ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ του ΛΟΡΚΑ - στο ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

 

«ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ»

 του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα


 

Σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη

Στο ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ στο Γκάζι

Έναρξη παραστάσεων 9 Νοεμβρίου 2024

“Ματωμένος Γάμος” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ένα αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου, έρχεται από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, στο Γκάζι.

Γεμάτο πάθος και συγκρούσεις, ανάμεσα στα “θέλω” και τα “πρέπει” των ανθρώπων, μέσα σε μια κοινωνία που τους φοβίζει, τους παγιδεύει και τους συντρίβει. Ακραίο ερωτικό πάθος και ακραίος ανθρώπινος πόνος. Ένα υπέροχο ποιητικό κείμενο. Ένα έργο που “πιάνει” το θεατή από την αρχή και δεν τον αφήνει ως το τέλος. Ένα έργο κλασικό και επίκαιρο  μαζί.

 Ένα πεδίο μάχης και έρωτα. Ένας τόπος γεμάτος συγκρούσεις. Ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου, ανάμεσα σε ιδέες και στάσεις ζωής, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Μέσα από μια γη κακοτράχαλη, γεμάτη χώμα και πέτρες,  αναβλύζει ο έρωτας και το πάθος για ζωή. Αλλά κάπου εκεί, κρυμμένος παραμονεύει και ο θάνατος. Ο “Ματωμένος Γάμος” είναι ένα απλό, λαϊκό έργο, που πολεμάει τη στενομυαλιά μιας συντηρητικής κοινωνίας. Πάθος, έρωτας, θάνατος, μέσα σε μια κοινωνία ανελεύθερη. Αυτό είναι το πλαίσιο της παράστασής.

Ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί αριστοτεχνικά την παράσταση και υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του έργου το οποίο έχει μεταφράσει, συνδυάζοντας τον ρεαλιστικό  με τον ποιητικό λόγο, σε μια αέναη αλληλουχία.

Η παράσταση επιχειρεί μια ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό και το συμβολισμό. Ανάμεσα σε μια πεζή και σε μια ποιητική πραγματικότητα. Ο έρωτας είναι φύση. Κι όταν η φύση έρθει σε σύγκρουση με την κοινωνία, τότε θα μετατραπεί σε αμείλικτο τιμωρό”.

 

Η συναρπαστική παράσταση στέκεται με απόλυτο σεβασμό στο ποιητικό - συμβολικό σύμπαν του Γκαρθία Λόρκα. Στον κακοτράχαλο τόπο, στη δύναμη των στοιχείων της φύσης, στις ποιητικές δυνάμεις του φεγγαριού, στη ζητιάνα – θάνατο, στο πάθος, το αίμα, τον ανθρώπινο πόνο.

Το Ντουέντε (duende) είναι κι εδώ το κλειδί της απόδοσης του έργου. Όλες οι στιγμές της παράστασης, μεταφέρουν την ιστορία σε έναν τόπο μαγικό και σε χρόνο αδιευκρίνιστο, ωστόσο με όλα τα ισπανικά στοιχεία, που θα  μπορούσαν να είναι και ελληνικά ή παγκόσμια.

Πόθος, αγάπη, πόνος, πένθος.

Και κάπου εκεί, ο θεατής καλείται να πάρει αποφάσεις, να τοποθετηθεί απέναντι στις ποικίλες πραγματικότητες που αναδύονται από το έργο και τον κυκλώνουν.

Τους συγκλονιστικούς ρόλους του έργου ερμηνεύει ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών: Μάνα: Εβίτα Παπασπύρου, Νύφη: Φάνια Νταλιάνη, Λεονάρντο: Γιάννης Τσόρβας. Γαμπρός: Χρήστος Ζαχάρωφ, Γυναίκα του Λεονάρντο: Σιλβάνα Σοντίνι, Πατέρας της Νύφης: Μίλτος Δημουλής, Γειτόνισσα: Αγγελική Λυμπεροπούλου, Υπηρέτρια: Μαρία Κολοκυθά, Πεθερά - Κοριτσάκι: Ευγνωσία Σοφιανίδου, Ξυλοκόποι -Μοίρες: Αγγελική Λυμπεροπούλου, Μαρία Κολοκυθά, Ευγνωσία Σοφιανίδου, Φεγγάρι: Σιλβάνα Σοντίνι, Ζητιάνα: Φάνια Νταλιάνη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετάφραση – Διασκευή: Κώστας Νταλιάνης

Σκηνογραφία: Αντώνης Χαλκιάς

Κοστούμια: Βάνια Αλεξάντροβα

Μουσική σύνθεση: Εβίτα Παπασπύρου- Μάρω Λεσιώτη

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Νταλιάνης

Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη

Φωτισμοί: Κώστας Νταλιάνης

Πρωταγωνιστούν: Εβίτα Παπασπύρου, Φάνια Νταλιάνη, Γιάννης Τσόρβας, Χρήστος Ζαχάρωφ, Σιλβάνα Σοντίνι, Μίλτος Δημουλής, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Μαρία Κολοκυθά, Ευγνωσία Σοφιανίδου.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Δαμοκλέους 8, Αθήνα 118 54 (Γκάζι)

Τηλέφωνα:
210 3470 670,
693 2454 812, 698 1712 406

E-mailthiasos@modernoikairoi.gr

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/thiasosmodernoikairoi

 

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 9μ.μ.

 

Διάρκεια έργου: 1:40 χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 18 ευρώ

Ομαδικό & group , οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ

Καθημερινές για σχολεία : 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.more.com/theater/matomenos-gamos/?newlayout=true

και στο ταμείο του θεάτρου (ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ) Από Δευτέρα έως Παρασκευή 4-8 το απόγευμα/ Σάββατο και Κυριακή από 7μ.μ.


 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".