Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υποβολή προτάσεων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2018: Πρόσκληση ενδιαφέροντος


Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Υποβολή προτάσεων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2018
Πρόσκληση ενδιαφέροντος


Για την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2018, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους υπόψη του καλλιτεχνικού διευθυντή από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017 για την Πειραιώς, το Ηρώδειο και το Άνοιγμα στην Πόλη, και από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου 2017 για την Επίδαυρο και τη Μικρή Επίδαυρο. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα καταρτιστεί τόσο από αναθέσεις έργων όσο και από επιλογή καλλιτεχνικών προτάσεων που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης. Οι προτεινόμενες παραγωγές δεν πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα. Δεν γίνονται δεκτές προτάσεις από καλλιτέχνες που παρουσίασαν δουλειά τους στο Φεστιβάλ το 2017. Επιθυμώντας να διευκολύνουμε τους φορείς, ομάδες και καλλιτέχνες, σχετικά με τον τρόπο υποβολής των προτάσεων, προτείνουμε 3 ξεχωριστές κατηγορίες που μπορούν να αφορούν οι αιτήσεις:

1. Παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικής για την Πειραιώς 260 και για το Ηρώδειο
2. Παραστάσεις θεάτρου (αλλά και χορού ή μουσικής) για την Επίδαυρο (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ή Μικρή Επίδαυρος) με τη θεματική «Πολιτεία και πολίτης»
3. Προτάσεις για την ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη».

Για την υποβολή της αίτησης είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Φ. την Τρίτη 20 Ιουνίου.


Αναλυτικές πληροφορίες:

1. Παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικής για την Πειραιώς 260 και για το Ηρώδειο. Οι προτάσεις κατατίθενται από φορέα, παραγωγό ή καλλιτέχνη (σκηνοθέτη, χορογράφο κτλ.). Όσον αφορά το θέατρο, προτάσσουμε την επιστροφή στο αυτοτελές θεατρικό έργο, κλασικό ή σύγχρονο, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και διασκευές από τη λογοτεχνία, devised εγχειρήματα κλπ. Θα συνεκτιμηθεί αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που αποσκοπούν στο να εξασφαλιστεί η μελλοντική προοπτική των παραστάσεων και πέραν των πλαισίων του Φεστιβάλ, όπως και αν έχουν  αναζητήσει συμπληρωματικά πόρους και από πηγές εκτός του Φεστιβάλ Αθηνών. Το ίδιο ισχύει και για τις παραστάσεις της Επιδαύρου και του Ανοίγματος στην πόλη. Δεκτές γίνονται προτάσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

2. Παραστάσεις για την Επίδαυρο (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ή Μικρή Επίδαυρος) με τη θεματική «Πολιτεία και πολίτης». Εκτός των προτάσεων έργων αρχαίου δράματος, μπορούν επίσης να κατατεθούν (κυρίως για τη Μικρή Επίδαυρο) προτάσεις έργων θεάτρου, μουσικής ή χορού που «συνομιλούν» με έργα του αρχαίου δράματος, πάντα στο πλαίσιο της θεματικής του 2018. Δεκτές γίνονται προτάσεις έως τις 31 Ιουλίου.


3. «Άνοιγμα στην πόλη» (site specific / site sensitive / community work)
Οι προτάσεις αυτές αφορούν δρώμενα και εγκαταστάσεις με χαρακτήρα site-specific (που ορίζονται και δημιουργούνται σε σχέση με συγκεκριμένους δημόσιους χώρους όπως πλατείες, στοές, γειτονιές, αρχαιολογικούς χώρους), site sensitive (που λειτουργούν σε σχέση με ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε αντίστοιχους χώρους και σε άλλες περιοχές)  και community work (που προκύπτουν σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, κατοίκους, συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών κ.λπ.). Στόχος αυτών των έργων είναι να αναδείξουν άγνωστες ή αθέατες πτυχές της πόλης και των κοινοτήτων της, προσκαλώντας το κοινό να βιώσει την πόλη ως μια νέα εμπειρία.  Ενδεικτικά, μπορεί να εμπλέκουν στην ιδιαίτερη δραματουργία τους την ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου, την εμπορική ζωή της πόλης κ.ά. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προτάσεις που είναι αποτέλεσμα συμπράξεων με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς (ενδεικτικά, φορείς όπως πανεπιστημιακά τμήματα, Υπουργεία εκτός του ΥΠΠΟΑ, επαγγελματικές ενώσεις, ΜΚΟ, εμπορικές εταιρείες κτλ.). Τέλος, σε προτάσεις παραστάσεων που μπορούν να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Αθηνών είτε μεταφερόμενες σε άλλα μέρη, είτε συνεχιζόμενες στον αρχικό τόπο σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.
Για το άνοιγμα στην πόλη και την υλοποίηση τέτοιων δράσεων το Φεστιβάλ συνεργάζεται και με τον Δήμο Αθηναίων και το Athens Culture Net.

Καθώς το 2018 η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ Παγκόσμια  Πρωτεύουσα Βιβλίου, μας ενδιαφέρουν και προτάσεις σχετικές με το βιβλίο. Ζητούμενο δεν είναι οι προτεινόμενες εκδηλώσεις να περιοριστούν σε  αναγνώσεις κειμένων και αναλόγια, αλλά να ευνοούν την ανάδειξη της συμβολικής του βιβλίου και τη σχέση του με τις άλλες τέχνες. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε προτάσεις που ενθαρρύνουν την αγάπη για την ανάγνωση και τη σχέση των κατοίκων, μικρών και μεγάλων, με το βιβλίο, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές του αστικού ιστού. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή και του Φεστιβάλ Αθηνών. Προτάσεις δεκτές και για τις εναρκτήριες εκδηλώσεις, πέραν της καλοκαιρινής διάρκειας του Φεστιβάλ.

Μέσα από την ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη», το Φεστιβάλ Αθηνών θα εστιάζει κάθε χρόνο σε μία διαφορετική πόλη ή περιοχή εντός των ορίων του νομού Αττικής. Για το 2018 η πόλη εστίασης είναι η Ελευσίνα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για όσους καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη πριν καταθέσουν τις προτάσεις τους, η Ελευσίνα 2021 θα πραγματοποιήσει δύο περιπάτους - ξεναγήσεις στην πόλη, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουνίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00. Για τη συμμετοχή τους στους περιπάτους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το όνομά τους και την ημέρα που προτιμούν στο info@eleusis2021.eu

Οι προτάσεις για τον Πειραιά θα απευθύνονται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπόψη του καλλιτεχνικού διευθυντή: artisticdirector@dithepi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ