Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναυλία "Of Music and Shades" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Συναυλία
Of Music and Shades



Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν συναυλία για φωνή και πιάνο με τίτλο "Of Music and Shades", την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Αμερικανός πιανίστας David Johnson και η Βελγίδα πιανίστρια Elke Robersscheuten, η σοπράνο Τίνα Ανδρικοπούλου και η μέτζο σοπράνο Ελένη Μπαρκαγιάννη.


Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Charles Ives (1874-1954), Samuel Barber (1910-1981), Benjamin Britten (1913-1976), Gian Carlo Menotti (1911-2007) και David Johnson. Φως και σκιά ξεδιπλώνουν τις αποχρώσεις τους σε έναν μουσικό καμβά συνθετών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα παιδί απειλείται με όλα τα είδη των μαρτυρίων αν δεν πέσει για ύπνο, ένα αηδόνι τραγουδάει το ερωτικό του τραγούδι όλη νύχτα, ένα αγόρι παρατηρεί μια λεοπάρδαλη κλεισμένη σε κλουβί κι αναρωτιέται.

Για μερικούς από τους συνθέτες και τα έργα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση ο David Johnson σημειώνει «Ο Charles Ives είναι μια από τις πραγματικά μοναδικές ιδιοφυίες στον μουσικό κόσμο του 20ου αιώνα. Τα σημαντικά έργα του, παρόλο που γράφτηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα μοιάζουν σαν να γράφτηκαν μόλις χτες. Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά τον πόλεμο, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με το έγκριτο μουσικό λεξικό Grove «Μερικά [από τα έργα του] είναι τόσο περίπλοκα και πολυτονικά που αψηφούν την ερμηνεία». Τα έργα του Britten υπό το γενικό τίτλο “A Chorus of Lullabies” είναι μελοποιημένα κείμενα διαφόρων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο William Blake, και αποτελούν έξοχα παραδείγματα του «μοντέρνου συντηρητικού» μουσικού ύφους του συνθέτη. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1947 στο φεστιβάλ Aldeburgh όπου ο Britten χαιρετίσθηκε ως ο πρώτος μεγάλος Βρετανός συνθέτης όπερας μετά τον Purcell. Στην συναυλία συμπεριλαμβάνονται και πέντε έργα μου: τρία μελοποιημένα ποιήματα του T.S. Eliot καθώς και δύο δικά μου μελοποιημένα ποιήματα, τα “Recollections” και “Christmas Eve in Bed” τα οποία, παρότι έγραψα πριν μερικά χρόνια, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό».

Αναλυτικά βιογραφικά των συντελεστών της συναυλίας στην σελίδα 2.

Εκδήλωση
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, 20:00

Συμμετέχουν
David Johnson, Τίνα Ανδρικοπούλου, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Elke Robersscheuten

Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2103680052) www.hau.gr/culture

Φωτογραφία: Eni Koukoula Ο David Johnson γεννήθηκε στο San Pedro της Καλιφόρνια και σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Redlands στην Καλιφόρνια, όπου μελέτησε δίπλα στην Louanne Fuchs. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ετήσιο Redlands Bowl Competition και συνέχισε την μουσική του εκπαίδευση δίπλα στον Earl Voorhies  και στην Isabelle Byman στο Manhattan School of Music στη Νέα Υόρκη, όπου ολοκλήρωσε επιτυχώς και με διάκριση τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 1980 πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από την εφημερίδα των New York Times, ενώ ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες συναυλίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Δούλεψε επί σειρά ετών στο Λονδίνο με την Carola Grindea, ιδρύτρια του EPTA (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διδασκάλων Πιάνου), πάνω στη μουσική ερμηνεία και στην σημασία της αντιμετώπισης και εξάλειψης του άγχους και της φυσικής κόπωσης από τους πιανίστες. Τον Ιούλιο του 2005 τιμήθηκε για το έργο του από την Beethoven Piano Society of Europe. Πρόσφατα μετακόμισε στην Αθήνα.


Η Τίνα Ανδρικοπούλου σπούδασε μονωδία στην Αθήνα και συνέχισε δίπλα στην Mechthild Schaumleffel-Stamatakis για την τελειοποίηση της τεχνικής και την μελέτη εκτενούς ρεπερτορίου. Σπούδασε πιάνο με τον Γ. Πατεράκη και Baroque ερμηνεία με τους Ν. Παναγιωτίδη και Δ. Κούντουρα. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Μ. Goritzki, R. Davies, Ch. Santon, Ν. Σπανό, H. Rilling, Chr. Pluhar και Michael Chance. Το ευρύ ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από τον Mεσαίωνα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Μέλος του trio “eclipsis” και του "Ortensia" baroque ensemble, έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παραδίδει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού εστιάζοντας στην σύνδεση σώματος & αναπνοής μέσω ασκήσεων yoga αλλά και άλλων διαδεδομένων μεθόδων ανάπτυξης της σωματικής επίγνωσης και νοημοσύνης.

Η Ελένη Μπαρκαγιάννη μεγάλωσε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 5 χρονών. Πήρε Πτυχίο Πιάνου και Αρμονίας και συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας Δίπλωμα Μονωδίας με την Σόνια Καραμανιάν και μαθητεύοντας κοντά στην Mechthild Stamatakis. Είναι μόνιμο μέλος στην Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχοντας και σολιστικά, τόσο μέσα στην χορωδία όσο και σε ατομικές της συναυλίες.

 
Η Elke Robersscheuten γεννήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου. Άρχισε τις μουσικές της σπουδές μαθαίνοντας πιάνο στη Μουσική Ακαδημία του Ekeren, όπου γρήγορα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την παλαιά μουσική και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία. Σπούδασε τσέμπαλο με την  Ludmila Tchakalova και εκκλησιαστικό όργανο με τον Lieven Strobbe. Ακολούθησε ανώτατες μουσικές σπουδές στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας με τον πιανίστα Levente Kende και στο Lemmensinstituut, όπου σπούδασε μουσική δωματίου, πιάνο με τους Renaat Beheidt και Alan Weiss και τσέμπαλο με την Kris Verhelst αποκτώντας τον τίτλο Master in Music. Η Elke Robersscheuten δίδαξε πιάνο σε Μουσικές Ακαδημίες του Βελγίου. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες ως πιανίστα, τσεμπαλίστα και συνοδός.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα