Είδαμε και προτείνουμε: «Hass / Μίσος / Ură» από το Theaterhaus Jena στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Χθες είδαμε το «Hass / Μίσος / Ură» από το Theaterhaus Jena στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Βασισμένη στο εμβληματικό «Μίσος» του Κασοβίτς, δεν προσπάθησε να αντιγράψει την ταινία αλλά να τη μεταφέρει στο σήμερα, σε μια εποχή θυμού, κοινωνικού αποκλεισμού και ανθρώπων που παλεύουν να ακουστούν πριν γίνουν αόρατοι.

Οι ερμηνείες ήταν δυνατές και αληθινές. Οι ηθοποιοί έπαιξαν με ένταση αλλά χωρίς υπερβολή, κρατώντας μια ωμή αμεσότητα που ταίριαζε απόλυτα στο έργο. Η πολυγλωσσία της παράστασης δεν λειτούργησε αποστασιοποιητικά· αντίθετα, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση πραγματικότητας και σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι υπέρτιτλοι ήταν εξαιρετικοί και δεν έχανες στιγμή τη ροή.

Η σκηνοθετική προσέγγιση ήταν λιτή, νευρική και ουσιαστική. Χωρίς εύκολους εντυπωσιασμούς, άφηνε χώρο στο κείμενο, στο σώμα και στη σιωπή να μιλήσουν. Η μουσική, με έντονο hip-hop στοιχείο, έδεσε οργανικά με την ατμόσφαιρα και ενίσχυσε τον παλμό της παράστασης.

Αυτό που μένει τελικά είναι τα ερωτήματα που θέτει: πώς γεννιέται η βία, ποιος μένει στο περιθώριο, ποιος ακούγεται και ποιος όχι. Μια παράσταση σκληρή αλλά ανθρώπινη, που δεν χαϊδεύει τον θεατή τον αναγκάζει να κοιτάξει γύρω του λίγο πιο προσεκτικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ρήγμα: Οι επτά ακατανίκητες δυνάμεις»

1ο Φεστιβάλ Προφορικής Παράδοσης Κύθνου

Βαρώτσου Τούλα: "Τα Διαμάντια της Αιωνιότητας να φέρουν την νέα γενιά αντιμέτωπη με την Ιστορία και με όσα σημάδεψαν μία δύσκολη κατοχική περίοδο για την ανθρωπότητα".

Ευαγγελία Κούρτη: "Η ποίησή μου θέλω να κατατείνει στην αυτογνωσία και αυτή με τη σειρά της να μας οδηγήσει στο δρόμο της δράσης και της ευθύνης".

Βαγγέλης Μανουβέλος: Έχω την αίσθηση ότι σήμερα φοβόμαστε περισσότερο την ευαλωτότητα, επικοινωνούμε αδιάκοπα, αλλά αποφεύγουμε να εκτεθούμε πραγματικά".

Χρυσούλα Στρίκου: "Το πιο απαιτητικό κομμάτι για μένα ήταν τα μυστικά, καθώς είναι μια έννοια που με προβληματίζει γενικά".