ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΕΥΕΛΠΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 1971-1975» | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΕΥΕΛΠΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 1971-1975» | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


Την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Πριόβολου, με τίτλο «Εύελπις σε παράξενα χρόνια 1971-1975».

 

Θα παρουσιάσουν το βιβλίο και θα συνομιλήσουν με το συγγραφέα οι:

Κώστας Γρίβας, Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Γιάννης Μπαλτζόης, Αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Τάσσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://shorturl.at/zbtiJ

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό ο Γιάννης Πριόβολος εστιάζει σε ένα πλήθος από προσωπικά –και όχι μόνο– βιώματα που αφορούν τα χρόνια της φοίτησής του στη Σχολή Ευελπίδων (1971-1975). Στέκεται με βλέμμα κριτικό και ελεύθερο στην τότε καθημερινότητα και αναδεικνύει γεγονότα που με τον καιρό οδηγήθηκαν με επιδεξιότητα στην αφάνεια, αν και, αναμφισβήτητα, άγγιξαν την Ιστορία. Στη Σχολή Ευελπίδων εκείνες οι χρονιές βρίθουν «παράξενων» γεγονότων και ιδιόμορφων καταστάσεων. Ο αφηγητής-συγγραφέας εισήλθε στη Σχολή με πολιτικο-στρατιωτικό καθεστώς και αποφοίτησε με κοινοβουλευτική δημοκρατία, που σημαίνει ότι στη ροή των τεσσάρων εκείνων χρόνων βίωσε μια ιστορική αλλαγή, καθώς και όσα συνέβησαν πριν απ’ αυτή την αλλαγή και αμέσως μετά. Το συμπληρωματικό, δεύτερο μέρος του βιβλίου («Η Μεταπολίτευση στη Σχολή Ευελπίδων: Αντιπαραθέσεις και έριδες, 1974-1978») καλύπτει, υπό τύπο έρευνας, μια σειρά από χαρακτηριστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σχολή Ευελπίδων κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γιάννης Πριόβολος γεννήθηκε το 1951 στα Μελίσσια Αχαΐας. Είναι απόφοιτος της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και σήμερα υποστράτηγος ε.α. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Όσα μολόγαγε ο Καίσαρ (αφήγημα, εκδ. Ακτή-Οξύ, Αθήνα, 1994), Αυτοί που νύχτωσαν στο δρόμο (μυθιστόρημα, Ακτή-Οξύ, Αθήνα, 1995), Ο δρόμος ως το Θιάκι (μυθ-Ιστορία, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2001), Όσο βαστούσαν τα μελτέμια (μυθ-Ιστορία, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2003), Μια αλυσίδα μνήμες: Αχαΐα και Βόρεια Πελοπόννησος, 1940-1949 (εκδ. Αλφειός, Αθήνα, 2007), Στοιχεία από το περιθώριο της Ιστορίας: Μαρτυρίες Χίων του 20ού αιώνα (εκδ. Αιγέας, Χίος, 2009), Μόνιμοι αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ, οικειοθελώς ή εξ ανάγκης, Νότια και Κεντρική Ελλάδα. Μνήμες και αρχειακά τεκμήρια (εκδ. Αλφειός, Αθήνα, 2009), Αντιπαραθέσεις και διαμάχες στην κατεχόμενη Μακεδονία (1941-1944), Μόνιμοι αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ Μακεδονίας. Αρχειακά τεκμήρια (εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2013), Εθνικιστική «αντίδραση» και Τάγματα Ασφαλείας. Εμφύλιος και αντικατοχικός πόλεμος, 1943-1944 (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2018), «Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις»: Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άξονα, 1941-1945 (από κοινού με τον Παν. Δημουλέα, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2021). Έχει επίσης γράψει εισαγωγή και σχόλια στο: Εμμανουήλ Νικολούδης, Άχρους στρατιώτης. Ημερολόγιο (εκδ. Αλφειός, Αθήνα, 2019).

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".