Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Review: Το κορίτσι της πτήσης 5403 - Michel Bussi


Το κορίτσι της πτήσης 5403 - Michel Bussi
Ο Michel Bussi πρωτοσυστήθηκε στο γαλλικό κοινό το 2006 με το βιβλίο Code Lupin (στα ελληνικά Κωδικός Λουπίν). Έκτοτε έχει γράψει και εκδώσει αρκετά βιβλία αγωνίας και μυστηρίου, τα οποία έχουν σημειώσει σημαντικές πωλήσεις. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και πιο εμπορικούς σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και με βραβεία αναγνωστών. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι εννιά γλώσσες. Στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Κέδρος, κυκλοφορούν μόνο δύο του βιβλία, Το κορίτσι της πτήσης 5403 και Τρία Μαύρα Νούφαρα, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Michel Bussi
β) Τίτλος: Το κορίτσι της πτήσης 5403
γ) Έτος Έκδοσης: 2015 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Κέδρος

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το κορίτσι της πτήσης 5403 είναι το πρώτο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, Michel Bussi, που πέφτει στα χέρια μου, το οποίο αγόρασα μάλιστα σε προσφορά. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο ήταν αρκετή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ώστε να προβώ άμεσα στην αγορά του και να το διαβάσω. Η ανάγνωση του κράτησε μόλις 2 ημέρες, ή για να ακριβολογώ, ούτε 2 μέρες. 

Από την αρχή ο συγγραφέας, σε παίρνει μαζί του, βάζοντας σε, σε θέση επιβάτη, της πτήση 5403. Τα δραματικά τελευταία λεπτά των επιβατών, πριν τη συντριβή στα γαλλοελβετικά σύνορα, της πτήση 5403 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Παρίσι, γίνονται γνωστά από την αρχή της ανάγνωσης, στο πρώτο εισαγωγικό κεφάλαιο. 168 από τους 169 επιβάτες βρίσκουν φρικτό και ακαριαίο θάνατο. Μόνο ένας επιζεί. Ένα μωρό, ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Όλοι μιλούν για θαύμα. Ακόμα και οι εφημερίδες οι οποίες κάνουν λόγο για την ως εκ θαύματος διασωθείσα του Μον Τεριμπλ. 

Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, δύο βρέφη, δύο νεογέννητα κοριτσάκια επέβαιναν στο αεροπλάνο. Και τα δύο με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δύο οικογένειες το διεκδικούν. Δεκαοχτώ χρόνια μετά ο ιδιωτικός ερευνητής που έχει αναλάβει την υπόθεση αποφασίζει να αυτοκτονήσει, πριν το κάνει όμως καταγράφει όλη την έρευνα του με σκοπό να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη, τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί. Πριν τραβήξει τη σκανδάλη ανακαλύπτει ένα στοιχείο που θα ανατρέψει τα πάντα, δολοφονείται όμως πριν αποκαλύψει την αλήθεια Από εκεί και μετά αρχίζει η ιστορία, η οποία κρατά 500 και κάτι σελίδες.

Από σελίδα σε σελίδα, το ενδιαφέρον, η αγωνία και το μυστήριο μεγαλώνει. Το ταξίδι της αλήθειας αρχίζει, μέσα από τις προσωπικές σημειώσεις που άφησε πίσω του ο ιδιωτικός ντετέκτιβ. Από το Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη κι από κεί πάλι πίσω μέχρι το σημείο συντριβής, το Μον Τεριμπλ. Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει μια καλοδουλεμένη και καλογραμμμένη ιστορία, με πολύ μυστήριο και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, με την αδρεναλίνη να βρίσκεται μέχρι το τέλος στα ύψη. Ανατρεπτικό φινάλε

Τα συναισθήματα του αναγνώστη εναλλάσσονται διαρκώς για όλους και για όλα. Αγάπη και μίσος μαζί, οργή και θυμός, συμπάθεια και αντιπάθεια για τους χαρακτήρες της ιστορίας που ο καθένας από αυτούς έχει τις δικές του φοβίες, εμμονές, ανασφάλειες και λάθη του παρελθόντος. 

Ο συγγραφέας παρασέρνει τον αναγνώστη μαζί του και τον μετατρέπει σε συνεργάτη του ντετέκτιβ, ώστε να συμμετέχει και αυτός στην ανακάλυψη της αλήθειας, να συνδέσει όλα τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουν στο τέλος και στην λύτρωση. Σαν κινηματογραφική ταινία, όλα γίνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, που κάνει τον αναγνώστη να μην αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. 

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου που διαβάζεται απνευστί και καθηλώνει τον αναγνώστη, χωρίς να κουράζει σε κανένα σημείο, με έντονο σασπένς και αγωνία μέχρι τέλους. Το φινάλε φαίνεται τόσο απλό που κάνει τον αναγνώστη να μείνει με το στόμα ανοιχτό και να αναφωνήσει ότι τελικά τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. 

Τί ανακάλυψε τελικά ο ντετέκτιβ 18 χρόνια μετά από μια εξονυχιστική και άκρως εξοντωτική έρευνα που δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει νωρίτερα;Ποιος τελικά τον σκότωσε και γιατί; Ποιο είναι στη πραγματικότητα το παιδί που σώθηκε και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα; Είναι τα πράγματα όπως φαίνονται ή μήπως όχι; Ένα δισεπίλυτο μυστήριο που εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της τελευταίας πενταετίας, που αγαπήθηκε από 700.000 αναγνώστες στη Γαλλία

Πλοκή: 22 Δεκεμβρίου 1980 Το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. 168 από τους 169 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Σώζεται μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Δύο οικογένειες το διεκδικούν, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη που θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση η οποία έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα όμως καταγράφει όλη του την έρευνα, ώστε να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη: τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί, αυτή την κοπέλα που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα. Καθώς κάθεται στο γραφείο του και ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη, ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει τα πάντα. Δολοφονείται όμως πριν προλάβει να αποκαλύψει την πολυπόθητη αλήθεια... ΕΠΕΖΗΣΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ… ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ