Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ARTENS Cinema Nights // Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ // Ο Κονφορμίστας

 

ARTENS Cinema Nights

>> 31 Μαΐου 2024

Η ARTENS και η κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 21:00, το γερμανικό πολιτικό θρίλερ των Volker Schlöndorff και Margarethe Von Trotta Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ (Die Verlorene Ehre der Katharina Blum), που προβλήθηκε το 1975.

Η ταινία του ζευγαριού Σλέντορφ και Φον Τρότα, με τον συμπληρωματικό τίτλο Πώς ξεπετάγεται η βία και πού μπορεί να οδηγήσει, έχει κερδίσει τη θέση της στην Ιστορία σαν ένα από τα διαχρονικά μεγάλα πολιτικά δράματα. Αν και μεταφέρει το ομώνυμο μυθιστόρημα του Heinrich Böll, το σενάριο το συμπληρώνει με θαυμαστό τρόπο και το μεταμορφώνει σε ένα σκληρό κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Η γραμμική παράθεση των βημάτων προς την καταστροφή μιας γυναίκας, τα γκρίζα χρώματα και ο ρεαλισμός του, το τοποθετούν πολύ πέρα από τη Δυτική Γερμανία της δεκαετίας του ’70. Η Χαμένη Τιμή Της Καταρίνα Μπλουμ, μαζί με τον Άνθρωπο από Μάρμαρο, το Κουρδιστό Πορτοκάλι και τις Ζωές των Άλλων, μένει στη μνήμη μας δίπλα στις πιο σημαντικές αλληγορίες του μεταπολεμικού Δυτικού Κόσμου.

Η μουσική της ταινίας είναι του πρωτοποριακού Γερμανού συνθέτη Hans Werner Henze. Πρωταγωνιστεί η συγκλονιστική ηθοποιός Angela Winkler.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων: στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312 
ή στο e-mail: info@artens.gr



Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312

>> 7 Ιουνίου 2024
 

Η ARTENS και η κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 στις 21:00, το ποιητικό αριστούργημα του Bernardo Bertolucci Ο Κονφορμίστας (Il Conformista), που προβλήθηκε το 1970.

Κρατώντας αποστάσεις και διαφοροποιώντας αρκετά το ομώνυμο μυθιστόρημα του Alberto Moravia, ο τότε 29χρονος Μπερτολούτσι δίνει το πιο σύνθετο ψυχογράφημα, τις ενοχές, την αλαζονεία, τη δειλία και τη βία, ενός φασίστα. Ταυτόχρονα, η ακρίβεια της ανάπλασης της εποχής του Μεσοπολέμου και η σκληρότητα που διαπνέει όλο το δράμα, τοποθετούν αυτήν την ταινία στο ψηλότερο επίπεδο των μεγάλων πολιτικών θρίλερ. Ο μοντερνισμός στα σκηνικά του μεγάλου Ferdinando Scarfiotti (Θάνατος στη ΒενετίαΟ Τελευταίος Αυτοκράτορας) και η φωτογραφία του Vittorio Storaro, την ανάγουν σε ένα εικαστικό θαύμα, μείγμα Μοντερνισμού του Φασισμού και Γερμανικού Εξπρεσιονισμού.

Πρωταγωνιστής είναι ο πάντα θαυμάσιος Jean-Louis Trintignant, πλαισιωμένος από την Stefania Sandrelli και την Dominique Sanda. Τη μουσική υπογράφει ο αξεπέραστος Georges Delerue.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων: στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο e-mail: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312


Νέοι κύκλοι σεμιναρίων!


Επιμέλεια Κειμένου
κάθε Τετάρτη 18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγ.: Ε. Μπινοπούλου

 

Podcast - Ραδιόφωνο
κάθε Τρίτη 20:00-22:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγ: Μαρία Πετρίδη

 

Επιμέλεια Εκθέσεων
κάθε Παρασκευή 
18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγ: Ξ.Καλπακτσόγλου

Θεατρικό Εργαστήρι
κάθε Πέμπτη 20:00-22:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγητής: Γ. Σπάνιας

Πολιτιστική Επικοινωνία
κάθε Τετάρτη 18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγ: Άρης Ασπρούλης

 

Ιστορία Κινηματογράφου
κάθε Παρασκευή 
18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Εισηγητής: Πάνος Παππάς

Website
Email
facebook
Instagram
Google Plus

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Τελευταίες Παραστάσεις για τους «Αλιγάτορες» | Έως Σάββατο 8 Ιουνίου

Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Τελευταίες Παραστάσεις / έως 8 Ιουνίου Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Ελίζα Σουφλή: "Oι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ".

  1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συλλογή διηγημάτων Συναντήσεις ; Θα παραπέμψω στην ιστορία που αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμά μου προς τους αναγνώστες μου. Μιλώ για ένα πολύ αγαπημένο μου σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας και πολλές από τις σκέψεις και τις στιγμές που πέρασα εκεί. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι οι Συναντήσεις είναι για μένα ένας φόρος τιμής σε συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, σε ιστορίες που σχηματίστηκαν στον νου, αλλά -δυστυχώς- δε γράφτηκαν ποτέ.