Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: «ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ»

 Η παράσταση «ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού και με τη Μαρσέλα Λένα στον ρόλο της Μήδειας, παρουσιάζεται στο Θέατρο Έν Άθήναις. Η παραγωγή αυτή, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2023 στο Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία και τη δύναμή της.

Η Κυριακή Σπανού, με τη σκηνοθετική της μαεστρία, αναδεικνύει την ένταση και την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της Μήδειας. Η παράσταση εκμεταλλεύεται στο έπακρο το χώρο του θεάτρου, δημιουργώντας μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζει τον ψυχισμό της πρωταγωνίστριας. Οι σκηνογραφικές επιλογές είναι μινιμαλιστικές, με έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς που υπογραμμίζουν τις συναισθηματικές εκρήξεις της Μήδειας.

Η Μαρσέλα Λένα, στον ρόλο της Μήδειας, αποδίδει έναν καθηλωτικό και συνταρακτικό μονόλογο. Η ερμηνεία της είναι γεμάτη ένταση και πάθος, με κάθε της κίνηση να αποπνέει την εσωτερική σύγκρουση και την απόγνωση της ηρωίδας. Η Λένα καταφέρνει να αποδώσει την πολυδιάστατη φύση της Μήδειας, από τη μητρική τρυφερότητα μέχρι την εκδικητική μανία, με μια εκπληκτική ισορροπία.

Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, «ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ», είναι μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας, που θέτει στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμικής σύγκρουσης και γυναικείας καταπίεσης. Ο τίτλος του έργου, που ενώνει το αρχαιοελληνικό σύμβολο της Μήδειας με το ισλαμικό ένδυμα της μπούρκας, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το έργο εξετάζει πώς η γυναικεία φύση καταπιέζεται και παραμορφώνεται κάτω από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της παράστασης είναι η χρήση του σωματικού θεάτρου. Η βράβευση στο United Solo Festival της Νέας Υόρκης για την καλύτερη παράσταση σωματικού θεάτρου επιβεβαιώνει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Η Μήδεια της Λένας εκφράζεται όχι μόνο μέσω του λόγου, αλλά και μέσω της κίνησης, δημιουργώντας ένα ισχυρό οπτικό και συναισθηματικό αποτέλεσμα.

Η παράσταση προσεγγίζει επίκαιρα θέματα, όπως η θέση της γυναίκας σε διαφορετικές κοινωνίες και η σύγκρουση πολιτισμών. Η αναφορά στην μπούρκα αναδεικνύει την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα φέρνει στο φως την αρχέγονη βία και την εκδίκηση της Μήδειας. Η σύνδεση αυτών των δύο φαινομενικά άσχετων στοιχείων δημιουργεί έναν ισχυρό συμβολισμό και προκαλεί το κοινό να σκεφτεί βαθύτερα πάνω στα θέματα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Η παράσταση «ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ» είναι ένα καθηλωτικό και προκλητικό έργο που συνδυάζει την αρχαία τραγωδία με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η σκηνοθετική ματιά της Κυριακής Σπανού, η επιβλητική ερμηνεία της Μαρσέλα Λένα και η καινοτόμος χρήση του σωματικού θεάτρου καθιστούν την παράσταση αυτή μοναδική και αξέχαστη. Η παράσταση αυτή δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική εμπειρία, αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τόσο την αρχαιότητα όσο και τον σύγχρονο κόσμο.

Της Αλεξίας Βλάρα, 27/5/2024


 H VAULT Theatre Plus

σε 

συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο

παρουσιάζουν

στο 

Θέατρο Έν Άθήναις


την 

παράσταση


«ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ»

του 

Ανδρέα Φλουράκη


σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού


με τη Μαρσέλα Λένα στον ρόλο της Μήδειας


Από το Σάββατο 11 Μαίου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου

κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 20:30, 

για 8 μόνο παραστάσεις




    Η VAULT Theatre Plus σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζουν στο Θέατρο Έν Άθήναις την παράσταση «ΜΗΔΕΙΑΣ ΜΠΟΥΡΚΑ» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με τη Μαρσέλα Λένα στον ρόλο της Μήδειας. Από το Σάββατο 11 Μαίου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου, κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 20:30, για 8 μόνο παραστάσεις.  


    Η παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού ανέβηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2023 στο κατάμεστο Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας  και ενθουσίασε το κοινό. Στη συνέχεια  ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε στο United Solo Festival  τον Οκτώβριο του 2023 (Καλύτερη παράσταση σωματικού θεάτρου). Η Μήδεια έρχεται στην Αθήνα για οκτώ μόνο παραστάσεις το Μάιο του 2024, στο θέατρο «Εν Αθήναις» στο Γκάζι, πριν ταξιδέψει τον Ιούνιο στην Αλβανία καλεσμένη στο Albamonofestival.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

   Γιατί αυτή η Μήδεια ταράζει λιμνάζοντα νερά; Γιατί αναστατώνει; Μήπως ο ανοίκειος τίτλος της που φέρνει δίπλα-δίπλα δύο διαφορετικές κουλτούρες;  Ή η Μήδεια, αν και βάρβαρη, δεν πρέπει να σχετίζεται με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ασία;  Η Μήδεια πάντα ως σκάνδαλο…

   Το Μήδειας Mπούρκα είναι μια performance για μία ηθοποιό, τρεις βαλίτσες, γάλα, νερό και ένα μικρόφωνο που ανοίγει μπροστά μας τα διαδοχικά προσωπεία που ενδύθηκε μέσα στον χρόνο, ώστε πια να μην έχει πρόσωπο… 

   Τι σημαίνει για μια γυναίκα με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό και θρησκεία, να πρέπει να εγκαταλείψει την ταυτότητά της ώστε να μην ξεχωρίζει από τις  γυναίκες του Δυτικού κόσμου;  Τι είναι αυτή η «αναπόδραστη» πίεση για ομογενοποίηση των πάντων; Όπως λέει το έργο «…το δέρμα είναι η μπούρκα» και μας μεταφέρει στο υπαρξιακό ερώτημα, αν μπορεί κανείς να αλλάζει τη μοίρα του και να προχωράει σε αυτό που επιλέγει!

   Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχόμενων μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλει                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ψή από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει. Η Μήδεια στο έργο για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και τον φόνο που διδάχθηκε αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνους της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού


Στον ρόλο της Μήδειας η Μαρσέλα Λένα


Σκηνικό/φωτισμός:  Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κοστούμι: Μάρθα Φωκά

Μουσική : Αλέξανδρος Τσιωνάς

Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης

Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί Βαγγέλης Τσιαπλές (ούτι και σάζι) και Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)

Αφίσα: Μουτζούρα

Trailer : Δημήτρης Βάλλας : https://www.youtube.com/watch?v=pZzDD0Qp77Q 

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Στράτος Φράγκου

Κατασκευή κοστουμιού :  Νικολέτα Καίση

Υπεύθυνος Παραγωγής- Βίντεο : Νίκος Γεωργάκης

Φωτιστής: Γιώργος Γκόλαντας                                               

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση 

Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο & Vault Theatre Plus (Μάνος Αντωνιάδης - Δημήτρης Καρατζιάς)



ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από το Σάββατο 11 Μαίου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου, κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 20:30, για 8 μόνο παραστάσεις



ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70' (χωρίς διάλειμμα)


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση more.com : 

https://www.more.com/theater/mideias-mpourka/ 

Γενική είσοδος: 13 ευρώ 

Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας) 


*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ


Θέατρο Έν Άθήναις

Ιάκχου 19, Γκάζι, 11854 Αθήνα

Σταθμός μετρό: Κεραμεικός 

Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση more.com 

Email: vaultvotanikos@gmail.com   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Τελευταίες Παραστάσεις για τους «Αλιγάτορες» | Έως Σάββατο 8 Ιουνίου

Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Τελευταίες Παραστάσεις / έως 8 Ιουνίου Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Ελίζα Σουφλή: "Oι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ".

  1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συλλογή διηγημάτων Συναντήσεις ; Θα παραπέμψω στην ιστορία που αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμά μου προς τους αναγνώστες μου. Μιλώ για ένα πολύ αγαπημένο μου σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας και πολλές από τις σκέψεις και τις στιγμές που πέρασα εκεί. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι οι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ.