Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Δεσποινίς ετών 39… και κάτι ψιλά»

 


Το μυθιστόρημα «Δεσποινίς ετών 39… και κάτι ψιλά» της Θεοφανίας Ανδρονίκου - Βασιλάκη αποτελεί μια διασκεδαστική και οξυδερκή συνέχεια του επιτυχημένου πρώτου βιβλίου της σειράς, «Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά». Με το χιούμορ και την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τη γραφή της, η συγγραφέας καταφέρνει να προσεγγίσει θέματα που αφορούν την ενηλικίωση, τη ζωή μετά τα 40, και τον τρόπο με τον οποίο οι ήρωές της παλεύουν να αποδεχτούν τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τέσσερις χαρακτήρες, οι οποίοι βρίσκονται στο μεταίχμιο της ηλικίας των σαράντα και ανακαλύπτουν ότι η ζωή τους απέχει πολύ από τα όνειρα που είχαν στα νεανικά τους χρόνια. Το καθένα από τα πρόσωπα της ιστορίας κουβαλά διαφορετικά βάρη, προσδοκίες και απογοητεύσεις, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη σαρκαστική και άκρως κωμική αφήγηση.

- Γιώτα: Η Γιώτα παρουσιάζεται ως η κλασική σύζυγος και μητέρα, με ένα γάμο που έχει χάσει την αίγλη του. Η σχέση της με τον Αντωνάκη είναι μονοδιάστατη, με την σεξουαλική τους ζωή να περιγράφεται ως καθήκον, παρόμοιο με το σιδέρωμα. Επιπλέον η παρεμβατική πεθερά κάνει ακόμα πιο δύσκολη την σχέση του ζευγαριού. Με το χιούμορ της, η συγγραφέας καταγράφει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα που κυριαρχεί σε πολλούς γάμους, ενώ θίγει και την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία.

- Τζένη: Η Τζένη αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα που δεν ακολούθησε την κοινωνική νόρμα. Η άρνησή της να ακολουθήσει τα όνειρα της μητέρας της για μια «παραδοσιακή» καριέρα και η προσπάθειά της να γίνει αεροσυνοδός φέρνει γέλιο αλλά και προβληματισμό για τις επαγγελματικές επιλογές και τις προσδοκίες της οικογένειας. Μέσα από την ιστορία της, ο αναγνώστης συνδέεται με τις αποτυχίες και τις δεύτερες ευκαιρίες.

- Μυρτώ: Ο χαρακτήρας της Μυρτώς αναδεικνύει το θέμα της τοξικής εργασιακής ζωής, όπου η ηρωίδα παλεύει ανάμεσα σε έναν αφόρητο προϊστάμενο και έναν αποτυχημένο έρωτα. Υπεραναλυτική και τελικά καθόλου επεμβατική και αποφασιστική αφήνει πάντα εκκρεμότητες. Το βιβλίο εξετάζει με κωμικό τρόπο την αγωνία και τον εκνευρισμό που δημιουργούν αυτές οι σχέσεις, προσφέροντας όμως και μια αίσθηση αυτογνωσίας.

- Ρούλης: Ο Ρούλης είναι ένας χαρακτήρας που προσφέρει καταιγισμό γέλιου με την ειρωνεία και την σατιρική ματιά του. Ο επικείμενος γάμος του με τον Γιαννάκη, ο οποίος αποφεύγει να παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία του, προσθέτει μια πιο ελαφριά αλλά και ταυτόχρονα βαθιά κοινωνική διάσταση, θίγοντας θέματα ταυτότητας και σεξουαλικότητας με ευαισθησία και καυστικό χιούμορ.

Η βασική θεματική του βιβλίου είναι η αναζήτηση της αυτογνωσίας και η αποδοχή της πραγματικότητας, καθώς οι ήρωες προετοιμάζονται να μπουν στον «κόσμο των ενηλίκων». Ο σαραντάρης εδώ παρουσιάζεται με όρους που αναγνωρίζουν τη στασιμότητα, τις απραγματοποίητες φιλοδοξίες, αλλά και την ανάγκη για ανατροπή. Η συγγραφέας με έντονο σαρκασμό και χιούμορ αποδομεί τις ρομαντικές φαντασιώσεις της νεότητας και την ιδέα ότι η ωριμότητα θα φέρει μια αυτόματη ολοκλήρωση ή ικανοποίηση.

Το χιούμορ της Ανδρονίκου - Βασιλάκη είναι έντονο και επιτυχημένο, χρησιμοποιώντας ειρωνεία και υπερβολή για να σχολιάσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας και τις ατελείωτες προσδοκίες που συνοδεύουν τη μέση ηλικία. Μέσα από τους τέσσερις κεντρικούς χαρακτήρες, προσεγγίζει διαφορετικές πτυχές της κρίσης των σαράντα, όπως οι αποτυχημένες σχέσεις, η επαγγελματική απογοήτευση και η έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Το στυλ της συγγραφέως είναι ανάλαφρο, με γρήγορη ροή και διαλόγους που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Η χρήση της καθημερινής γλώσσας και των οικείων καταστάσεων κάνει το βιβλίο εύκολα προσβάσιμο σε όλους, προσφέροντας ταυτόχρονα γέλιο και προβληματισμό. Η συγγραφέας καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στο χιούμορ και στις πιο σοβαρές θεματικές της ωριμότητας και των προσωπικών κρίσεων.

Μας άρεσε

1. Χιούμορ: Η γραφή είναι γεμάτη έξυπνα αστεία και σαρκασμό που διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δημιουργούν έντονη ταύτιση με τους χαρακτήρες.

2. Σύγχρονες Θεματικές: Το βιβλίο αγγίζει θέματα που είναι ιδιαίτερα οικεία στο κοινό του, όπως η επαγγελματική στασιμότητα, οι σχέσεις και οι προσδοκίες της μέσης ηλικίας.

3. Ευανάγνωστη Γραφή: Το βιβλίο είναι εύκολο στην ανάγνωση, με γρήγορη πλοκή και ζωντανούς διαλόγους, κάτι που το κάνει ιδανικό για μια ανάλαφρη αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία ανάγνωσης.

4. Ποικιλία Χαρακτήρων: Οι τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες προσφέρουν μια ευρεία γκάμα προβλημάτων και καταστάσεων που αναγνωρίζονται από πολλούς αναγνώστες.

Δεν μας άρεσε

1. Επιφανειακή Ανάλυση: Αν και η γραφή είναι χιουμοριστική και ελαφριά, σε ορισμένα σημεία ίσως να λείπει η πιο βαθιά ανάλυση των ψυχολογικών καταστάσεων των χαρακτήρων.

2. Επαναλήψεις: Σε κάποιες φάσεις, το χιούμορ και οι ατάκες επαναλαμβάνονται, κάτι που μπορεί να αφαιρεί λίγη από την αρχική φρεσκάδα του βιβλίου.

Το «Δεσποινίς ετών 39… και κάτι ψιλά» είναι μια έξυπνη, διασκεδαστική και γεμάτη χιούμορ ιστορία, ιδανική για αναγνώστες που θέλουν να γελάσουν με την κρίση των σαράντα και να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις απογοητεύσεις της ζωής. Αν και δεν φιλοδοξεί να δώσει βαθιές απαντήσεις για την ανθρώπινη φύση, η χαλαρή και γεμάτη φαντασία προσέγγισή του το καθιστά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που προκαλεί ταυτόχρονα γέλιο και προβληματισμό.


Της Αλεξίας Βλάρα, 8/9/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".