Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ - ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ


Ιφιγένεια εν Αυλίδι

του Ευριπίδη




Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική Διδασκαλία: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου
B Bοηθός Σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά

Πρωταγωνιστούν

Αιμίλιος Χειλάκης
Αθηνά Μαξίμου
Λένα Παπαληγούρα

και οι
Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου,
Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα,
Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.


Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες το Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα περιοδεύσει στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα  αυτό το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία. Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Για τους Έλληνες  η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας την θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.


ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6
ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 27/6

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/6
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 29/6
ΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/6
ΒΥΡΩΝΑΣ
        ΙΟΥΛΙΟΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1/7
ΑΙΓΙΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2/7
ΠΑΤΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/7
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ 4/7

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/7

ΠΕΜΠΤΗ 6/7
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/7
ΛΕΥΚΑΔΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8/7
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9/7
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/7
ΚΟΖΑΝΗ
ΤΡΙΤΗ 11/7
ΛΑΡΙΣΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 13/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/7
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΗΠΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/7

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/7
ΟΙΝΙΑΔΕΣ
ΤΡΙΤΗ 18/7
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/7
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 20/7
ΗΛΙΔΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/7
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/7
ΠΕΤΡΑ
ΤΡΙΤΗ 25/7
ΒΕΑΚΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/7

ΠΕΜΠΤΗ 27/7
ΧΙΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/7
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/7

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/7

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/7

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΤΡΙΤΗ 1/8

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 3/8
ΑΡΓΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/8
ΛΟΥΤΣΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/8

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/8
Ν. ΜΑΚΡΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/8
ΒΟΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ 8/8
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/8
ΞΑΝΘΗ
ΠΕΜΠΤΗ 10/8
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/8
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/8
ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/8
ΚΑΣΑΝΔΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/8

ΤΡΙΤΗ 15/8

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/8

ΠΕΜΠΤΗ 17/8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/8

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/8

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/8
ΧΑΝΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/8
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΤΡΙΤΗ 22/8
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/8

ΠΕΜΠΤΗ 24/8
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/8
ΣΕΡΡΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/8
ΦΙΛΙΠΠΟΙ(ΚΑΒΑΛΑ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/8
ΔΙΟΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/8

ΤΡΙΤΗ 29/8
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/8
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ 31/8
ΜΕΝΙΔΙ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/9
ΘΗΒΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9
ΚΟΡΥΔΑΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 3/9

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/9
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 5/9
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/9
ΒΡΙΛΗΣΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 7/9

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ