις σε λογοτεχνικά φεστιβάλ, συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και πολλά άλλα.  Τέλος μου έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση και έχουν αυξήσει και το κύρος μου στον λογοτεχνικό κόσμο.  

 Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε πάρει από την καριέρα σας ως συγγραφέας;

Η συγγραφή είναι μια διαδικασία που προσφέρει πληθώρα μαθημάτων σε έναν συγγραφέα. Ένα από αυτά είναι η αυτογνωσία στην τεχνική της γραφής. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η συγγραφή είναι τρόπον τινά και επικοινωνία, τόσο του συγγραφέα με τον εαυτό του όσο και με το κοινό τους. Τέλος με τη συγγραφή βελτιώνεται η κριτική σκέψη και ο τρόπος που βλέπει κανείς τα πράγματα στον κόσμο του γενικότερα, πράγμα που ισχύει και για εμένα.

 Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια;

Η ελληνική λογοτεχνία είναι πολύ πιο ποικίλη από ποτέ άλλοτε. Οι συγγραφείς γράφουν για τα πάντα: από την καθημερινή ζωή μέχρι την ιστορία της χώρας μας. Χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους γραφής και πειραματίζονται με νέες ιδέες. Βέβαια οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε και γράφουμε. Είναι γεγονός ότι πλέον οι συγγραφείς σήμερα δεν θέλουν μόνο να διασκεδάσουν τους αναγνώστες, αλλά και να τους κάνουν να σκεφτούν για σημαντικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, η ελληνική λογοτεχνία είναι ζωντανή και συνεχώς εξελίσσεται.  

 Ποια είναι η άποψή σας για τη σχέση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας με την παράδοση και την ιστορία της χώρας;

 Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία διατηρεί μια βαθιά σχέση με την παράδοση και την ιστορία της χώρας μας με τρόπο που συνεχώς εξελίσσεται και ανανεώνεται. Αυτή η σχέση εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως η αναβίωση ιστορικών γεγονότων και προσώπων, η επανάληψη μυθολογικών θεμάτων, η χρήση της δημοτικής γλώσσας, η εξερεύνηση της ελληνικής ταυτότητας αλλά και η κριτική στάση απέναντι στην ιστορία. Τελικά η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία δεν είναι απλώς μια συνέχεια του παρελθόντος, αλλά μια δημιουργική διαδικασία που συνδυάζει στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία με νέες ιδέες και προοπτικές.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πιστεύετε ότι χρειάζεται για να προσελκύσετε το αναγνωστικό κοινό σήμερα;

Το να προσελκύσεις ένα αναγνωστικό κοινό σήμερα είναι μια πρόκληση που απαιτεί συνδυασμό στοιχείων. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις έναν κόσμο στον οποίο ο αναγνώστης θέλει να βυθιστεί, με χαρακτήρες που θα θυμάται ο αναγνώστης, με μια πλοκή που θα τον κρατήσει σε αγωνία και με μια γλώσσα που θα τον αγγίξει.

 Πώς αξιολογείτε την απήχηση των βιβλίων σας στο εξωτερικό;

Παρόλο που στην Ελλάδα το όνομα μου είναι γνωστό στους κύκλους της διανόησης και ειδικά του μυθιστορήματος και της ιστορίας, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Είναι αλήθεια ότι κάποια βιβλία μου έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, αλλά γενικά η ελληνική γλώσσα είναι αποτρεπτική για τον ξένο εκδότη που δεν εμπιστεύεται πολύ τον Έλληνα συγγραφέα. Επίσης και το ελληνικό κράτος δεν βοηθάει στην προώθηση των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό πράγμα που πλην τον άλλων θα συνέβαλε γενικότερα στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό με όχημα τα μυθιστορήματα και την ελληνική λογοτεχνία.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον;

 Προς το παρόν δε γράφω κάτι. Είμαι σε περίοδο διακοπών, πράγμα λογικό, μιας και οι συγγραφείς πρέπει πού και πού να ξεκουράζονται, να γεμίζουν τις μπαταρίες τους και να αναδιοργανώνονται. Πάντως είναι αλήθεια ότι στο μυαλό μου επεξεργάζομαι κάποιες ιδέες για την επόμενη χρονιά, αν και ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο για συγγραφή. 


Της Αλεξίας Βλάρα, 31/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".