Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα νέο Φεστιβάλ έρχεται δίπλα στη θάλασσα | Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων


Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα
Πολυχώρος Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Πάρκο Εργατιάς

Πρόγραμμα Θεατρικών Παραστάσεων

Φέτος το καλοκαίρι ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη πριν λίγες μέρες στον εμβληματικό χώρο των πρώην Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις, την χαρακτηριστική καμινάδα, αλλά και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν ως τη σκηνή, αποτελεί το φυσικό σκηνικό του χώρου, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο εκδηλώσεων, το «Πάρκο Εργατιάς».



Μια έκταση που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πειραϊκή ακτογραμμή και που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν σκουπιδότοπος, πέρασε στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο οποίος καθάρισε και διαμόρφωσε τον χώρο, φιλοξενώντας πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα νέο ανοιχτό θέατρο 1.000 θέσεων. Εκεί διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα», το οποιο περιλαμβάνει  σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και ένα σύνολο συναυλιών, με γνωστούς πρωταγωνιστές και καταξιωμένους καλλιτέχνες, τους οποίους το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο.

Το μουσικό πρόγραμμα έχει ήδη ανακοινωθεί: Σωκράτης Μάλαμας,  Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Active Member, Haig Yazdjian, Δημήτρης Υφαντής και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες.

Το θεατρικό πρόγραμμα της εναρκτήριας χρονιάς του φεστιβάλ, είναι εντυπωσιακό. Δύο από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών που παρακολούθησαν μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό («Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» της ομάδας Ιδέα & «Κατερίνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη), η διαδραστική παράσταση-ύμνος στη ζωή που συγκίνησε την περασμένη άνοιξη το κοινό της Αθήνας («Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη), η κωμική έκπληξη της φετινής θεατρικής σεζόν («Χαρτοπόλεμος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη), ο επιδαύριος «Οιδίπους επί Κολωνώ» δια χειρός Σταύρου Τσακίρη με έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών, παραστάσεις για παιδιά και για όλη την οικογένεια («Είστε και φαίνεστε» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι & «Τα δώρα του προημηθέα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσαμάκου), το stand up show του Δημήτηρη Χριστοφορίδη με τον Ηλία Φουντούλη και η ομάδα ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς Κινείται» που συμπράτει ζωντανά επί σκηνής με τους Χαϊνηδες, αποτελούν το θεατρικό μωσαϊκό του φετινού φεστιβάλ.

Με σεβασμό, εξωστρέφεια και πλουραλισμό, το «Φεστιβάλ στη θάλασσα» φιλοδοξεί από την πρώτη χρονιά να συνδυάσει θεάματα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και εμπορικής επιτυχίας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει δωρεάν τις νέες δημιουργικές θεατρικές δυνάμεις της χώρας και τις σημαντικότερες όψεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Ελάτε να απολαύσουμε μαζί τις καλοκαιρινές νύχτες με μουσική και θέατρο, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα μοναδικό σκηνικό που μας θυμίζει ότι ο πολιτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο.

Οι παραστάσεις αναλυτικά

28.6 | Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» (Κώστας Γάκης – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2006, Κωνσταντίνος Μπιμπής – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2017, Αθηνά Μουστάκα) έχει πραγματοποιήσει τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και συμμετοχές σε Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Σερβία, Πορτογαλία και Ζυρίχη.

4.7 | Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα
Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις κωμικές και πικρές στιγμές της ζωής της, παίζοντας τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου.  Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Φέτος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη με την πολύγλωσση ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου επί σκηνής.

6.7 | Είστε και φαίνεστε
Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου, κλείνοντας 6 χρόνια δράσης, παρουσιάζει μια ιστορία από τα πίσω θρανία. Το έργο καταπιάνεται με ένα από τα πλέον κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικός εκφοβισμός), και ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε την σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό (Bullying). Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Θάνος Αλεξίου και Μιχάλης Τιτόπουλος. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη & Βασίλη Κουκαλάνι. Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Φοίβου Δεληβοριά.

13.7 | Χαρτοπόλεμος
Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, ένα σύγχρονο "Βυσσινόκηπο", πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μία κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, συγκρούονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται. Σε μια μόνο μέρα, παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση -οικονομική αλλά και συναισθηματική- οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη…. Ένα κωμικοτραγικό θρίλερ  που πραγματεύεται τα αδιέξοδα και τις "δολοφονικές" συγκρούσεις της αποδομημένης νεοελληνικής οικογένειας, με φόντο το εξίσου διαλυμένο νεοελληνικό κράτος. Ένας «ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ» που θα σκορπίσει στον αέρα  τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Παίζουν οι Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Φοίβος Ριμένας. Ένα έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

23. 7 | Stand Up Comedy, με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Ηλία Φουντούλη
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ηλίας Φουντούλης, δύο απο τους καλύτερους stand up comedians, έρχονται για μία και μοναδική παράσταση. Με όχημα τα καλύτερα τους κείμενα υπόσχονται μια βραδιά γέλιου. Το έχουν ξανακάνει, ξέρουν.

26.7 | Κατερίνα
Η Κατερίνα ξαναβγαίνει απ το βιβλίο της. Η παράσταση - φαινόμενο που έχει ήδη ξεπεράσει τους 40000 θεατές επιστρέφει στην Αθήνα. Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

31.7 | Τα δώρα του προμηθέα
Ξεπηδώντας μέσα από την ύλη των βιβλίων του Δημοτικού σχολείου, της μυθολογίας και των αρχαίων θεών, το έργο ταξιδεύει τους ήρωες μέχρι το σύγχρονο κόσμο, με σκοπό να αναδείξει διάφορα κοινωνικά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους σήμερα. Η αποξένωση, η προσκόλληση στην εικονική επαφή και πραγματικότητα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο και την τρίτη ηλικία είναι μερικά από τα ζητήματα που παρουσιάζονται και δίνουν τροφή για σκέψη στα μικρά παιδιά και ερεθίσματα για μια διαφορετική αντιμετώπιση σε μικρούς και μεγάλους. Ο Προμηθέας ύστερα από την απαράμιλλη πράξη αγάπης προς τους ανθρώπους να τους χαρίσει τη φωτιά, τιμωρείται από τον Δία αλλά απελευθερώνεται από τον Ηρακλή. Ο βασιλιάς των θεών, εξοργισμένος που ο Προμηθέας γλύτωσε από τα δεινά του αποφασίζει να του δώσει μια τιμωρία πιο ταιριαστή, γι’ αυτό και τον στέλνει στο σύγχρονο κόσμο, όπου η μοίρα του αυτή τη φορά είναι πλέον στα χέρια τα δικά του αλλά και των ανθρώπων. Θα τα καταφέρει άραγε; Μια παράσταση της Παιδικής Σκηνής ΔΗ.ΛΙ. σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσαμάκου.

5.8 | Οιδίπους επί Κολωνώ
Yπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Σταύρου Τσακίρη, ένας θίασος αρίστων παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ». Η παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρη Τρουπάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Δημήτρη Λάλο και τον Κώστας Καζάκο στον ρόλο του Οιδίποδα, έρχεται στο Κερατσίνι για μία και μοναδική βραδιά. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού.

27.8 | Το σωματίδιο του Θεού
Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του. Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Χαϊνη Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής - υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, η σκοτεινή ενέργεια και οι μαύρες τρύπες, προκειμένου να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τί τελικά θα απογίνουμε. Ερμηνεία & συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα. Από την ομάδα «κι όμΩς κινείται», βασισμένο σε κείμενα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.
Ωρα έναρξης των παραστάσεων: 21.30 | Ελεύθερη είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις
Πρόσβαση: Από ΗΣΑΠ Πειραιά, το τρόλει 20 και το λεωφορείο 859.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ