ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» | ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» | ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΑΤΩ

 

Την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ερατώ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Αλέν Μπαντιού με τίτλο «Ο Εικοστός Αιώνας».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νατάσα Κατσογιάννη, ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ ψυχανάλυσης.

Μιχάλης Νικολακάκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γιάννης Πρελορέντζος, καθηγητής στο Τμήμα φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. 

Χάρης Ράπτης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα επικοινωνίας, μέσων και πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μιχάλης Τέγος, διδάσκων στο Τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Διαβάζουν και απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Ελίζα Σκολίδη και Ορέστης Χαλκιάς.

 

Συντονίζει ο Βλάσης Σκολίδης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. 

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://tinyurl.com/ykf5yjsu

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο 20ος αιώνας έχει δικαστεί και καταδικαστεί: αιώνας του ολοκληρωτικού τρόμου, των ουτοπικών και εγκληματικών ιδεολογιών, αιώνας γεμάτος κενές αυταπάτες, γενοκτονίες, ψευτο-πρωτοπορίες, με την αφαίρεση να υποκαθιστά παντού τον δημοκρατικό ρεαλισμό.

Δεν επιθυμώ να πάρω το μέρος ενόςκατηγορουμένου που μπορεί ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ούτε προτίθεμαι να διακηρύξω, όπως κάνει ο Φραντς, ο ήρωας του έργου του Σαρτρ Οι έγκλειστοι της Αλτόνα, «Σήκωσα τον αιώνα στους ώμους μου και είπα: Θα αναλάβω την ευθύνη!». Θέλω μονάχα να εξετάσω με ποιον τρόπο αυτός ο καταραμένος αιώνας μίλησε για τον εαυτό του, μέσααπό το δικό του γίγνεσθαι. Θέλω να ανοίξω τον φάκελο του 20ου αιώνα, έτσι όπωςστοιχειοθετείται μέσα στον αιώνα και όχι όπως τον κρίνουμε εμείς οι χορτασμένοι ειδήμονες.

Για τον σκοπό μου, αξιοποιώ ποιήματα, φιλοσοφικά αποσπάσματα, πολιτικούς στοχασμούς, θεατρικά έργα… Ένα πλούσιο υλικό, που κάποιοι το θεωρούν παρωχημένο, με το οποίο ο αιώνας δηλώνει πώς σκέφτεται τη ζωή του, το δράμα του, τις δημιουργίες του, το πάθος του.

Και διαπιστώνω τότε πως, αντίθετα προς τις εκπεφρασμένες επικρίσεις, το πάθοςτου 20ου αιώνα δεν υπήρξε διόλου πάθος του φαντασιακού ή των ιδεολογιών. Ούτε καν μεσσιανικό πάθος. Το τρομερό πάθος του 20ου αιώνα, ενάντια στην προφητική αύρα του 19ου, ήταν το πάθος του πραγματικού. Το ζητούμενο ήταννα ενεργοποιηθεί το Αληθινό, εδώ και τώρα.

 

Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα

Κορυφαία μορφή της γαλλικής διανόησης, ο Alain Badiou (1937) αποτελεί αναμφίβολα, σε παγκόσμιο επίπεδο, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή στοχαστές. Καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8 και κατόπιν στην Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ, έχει δημοσιεύσει δεκάδες συγγράμματα, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Το είναι και το συμβάν(1988),Λογικές των κόσμων(2006) και Η εμμένεια των αληθειών(2018). Το στοχαστικό του εγχείρημα προτείνει έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό της φιλοσοφίας σε συνάρτηση με τα τέσσερα πεδία παραγωγής αληθειών: Επιστήμη, Πολιτική, Τέχνη, Έρωτας. Η πολυδιάστατη σκέψη του Μπαντιού συμβαδίζει με την πολύπλευρη δραστηριότητα του ίδιου ως μαθηματικού, πολιτικού ακτιβιστή, μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της πολυπρισματικής προσέγγισης είναι το βιβλίο Ο εικοστός αιώνας (Ερατώ, 2024). Εκεί ο συγγραφέας ιχνηλατεί τις ιδεολογικές καινοτομίες του αιώνα μέσα από τις δημιουργίες ποιητών (Μαντελστάμ, Κάμπος, Σεν Τζον Περς, Τσέλαν), λογοτεχνών (Μπρεχτ, Μπρετόν), στοχαστών (Φρόιντ, Σαρτρ, Φουκό) και πολιτικών πρωταγωνιστών (Λένιν, Μάο).Για να διαπιστώσει ότι το πάθος του 20ου αιώνα δεν αφορούσε τις φαντασιακές ή ιδεολογικές ουτοπίες για τις οποίες τόσο πολύ κατηγορήθηκε, αλλά ήταν πάθος για το πραγματικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: «Άνθρωπος του Θεού» – Όταν η πίστη συγκρούεται με την απελπισία

Είδαμε και προτείνουμε: Η Σκύλα του Georges de la Fouchardière, σε απόδοση και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά

Είδαμε και προτείνουμε: «ΜΕΤΑΝΑΑΑΑΣΤΕΣ» ή «Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν τη βάρκα» του Ματέι Βιζνιέκ

Είδαμε και προτείνουμε: «Συγγνώμη κύριε Μπέκετ»