Ακούσαμε και προτείνουμε: Θέμος Σκανδάμης & band live στο Baumstrasse

Χθες βράδυ στο Baumstrasse, ο Θέμος Σκανδάμης και η μπάντα του έστησαν μια συναυλία που δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει. Προχώρησε ήρεμα, με ακρίβεια, και κέρδισε τον χώρο σταδιακά, σαν κάτι που ξέρει πολύ καλά που πατά και δεν βιάζεται να αποδείξει τίποτα.

Η σκηνή γέμισε με ήχο σχεδόν αμέσως. Όχι θόρυβο, αλλά παρουσία. Η μπάντα λειτούργησε σαν σώμα ενιαίο, με ελευθερία στις κινήσεις και σαφή αίσθηση μέτρου. Κάθε μουσικός είχε χώρο να αναπνεύσει, χωρίς να χάνεται η συνοχή. Το αποτέλεσμα ήταν ζωντανό, απρόβλεπτο εκεί που έπρεπε, ελεγχόμενο εκεί που χρειαζόταν.

Η «Χρυσάνθη» στάθηκε στον πυρήνα της βραδιάς. Τα τραγούδια ακούστηκαν δεμένα, με φυσική συνέχεια μεταξύ τους, σαν να γράφτηκαν για να παιχτούν ζωντανά. Δεν υπήρξε νοσταλγική διάθεση ούτε ανάγκη εξήγησης. Οι στίχοι ειπώθηκαν καθαρά, χωρίς υπερβολική έμφαση, και άφησαν τον χώρο να γεμίσει από τα βλέμματα, τις μικρές αντιδράσεις, τις σιωπές του κοινού.

Ο Σκανδάμης στη σκηνή ήταν ακριβώς όπως στα τραγούδια του: ελαφρώς εκτεθειμένος, με χιούμορ που λειτουργεί ως άμυνα και ως σχόλιο ταυτόχρονα. Δεν επιδίωξε την οικειότητα, αλλά την επέτρεψε. Μίλησε λίγο, όσο χρειαζόταν, και τραγούδησε σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν χωρίς πολλές λέξεις.

Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά δεν κορυφώθηκαν θεαματικά. Κράτησαν μια εσωτερική θερμοκρασία, αυτή που σε κάνει να συμμετέχεις χωρίς να το συνειδητοποιείς. Το κοινό ακολούθησε με προσοχή, με συγκέντρωση, με εκείνη τη σπάνια διάθεση να ακούσει και όχι απλώς να βρεθεί εκεί.

Όταν η συναυλία τελείωσε, δεν υπήρξε αίσθηση φινάλε. Περισσότερο έμοιαζε με κάτι που έκλεισε σωστά τον κύκλο του. Ένα live που δεν στηρίχτηκε σε συνθήματα ή εύκολες κορυφές, αλλά στην εμπιστοσύνη ότι το τραγούδι, όταν λέγεται όπως πρέπει, αρκεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγγελος Λαμέρας: "Στην εποχή μας, αυτός που νιώθει τον ρομαντισμό -είτε στον έρωτα είτε στους κοινωνικούς αγώνες- νιώθει εσωτερική εξορία".

Βασίλειος Α. Κυβέλλος: : "Το όνειρο είναι το διαβατήριο για το πέρασμα του πρωταγωνιστή στο παράλληλο σύμπαν του παρελθόντος του".

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ζητείται Φωνή» της Άννας Σιμιτσοπούλου

«Το φτερωτό άλογο» του Ν. Καζαντζάκη στην παιδική σκηνή του θεάτρου Βεάκη | Θεατρ. Απόδοση: Άνδρη Θεοδότου - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

Είδαμε και προτείνουμε: «Δύο Σιωπές» της θεατρικής ομάδας Mirror στο θέατρο Brecht 2510