Πάμελα Λύτρα: " Αυτό που θέλω να μεταδώσω με το βιβλίο μου είναι τα μαγικά αποτελέσματα που έχουμε όταν αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα!"

 


- Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η τελική αφορμή κι έμπνευση ήταν διαφορετική από την αρχική και προέρχεται από έναν πατέρα κι έναν γιο, που λειτουργούν σαν τη Σβούρα και τη Ζωγραφιά, δίνοντας δύναμη ο ένας στον άλλο ξεπερνώντας έτσι κάθε δυσκολία.

   - Ποιο ήταν το κύριο μήνυμα που θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από την ιστορία της Ζωγραφιάς και της Σβούρας;

Αυτό που θέλω να μεταδώσω με το δεύτερο βιβλίο μου, Γαβ σημαίνει σ αγαπώ, είναι τα μαγικά αποτελέσματα που έχουμε τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες όταν αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και δίνουμε την προτροπή για να προχωρήσει ο καθένας με τα θετικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση το θέμα του βιβλίου, τις μαθησιακές δυσκολίες. Σε μία γενικότερη ερμηνεία, κάθε δυσκολία που συναντάει ένα παιδί στον δρόμο του και χρειάζεται μία στήριξη για να προχωρήσει. Αυτή η στήριξη, η ενθάρρυνση και η προτροπή είναι τελικά ο μάγος του παραμυθιού κι ακούει στο όνομα «Σβούρα».

      - Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από το όνομα "Ζωγραφιά" και πώς αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της;

Κάθε άνθρωπος και σίγουρα κάθε παιδί έχει τις όμορφες ζωγραφιές του και τις μουτζούρες του. Κάθε μουτζούρα όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μία υπέροχη ζωγραφιά… Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάει όποιος συναναστρέφεται με παιδιά.

   - Τι αντιπροσωπεύει η Σβούρα στην ιστορία και πώς συμβάλλει στη ζωή της Ζωγραφιάς;

Όπως ανέφερα και πριν, η Σβούρα είναι ο μάγος του παραμυθιού Γαβ σημαίνει σ’ αγαπώ. Εκπροσωπεί τη θαυματουργή προτροπή, την ενθάρρυνση και τη στήριξη, που έλειπαν από τη ζωή της Ζωγραφιάς. Παράλληλα όμως η Σβούρα ενέχει και το στοιχείο της ταύτισης, που κάποιες φορές λειτουργεί ανακουφιστικά.

   - Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της διαφορετικότητας στο βιβλίο;

Με σεβασμό, αγάπη και δύναμη. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού και προσπαθούμε να την κατανοήσουμε. Αντιμετωπίζουμε κάθε (μαθησιακή) δυσκολία των παιδιών με αγάπη, είτε είμαστε ενήλικες είτε είμαστε παιδιά. Και κάπως έτσι, με αποδοχή, προσπάθεια και προτροπή, έρχεται κι η δύναμη να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Ωστόσο, νομίζω πως τελικά, θα ήθελα να δώσω περισσότερη έμφαση στην προτροπή και την ενθάρρυνση, παρά στη διαφορετικότητα.

  - Ποια είναι η σημασία του σκύλου που γαβγίζει όταν κοροϊδεύουν τη Ζωγραφιά;

Ότι κάποιος πρέπει να μιλάει και να βάζει ένα stop στο bullying των παιδιών. Το κακό με το bullying, ειδικά των παιδιών που αντιμετωπίζουν ήδη μία δυσκολία είτε είναι μαθησιακή είτε όχι, είναι ότι τα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Και τα παιδιά πρέπει να έχουν κίνητρα και λόγους να ανθίζουν, όχι να εστιάζουν της δυσκολίες.

   - Τι θέλατε να περάσετε της αναγνώστες σχετικά με τη δύναμη της φιλίας;

Η βαθιά φιλία είναι επιλογή κι όχι κάτι τυχαίο ή συγκυριακό. Η Σβούρα και η Ζωγραφιά ενώθηκαν με τη φιλία για πολύ συγκεκριμένους λόγους και η συνάντησή τους, όπως αποδεικνύεται και μέσα στην ιστορία, δε συνέβη τυχαία.

   - Πώς αναπτύχθηκε η ιδέα του βιβλίου από την αρχική σκέψη μέχρι την τελική μορφή;

Η ιδέα της ιστορίας είχε γραφτεί αρκετό καιρό πριν από εμένα, με μία άλλη αφορμή. Ωστόσο γνώριζα πως ήθελα αυτή η ιστορία να αποκτήσει έναν σκοπό, για να ολοκληρωθεί. Και τον απέκτησε μέσα από την επιθυμία ενός πατέρα να δημιουργηθεί ένα βιβλίο για τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως είναι ο αυτισμός. Έψαξα για το συγκεκριμένο θέμα, μελέτησα, ρώτησα κι έτσι ήρθε η ολοκλήρωση του έργου.

   - Υπήρχε κάποιο προσωπικό βίωμα ή εμπειρία που επηρέασε τη συγγραφή της ιστορίας;

Όχι δεν υπήρχε προσωπικό βίωμα με τη στενή έννοια της μαθησιακής δυσκολίας ή του αυτισμού. Ωστόσο δυσκολίες έχουμε αντιμετωπίσει όλοι, είτε ως παιδιά ή ως γονείς είτε ως μέλη της κοινωνίας.

   - Πώς έχει αντιδράσει το κοινό στο βιβλίο μέχρι τώρα;

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα θέμα, που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι επίκαιρο. Ο αυτισμός και οι μαθησιακές δυσκολίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στα παιδιά, με τα ποσοστά στην Ελλάδα να αγγίζουν το 5- 10%. Παράλληλα η δική μου προσέγγιση είναι αμιγώς συναισθηματική και παρακινητική, θα έλεγα, αφού δεν είμαι παιδαγωγός αλλά δημοσιογράφος και συγγραφέας. Οπότε με αυτά τα δεδομένα, η αντίδραση του κοινού είναι πολύ ζεστή, θετική και συγκινητική. Λαμβάνω πολύ όμορφα μηνύματα, που μου δείχνουν έμπρακτα ότι ο σκοπός του βιβλίου επετεύχθη.

   - Έχετε λάβει κάποια ιδιαίτερα σχόλια ή αντιδράσεις που σας συγκίνησαν;

Πρώτα απ’ όλα από τους γονείς του παιδιού, στο οποίο αφιέρωσα το βιβλίο. Στη συνέχεια από επαγγελματίες του Κλάδου, των οποίων η γνώμη μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού δεν είμαι παιδαγωγός αλλά συγγραφέας κι όπως προανέφερα, από γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

   - Σκοπεύετε να γράψετε συνέχεια της ιστορίας της Ζωγραφιάς και της Σβούρας;

Η αρχική ιδέα δεν είναι να γραφτεί συνέχεια της ιστορίας, αφού κάθε βιβλίο μου επιθυμώ να είναι αυτοτελές και να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ποτέ δεν ξέρεις όμως… 😊

 

   - Υπάρχουν άλλα έργα ή βιβλία στα οποία εργάζεστε αυτή την περίοδο;

Ιδέες υπάρχουν και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για την υλοποίησή τους.

   - Πώς επιδρά η συγγραφή στη δική σας ζωή και πώς σας αλλάζει ως άτομο;

Η συγγραφή λειτουργεί λυτρωτικά, δίνοντας μία ελπίδα ότι τα παραμύθια ζωντανεύουν για μικρούς και μεγάλους. Προσωπικά η συγγραφή αποτελεί έναν τρόπο να ενισχύω την πνευματικότητα και τη φαντασία μου, μέσα από μία εσωτερική διαδρομή σε βιώματα, επιθυμίες, απόψεις και συναισθήματα.

   - Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους συγγραφείς που θέλουν να γράψουν για κοινωνικά θέματα;

Να μελετήσουν το θέμα για το οποίο επιθυμούν να γράψουν και να γράψουν μ’ έναν σκοπό.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 28/5/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς